Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Külföldön veszik a tiltott permetszert

Még vizsgálják, kié volt a Magyarországon már tiltott vegyszert tartalmazó szentesi paprika. A környező országokban szabadon forgalmazhatók ezek az anyagok. A gazdák hatékonynak tartják, vesznek belőle és hazahozzák.
Egyelőre nem tudni, melyik termelőtől származik a szennyezett paprika – közölte Ledó Ferenc, a szentesi DélKerTész elnöke. Megírtuk: több áruházláncnál mintát vett hazai és külföldi előállítású paprikából a Greenpeace, a laboratóriumi vizsgálat szentesi termékben is mutatott ki szermaradványokat, például diklórfoszt és klórfenapírt.

Az érintettek vitatják a vizsgálat eredményét, van, aki a Négy Mancs-akcióhoz hasonló lejáratást sejt az ügy mögött. Ledó Ferenc kiemelte: tavaly 3,6 milliárd forintot tett ki a forgalmuk ennél a terméknél, öt lánchoz szállítanak, tölteni való paprikával szemben merült fel kifogás. A zöldszervezet által végzett mintavétel idején hozzájuk három gazda vitt terméket, még nem tudni, hogy melyik területről származik a szennyezett növény. Mivel a Greenpeace a boltoknak sem szólt a tevékenységükről, az áru a polcon maradt, a vevők megvásárolták.

Fotó: Králik Emese
Fotó: Králik Emese

Az ügy azért került a figyelem középpontjába, mert tilos mindkét hatóanyag kijuttatása a fogyasztásra szánt növényekre. A diklórfosz egy rovarirtó, szúnyoggyérítésre, illetve a mezőgazdasági területeken használták, de embernél valószínűsítették a rákkeltő hatását, évekkel ezelőtt betiltották az Európai Unióban, így Magyarországon is. A klórfenapír a nem élelmezési céllal előállított növények – tehát például virágok – esetében még ma is használható rovarirtásra. Régen is tudták, hogy ezek veszélyesek az emberre, a gyártó mindig feltüntette, hogy mennyi egy bizonyos anyag élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, vagyis permetezés után mikor szabad leszedni. Mezőgazdászoktól úgy tudjuk: ezek a szerek a környező országokban szabadon forgalmazhatók, hatékonyabbnak tartják, mint amit helyettük lehet manapság használni.

Nem permetezik ki ott, ahol biológiai növényvédelmet alkalmaznak, magyarázta egy fóliatelep tulajdonosa. Így termel a DélKerTészhez beszállító üzletfelek jó része, mondta korábban Ledó Ferenc. Ez azt jelenti, hogy betelepített ragadozó rovarokkal irtják ki a levéltetvet, atkát, egyebeket – a méreg viszont megölné a hasznos kis segítőket is. Hogy hogyan került mégis a szer a növényekre, és melyik telepen történt mindez, hamarosan kiderül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-kereskedők rendőrkézen

Az egyik férfi által árult vegyület csupán január elsejétől minősül kábítószernek - rendszeresen… Tovább olvasom