Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Közös céget alapítottak a szentesi Petőfi felújítására

Szentes - A számítások szerint négymilliárd forintba kerül a szentesi Petőfi Szálló felújítása. A beruházás lebonyolítására, a hotel üzemeltetésére az önkormányzat és a befektető közös céget hozott létre. Közös lesz a haszon is – eltérő arányban.
A szentesi Petőfi Szálló felújítására vállalkozó szakemberek számítása szerint legalább négymilliárd forintba kerül az épület teljes rekonstrukciója: ötcsillagos szállodává varázsolják a ma romos szállót. A Pendola Kft. vezetője, Zsohár Árpád lapunknak elmondta: ebből a pénzből ki kell jönni, többet nem akarnak költeni a hotelre. A pincében végzett falkutatások során világossá vált, hol és milyen mértékben áztak át a falak, a szakembereknek van elképzelésük arról, hogyan lehet ezt a jövőben megakadályozni, egészen az alapok alatt fogják lemezekkel szigetelni a falat. A biztonságra nagy szükség van, hiszen a pincében például kaszinót akarnak nyitni.

Zsohár Árpád a szálló pincéjében. Fotó: Blahó Gabriella

A tető állapotának romlását Zsohár Árpád szerint meg lehetett volna akadályozni, ha az elmúlt húsz évben Szentesen akad valaki, aki becsukja az ablakokat. – A csapadék miatt a tetőszerkezet „bokája" teljesen tönkrement – magyarázta Kamarás Ferenc és Földvári Gábor statikus tervező. A tetőteret vasbeton teknővel beépítik és arra teszik majd rá a tényleges fedelet. A műemléki jelentőségű részleteket a felújítás alatt egy raktárban őrzik és pontos másukat elkészítik.

Az utolsó nap

A régi, romokban heverő Petőfit utoljára november 29-én lehet megnézni. A befektető cég szakemberei ezen a napon 10-15 fős csoportokban körbevezetik az érdeklődőket a szálló összes termében, a múltat idéző épületről ebben az állapotában ekkor lehet utoljára fotókat készíteni. Aznap délután a színházteremben előadásokat is hallhatnak a szállóról, ismertetik a terveket. Ezután az épületet lezárják, mert hamarosan elkezdődik a felújítás.

A beruházó szakemberei a minap újra bejárták az épületet, november végére készülnek el a pontos számításokkal. A hozzávetőleges négymilliárdos felújítási költségen ez már lényegében nem változtat, viszont a Pendola-Szentes Kft. törzstőkéjének arányában már megszületett a megegyezés. Az önkormányzat és a beruházó által közösen alapított vállalkozás a felújítást irányítja és a majdan elkészült szállót üzemelteti – tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre. A polgármester elmondta: Szentes 300 ezer forinttal szállt be a cégalapításba. Leghamarabb e hónap végére készülnek el a beruházás tervei, akkor vagyoni apportként a város beviszi a cégbe az ingatlant, a befektető pedig a pénzt. – Ekkor 50-50 százalékos lesz a tulajdoni arány, amelyet a Pendola egy-egy munka, felújítási fázis végeztével a maga javára növel – fogalmazott Szirbik. A végén a városnak mindössze 10-15 százaléka marad, a szálló üzemeltetéséből származó hasznot is ebben az arányban könyvelheti el. A szakmában ezt a konstrukciót kockázati tőkebefektetésnek hívják – magyarázta a polgármester.

Ráfér az épületre a teljes felújítás. Fotó: Tésik Attila

Zsohár Árpád szerint Szentes számára ez a lehető legjobb megoldás, amely a Pendola számára is kedvező. Hiszen a város érdekelt lesz abban, hogy az idegenforgalom, a turizmus fejlődjön a régióban, Szentesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babatalálkozó – a szentesi gólyás házban

Szentes - A szentesi gólyás házban tegnap száztizenegy kisgyermeket próbáltak rábeszélni szüleik,… Tovább olvasom