Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Közmunka: bérért dolgoznak Szentesen

Szentes - A szentesi önkormányzatnak 70 közmunkás foglalkoztatására nyílik lehetősége. A program résztvevői a csapadékvíz-elvezető árkokat teszik rendbe napi 6 órás elfoglaltsággal, amiért munkabért kapnak.
A belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítésére 170 millió forintot nyert a szentesi önkormányzat. Az önrésszel együtt 200 milliós beruházás már korábban elkezdődött. Ehhez kapcsolódik a közmunkaprogram, amelynek résztvevői az árkokat teszik rendbe. Július 1-jétől 15 személy kezdett dolgozni, augusztus elején pedig további 55 állástalan foglalkoztatására nyílik lehetőség. A projektet a munkaügyi központ és a város közösen finanszírozza: az előbbi a bérek 70 százalékát fedezi, a fennmaradó hányadot az önkormányzat. Ez a program négy hónapig tart, s az embereknek napi 6 órát kell dolgozniuk a minimálbér időarányos részéért.

A Dózsa György utcában fiatal és idősebb férfiak rendezik a házak előtti árkokat. A kubikosoknak mindig nehéz volt – mondták egybehangzóan, amikor megjegyeztük: nem lehet könnyű a nagy melegben ásni, lapátolni.

A közmunkaprogram résztvevői az árkokat teszik rendbe. Fotó: Tésik Attila
A közmunkaprogram résztvevői az árkokat teszik rendbe. Fotó: Tésik Attila

Sári Sándor és társai elveszítették állásukat, ki hosszabb, ki rövidebb ideje. Értelmesnek tartják a közmunkaprogramot, mert így rendben lesznek majd a csapadékvíz-elvezető árkok. Vannak olyan épületek is, ahol már árok sincs, mert a tulajdonosok nem gondoskodtak a karbantartásáról. Reggel fél 7-kor állnak munkába, és fél 1-ig dolgoznak.

Megkapják a különbözetet

A közmunkára elsősorban azokat közvetítették ki, akik rendszeres szociális segélyben részesültek. A támogatás folyósításának feltétele, hogy az illetőknek együtt kell működniük a munkaügyi és a családsegítő központtal, valamint az önkormányzattal. A szociális törvény szerint aki nem fogadja el a végzettségének megfelelő munkát, annak 1 évig megszüntetik a segély folyósítását. Mészáros Ágnes, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának munkatársa elmondta: a közmunkaprogram résztvevői „nem a segély fejében dolgoznak", hanem munkaszerződéssel, bérért. Ha valakinek a munkabére alacsonyabb, mint a segélye volt, akkor az önkormányzattól megkapja a különbözetet.

Egyiküknek 25 ezer volt a segélye, most a munkabére bruttó 51 ezer forint, amelyből 42 ezret kap kézhez. Kiszámolták: 1800 forint jön ki naponta. Szerintük jó lenne, ha 8 órás lenne a munkaidejük, akkor csak több pénz jönne össze. De még így is örülnek, mert ha nem fogadják el ezt a lehetőséget, akkor a segélyt sem kapják. A brigádban az egyik férfinak 48 ezer forint volt a segélye, ám így is vállalta a munkát.

Hozzátette: otthon mit csináljon? Papp Ferenc művezető egy hónapja államvizsgázott a szarvasi mezőgazdasági főiskolai karon, csak négy napig szerepelt a regisztrált munkanélküliek között. A fiatalember is örül a lehetőségnek, mert – mint mondta – sok pályakezdő diplomás nem tud elhelyezkedni.

A Vécsey utcában egy másik brigád dolgozik. Az 51 éves Kanfi Lajos úgy véli: bár kevés a pénz, de ő egy fillér segélyt sem adna annak, aki nem vállalja a közmunkát. Neki egyébként több szakmája is van, mégsem tudott elhelyezkedni. Akadt olyan cég, ahová azért nem vették fel, mert a meghirdetett álláshoz magas volt a képzettsége. Az ő segélye 23 ezer forint volt, annál több most a munkabére. A férfi máskor is jelentkezne, ha lenne újabb program. – A munka nem szégyen – állítja Kanfi, aki szerint az a szégyen, ha segélyért kell menni.

Olvasóink írták

 • 4. EGY ROKKANTNYUGDIJAS! 2008. július 10. 23:00
  „Csúnya helyzetnek!! Semmi mást nem kívánok mint csak ugyanazt amiért én rokkantnyugdijas itthol meresztem a ****-mat! Szivesebben mennék én is dolgozni mint ezért a sz*r kegyelem pénzért tartsam a markomat! Addig örülj mig egésségesen tudsz dolgozni! Te hallod! Lehet hogy az a pénz amit egy rokkantnyugdijas kap havi szinten nem is elég a gyógyszereire! Na csak ennyi!!”
 • 3. csúnya helyzet 2008. július 10. 17:56
  „Teljesen igazuk van az előttem hozzászólóknak! Egész családok meresztik otthon a ****-kat, de kapják a rokkantnyugdíjat, a családit, a munkanélkülit, a jövedelempótlót, a gázártámogatást, meg miegymást, és most egy háromtagú családról írtam!”
 • 2. Berezvai Mihály 2008. július 10. 17:32
  „Nagyon helyes, mindenkinek kellene közmunkát végezni, nem csak 70 embernek. Lenne itt Szentesen mit rendbe tenni. Felháborító hogy az a bizonyos népcsoport csak a postást várja. Mindig háborgok magamban, mikor a postán állok sorba, a fizetésem felét számlákra fizetem, ezek az emberek pedig a semmiért veszik fel a sok 10ezret. Sőt, még hőbörögnek is ha késik 1-2 napot. Berezvai Mihály”
 • 1. Balogh Gábor 2008. július 10. 05:53
  „Érdekes a riportban megszólalók hozzáállása ! Ez miért nem így van máshol is , ahol rögtön diszkriminatív , ha már dolgozni kell egy bizonyos népcsoportnak ???
  bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10-20 ezret is kivesznek a kórházi dolgozók zsebéből

Szentes - Gazdasági nehézségekre hivatkozva felmondták a szentesi kórházban a kollektív szerződéseket. Az intézkedés 640 dolgozót érint. Tovább olvasom