Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kulcs helyi értékeinkhez: csapatmúzeum

Szentes számos olyan látnivalóval büszkélkedhet, amely miatt felkeresik a várost a turisták, ha éppen sikerül bejutniuk a nem állandó nyitva tartással működő szakmai múzeumokba, illetve a templomokba. Sorozatunkban utánajárunk, hol mit érdemes megnézni, és hogyan lehet ezt megtenni – az információk a helybeliek számára is hasznosak lehetnek.
Egy igazi „bakaruhás" múzeum nyílt meg az alakulat hagyományos rendezvénye, a Műszakiak napja alkalmával 2009. április 24-én, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj Csapatmúzeumaként, „Szentes, műszaki helyőrség a Tisza partján. A város katonatörténete 1848-2009." címmel. Mint megtudtuk, a jogelőd szervezetek sorában a laktanyán belül két múzeum látta el a történelmi hagyományápolást. Ezt a Huszármúzeum, és a Műszaki Múzeum biztosította, melyeket technikai okokból bezártak. Hat hosszú év után új helyen és környezetben alakították ki a zászlóalj csapatmúzeumát, mely a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak segítségével készült el.

Kulcs helyi értékeinkhez: csapatmúzeum.
Kulcs helyi értékeinkhez: csapatmúzeum.

A bemutatott tárgyak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumból, a szentesi Koszta József Múzeumból, a volt Huszár- és Műszaki Múzeumból, valamint egyéni felajánlásokból kerültek a kiállítási helyükre. A relikviákkal a zászlóalj emléket állít múltjának, megőrizte jelenét, és utat mutat az utókor számára, fogalmazták meg a kiállítás rendezői.

A séta kezdetén az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szentesi honvédjei korabeli ruhamásolatokkal, fegyverekkel és ábrázolásokkal láthatók. Megtudhatjuk a kiállításból, hogy összesített létszámuk 500-600 fő között lehetett, és elmondható, hogy ott voltak a korszak minden nevezetes csatájában.

Ezt követően az Osztrák-Magyar Monarchia azon alakulatain keresztül mutatják be a szentesi emberek katonai szolgálatát, amelyek magukba olvasztották őket.

Kulcs helyi értékeinkhez: csapatmúzeum.
Kulcs helyi értékeinkhez: csapatmúzeum.

A „Nagy Háború", az I. világháború előtt és annak során a szentesi katonák a császári és királyi közös hadseregben, a magyar királyi honvédségben és a magyar királyi népfelkelésben szolgáltak.
1935-ben Szentesen adták át a Simonyi Óbester huszár laktanyát, és így a város önálló helyőrséggé vált. Teljesen méretarányos nagyságban és öltözetben látható egy korabeli huszár felszerelésben, lóháton. A II. világháború végén a város körzetében súlyos harcok folytak, melynek szintén ebben a teremben állítanak emléket.

A középső teremben az 1949-ben a városba helyezett lövész, légvédelmi tüzér és műszaki alakulatokról tudhatunk meg többet, amelyek jelentős hatással voltak a helyőrség életére. A teremben az 1948 után rendszeresített szovjet mintájú fegyverekkel és egyenruházatban feltűnő katonák, fotók, csapatzászlók és egyéb műtárgyakkal szemléltetik a korszakot. Korabeli fotókon Szentes, mint a legerősebb műszaki bázis mutatkozik be.

Kulcs helyi értékeinkhez: csapatmúzeum.
Kulcs helyi értékeinkhez: csapatmúzeum.

A Magyar Néphadsereg Szentes helyőrségben elhelyezett katonai szervezeteiről is látható áttekintés. A város ekkor már jórészt műszaki alakulatoknak adott otthont.

1991-től tisztán műszaki alakulatok helyezkedtek el a laktanyában. Később a műszaki dandár, majd a mai alakulatunk, a műszaki zászlóalj képezi a város katonaságát. Ebben a teremben került bemutatásra az 1990-es évek közepétől kezdődő katonai missziókban vállalt feladatok, a megszűnésre ítélt műszaki szervezetek emlékei, illetve a zászlóalj közelmúltjának élete.

Érdekes beállításban látható a fahídépítés folyamata, technikai eszközei, életnagyságú katona bábúk segítségével. A kisteremben kaptak helyet a zászlóalj jelenlegi ereklyéi, a gyakorlatok, a különböző nemzetközi látogatások alkalmával adományozott emléktárgyak formájában.

Méretarányos formában tekinthető meg egy alacsonyvízi fahíd makettje, melyen az összeépített szerkezet felépítése, szerkezeti részei láthatók.
Ha valaki kedvet kapott a csapatmúzeum megtekintéséhez, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Integrált Szolgáltató Irodájában jelentkezhet a 06-63/510-777 telefonszámon, vagy személyesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új elnök a díszmadártenyésztőknél

Mintegy 500 madarat láthatott a közönség a szentesi díszmadár kiállításon. Tovább olvasom