Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

Köztéri szobrokkal gazdagodik Szentes

Szentes - Hamarosan két köztéri szoborral gazdagodik Szentes, amelyek egymástól pár méterre helyezkednek majd el: a Nepomuki Szent Jánost ábrázoló a felújított Kurca-hídnál, Puskás Ferenc lövő alakja pedig a Kinizsi-stadion Dózsa-házánál lesz.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Az 1783-as szentesi püspöki szemléről készült beszámoló is említi Nepomuki Szent János szobrát, amelyet a plébánián találtunk meg, hiányzott a feje és a jobb keze. Rózsa Gábor muzeológus talált rá, és már 15 éve jelezte az alkotás létezését – mondta Móra József önkormányzati képviselő. – Bízunk benne, hogy a püspöki szemle kapcsán említett szoborról van szó.


Nepomuki Szent János nemsokára új életre kel: restaurátor vette kezelésbe, teljesen felújította, és hamarosan új helyére kerül. Az újjávarázsolt Kurca-híd mellett helyezik el – már a talapzat is készül –, hiszen Nepomuki Szent János a vízen járók védőszentje. A szoboravatás a híd hivatalos átadásával egy időben, augusztus második felében lesz. A szoborállítás teljes költsége 1,2 millió forintot tesz ki. Nepomuki Szent János „feltámadása" a város és a helyi Szent Anna Egyházközség összefogásával valósulhatott meg.

Csíky László Puskás-szobrával. A futball-legendát kapáslövés közben megörökítő alkotás szeptemberben kerülhet a helyére. Fotó: Králik Emese
Csíky László Puskás-szobrával. A futball-legendát kapáslövés közben megörökítő alkotás szeptemberben kerülhet a helyére.
Fotó: Králik Emese

Egy hónappal később és pár méterrel arrébb is új szobrot kap Szentes: a Pusztai László Sporttelep, vagy ismertebb nevén a Kinizsi-pálya Dózsa-házának Csongrádi út felőli sarkánál Csiky László Puskás Ferencet kapáslövés közben ábrázoló szobra lesz látható. A kerítést egy darabon elbontják, és egy kis teret, parkot alakítanak ki a szobornak, amelyet előreláthatólag szeptember közepén avatnak. A költségekről Szirbik Imre polgármester elmondta: maga az alkotás 5 millió forintba kerül, míg a már említett hely kialakítására további 2 milliót költenek.

Csíky László elmondta, a korábban már létező szobor bronzba öntésével végzett, már csak a felület tisztítása, a sorjázás van hátra.

Olvasóink írták

 • 7. makospite 2013. augusztus 10. 19:59
  „7 milla? Gazdag város ez!!!”
 • 6. tisza2 2013. augusztus 07. 22:26
  „de a téma kötődése is lényeg a művészeti alkotásoknál, nemcsak az alkotóé.”
 • 5. studyfy 2013. augusztus 07. 16:25
  „Ebben a cikkben az újságíró elfelejtette leírni, hogy Csiky László szentesi orvos-szobrász. És mivel az Ő alkotása, így szoros kötödése van a szobornak Szenteshez.”
 • 4. tisza2 2013. augusztus 06. 21:53
  „Ezek alapján minden híres magyar focistának kellene szobrot állítani Szentesen. Érdekes érvelés!”
 • 3. medvejanos 2013. augusztus 05. 17:49
  „A focihoz van köze, a magyar válogatotthoz van köze, a magyar válogatott képviseli Magyarországot és ezzel tehát Szentest is.

  Már megint ez miért bántja valaki szívét és eszét?”
 • 2. tisza2 2013. augusztus 05. 12:01
  „...de van valami köze Puskás Ferencnek Szenteshez?”
 • 1. Secem 2013. augusztus 03. 21:29
  „Jó nagy homloka lett Puskás öcsinek...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2000-en voltak a Kinizsi Napokon

Mintegy 2000 látogatója volt a pénteken és szombaton megrendezett Kinizsi Napoknak, amely a hazai mezőgazdaságot népszerűsítette. Tovább olvasom