Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Közkinccsé, láthatóvá váltak a digitalizált amatőr filmek Szentesen

Szentes - Szentes történelmének különleges relikviáit adta közre interneten és DVD-ken Karikó-Tóth Tibor, összegyűjtve az egykor helyben készült amatőr filmek jelentős részét.
Karikó-Tóth Tibor csupán egy-két amatőr filmet készített, és nem volt tagja a legendás egykori Szentesi Amatőrfilm Klubnak – de ő gyűjtötte össze és digitalizálta az 1965–85 között készült híradókat, amatőr filmeket. A várostörténet páratlan kordokumentumainak kiadására az ötlet néhány éve született meg.

– 6–7 éve találkoztam a városi könyvtár gyűjteményében őrzött amatőr filmekkel, amelyeket halála előtt még Szabó Árpád, a Szentesi Amatőrfilm Klub egyik motorja ajándékozott a közgyűjteménynek. Az egykori híradókat filmszalagról VHS-kazettára vette, ezekhez jutottam hozzá először, majd, mikor megtudták, hogy digitalizálom az archív felvételeket, az egykori klubtagok elhozták nekem az eredeti filmeket – mondta Karikó-Tóth Tibor. A korabeli felvételek közül az egykori Szentesi Híradókat három DVD-n jelentették meg, kiadtak egy DVD-t az 1989-es esztendőről, illetve a legutóbb megjelent korongon a helyi amatőrfilm-klub dokumentum- és rövidfilmjei kaptak helyet.

Karikó-Tóth Tibor a régi amatőr filmeket tartalmazó DVD-kkel. A szerző felvétele
Karikó-Tóth Tibor a régi amatőr filmeket tartalmazó DVD-kkel.
A szerző felvétele

– Ezen olyan különlegesség is látható, mint a dr. Bugyi Istvánt bemutató portréfilm. A legendás hírű professzor műtét közben is látható. Számos visszajelzést kaptam, hogy a filmek sokakat érdekelnek. A legkellemesebb az volt, amikor az egyik DVD megjelent az egyik torrentoldalon. Nem tiltakoztam, sőt a kommentekbe beírtam, én vagyok a lemez kiadója, s azt kérem, minél többen töltsék le – tette hozzá Karikó-Tóth Tibor.

A földrajz–rajz és média szakos tanár, a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója hozzátette: a magánkiadásban, majd a könyvtár által kiadott DVD-k megjelentetését a város támogatta, s azok egy-egy példányát eljuttatták a város valamennyi iskolájába, közintézményébe, a levéltárba és a könyvtárba is, így téve azokat közkinccsé. A korabeli szentesi híradók egy részét pedig feltöltötte a Youtube Szentesfilm csatornájára.

Szentesi Híradó 1971-2

– Ezek az 1965–85 között készült híradók azért különlegesek, mert más településen hasonlók nem készültek. Az amatőr filmezés mára teljesen megszűnt a városban, túlhaladta a technika fejlődése. Él még néhány egykori amatőr filmes, Kiss Ferenc, Berényi József, Kruzslicz Pál, Tordai Ferenc, Köller István, de nem foglalkoznak már filmezéssel. A legutóbbi regionális videotalálkozón már nem is volt szentesi alkotás – tette hozzá Karikó-Tóth Tibor. Értékmentő munkája még nem ért véget: mintegy 50 órányi, digitalizált korabeli amatőr film vár még megjelenésre.

Olvasóink írták

  • 1. 3évesférfi 2012. január 31. 10:08
    „Nagyszerű!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Blog: a Bamako rali belülről

Két hete rajtolt a szentesi résztvevővel, Sinka Zsolttal kiegészült BM OKF csapat a Budapest-Bamako… Tovább olvasom