Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Külföldön lesznek kiállításai Csíky Lászlónak

Szentes - Szeptemberben Kanadában, jövőre pedig Írországban lesz önálló kiállítása a szentesi Csíky Lászlónak, akit Kínába is hívtak megint. Az orvos-szobrász elmúlt fél éve a külföldi bemutatkozásra való felkészülés jegyében telt, miközben becsülettel ellátta a betegeit is.
A szentesi Csíky Lászlónak az orvoslás a hivatása, amelyet becsülettel lát el. A szobrászatot viszont a szerelmének említi az alkotó, a kapcsolatuk 1989-ben kezdődött. Ennek gyümölcseként eddig 600 portré- és karikatúraszobor született. Az utóbbi fél évben főleg ír és kanadai személyiségek megformálására koncentrált. Még tavaly kapta a felkérést a jövőre esedékes írországi kiállításokra, amelyekre „csodálatos anyag" jött össze. Oda szánja például a Nobel-díjas G. B. Show- és Becket-portrészobrát, de viszi majd az ír köztársasági elnökről készített alkotását is.

Újabb megtiszteltetések is érték Csíky Lászlót. Szeptemberre ismét hívták Kínába, ahol – mint arról beszámoltunk – meghódította a világkiállítás közönségét, miként tette ezt számos országban rendezett bemutatóin. Csakhogy kínai barátaihoz most nem tud menni, mert ugyanabban az időpontban Kanada második legnagyobb városában, Montrealban várják az alkotót. Erre az önálló kiállításra csak két hónappal ezelőtt kérték fel, ám már megformázta a miniszterelnököt, a házelnököt, a település főpolgármesterét, világhírű művészeket és más személyiségeket. Montrealban egyébként 25 alkotással mutatkozik majd be.

Külföldi kiállításokra is gyakran viszi új alkotásait Csíky László orvos-szobrász. Fotó: Tésik Attila
Külföldi kiállításokra is gyakran viszi új alkotásait Csíky László orvos-szobrász. Fotó: Tésik Attila

Itthon mintha kevesebb babér teremne neki – mondjuk az alkotónak. Lakóhelyén ugyanis a megrendeléseket egyre-másra más települések művészei kapják. – Átnézek a határokon, nem bánt ez engem – jegyzi meg rezignáltan. Annak viszont örül, hogy a szentesi magángyűjtők körében népszerűek a művei. A polgármestert is karikírozta már, Szirbik Imre feleségének mindenesetre tetszik a szobor.

Az utóbbi évek kiélezett politikai küzdelmei közepette azért nagy dolognak számít, hogy Csíky Lászlót tavaly egyhangú szavazással választották meg a képviselők a város díszpolgárává – jegyeztük meg. Így reagált rá az orvos-szobrász: – Szentesen nagyobb dolog díszpolgárságot kapni, mint Kossuth-díjat Magyarországon. Kő Pál szobrászművész egyébként már felterjesztette őt Kossuth-díjra. Sokan megkérdezik újabban a 66 éves alkotótól, hogy Szentesen miért nincsen állandó tárlata. Bevallása szerint ő szeretné a keze nyomát érett szobrászként a városra hagyni. Nem azt várja, hogy az alkotót ismerjék el, hanem a munkásságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegváron elmarad a kastélyrekonstrukció

Szegvár - Nem nyert a szegvári kastély felújítására beadott pályázat, a műemlék legfeljebb jövőre… Tovább olvasom