Délmagyar logó

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Küszöbön az influenzaszezon

Csongrád megye - Még nincs járvány, de a Szentesi járásból már jelzett az influenzafigyelő szolgálat egyik orvosa, hogy rendelőjében egy beteg a vírus tüneteivel jelent meg. Védőoltást kérhet, aki szeretné megúszni a betegséget.
– Ebben az esős, szeles időben könnyen megbetegszik az ember. Nem lehet eldönteni, hogy ez most influenza, vagy csak egy makacs megfázás – mondta Lázár Ernőné, akivel tegnap a székkutasi rendelő várójában találkoztunk. Az asszony eddig egyszer kért influenza elleni védőoltást, azóta nem.

Csongrád megyében eddig egy beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. A betegséget Szentes térségéből jelentette egy orvos, aki részt vesz az influenzafigyelő szolgálat munkájában. Tavaly később jelent meg a megyében az influenza.

– Sok betegünk van. Ők az ilyenkor ősszel, télen sűrűn előforduló légúti, hurutos panaszokkal jelentkeznek – tudtuk meg Bakos Attila székkutasi háziorvostól. – Influenzásunk még nem volt. Remélem, nem is lesz sok, ezért is fontos, hogy minél többen éljenek a védőoltás lehetőségével.

Bakos doktor a közösségi oldalon is kampányol a védőoltás mellett. Sokan ingyen kapják meg az influenza elleni védelmet, például a 60 év felettiek és a kismamák, vagy a terhességet tervező, leendő anyukák, illetve a veszélyeztetett munkakörökben dolgozók. – Naponta általában 4–6 páciens jelentkezik – tette hozzá.

A székkutasiak orvosa nem csak beszél róla: általában ő az első, aki a faluban megkapja a védőoltást. Idén azonban megelőzték, így a második vakcina lett az övé.

– Minden évben kérem a védőoltást. Egy megfázással is szenved az ember, hát még egy influenzával. Sokat hallani a szövődményekről is – mondta Derekegyházon Kovács Mária. – Kibírom az oltást. Fizetnem sem kell érte, a betegségem miatt. Az interneten viszont azt látom, vannak, akik az oltás ellen kampányolnak.
Eperjesen és Fábiánsebestyénen nem nőtt a betegek száma.

– Még nem jöttek influenzaszerű tünetekkel – tudtuk meg Kós György háziorvostól. – Az előző évek gyakorlata szerint előbb-utóbb minket is elér a vírus. Éves szinten Eperjesen 70, Fábiánsebestyénen 300 ember kéri a védőoltást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beázik az ötéves bölcsőde ötéves teteje

Beázik az ötéves bölcsőde ötéves teteje
Nem lehet valamit úgy felújítani, hogy aztán az évekig jó legyen. Ezt a hazai sajátosságot a szentesi bölcsőde dolgozói is tapasztalják. Öt éve 220 milliót költöttek az épületre, most megint beázik. Tovább olvasom