Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kutyafuttatás: szabályokkal

Szentes - Rendelet nem tiltja, mégis kitáblázták, hogy nem lehet kutyát sétáltatni a Széchenyi ligetben Szentesen. A sportpályára nem lehetne ebet vinni, a legtöbben mégis ott futtatják kedvenceiket. A probléma feloldására kutyafuttató területet jelölnének ki a városban – ilyenre van már példa a megyében.
A szentesi állattartási rendelet szerint csak játszótereken és a sporttelepen nem lehet kutyát sétáltatni. Ehhez képest néhány hete a Széchenyi liget összes bejáratánál tiltó táblát helyeztek el, ami figyelmeztet, hogy ebbel nem lehet a területre belépni. A közterület-felügyelettől megtudtuk, mivel jelenleg – a sétányok építése miatt – munkaterületnek számít a liget, így próbálják távol tartani a kutyásokat, akik arra sem ügyeltek, hogy az új futópályát ne piszkolják össze kedvenceik. Senkit nem büntettek még meg ilyesmiért Szentesen, holott figyelmeztetés helyett akár 30 ezres bírságot is ki lehetne szabni. A kivitelezéssel – a múzeum előtti kövezéssel, a játszótér fejlesztésével és a sétányok kiépítésével – néhány hét múlva végeznek, de a tiltó táblákat otthagynák. Ehhez azonban szükség van az állattartási rendelet módosítására is – erősítette meg lapunknak Sztantics Csaba jegyző.

A Pusztai László Sporttelepre nem lehetne bevinni négylábút, erre viszont tábla nem figyelmeztet. – Azért nem, mert a tiltó jeleket egytől egyig ellopták – mondta lapunknak Tomcsányi Ferenc, az intézmény vezetője. Szerinte lenne még mit tanulni a helyi kutyatartóknak, mert azon túl, hogy oda viszik a kutyájukat, ahova nem lehetne, és ezzel zavarják a futókat meg a sétáló családokat, a kutyagumit sem takarítják el maguk után. – Még az ősszel le fogjuk zárni az összes bejáratot, hogy csak rendeltetése szerint használhassák a létesítményt – tette hozzá.

Tomcsányi Ferenc elárulta, napokon belül a polgármesteri hivatal műszaki osztályával kezd egyeztetést, hogy a város jelöljön ki kutyafuttató területet az ebtartók számára, így alternatívát is nyújtanának azoknak, akik jobb híján a sporttelepre jártak kedvencükkel.

Kutyafuttatók a megyében

Szegeden 10, Hódmezővásárhelyen 2 kutyafuttatásra kijelölt területet nevez meg a helyi állattartási rendelet. A megyeszékhelyen ilyen például a kamara- és a körtöltés, valamint a hajóállomás és az új Tisza-híd közötti hullámtér. Vásárhelyen az ifjúsági parkban jelöltek ki erre a célra egy részt, továbbá a Hódtói városrészben a Tóalj utca 67. szám alatti zárt telken lehet az ebeket futtatni. Makón a helyi rendeletben nincs nevesítve ilyen terület, Csongrádon pedig csak azokat sorolják föl, hová nem lehet kutyát vinni.

Olvasóink írták

 • 12. jtozso 2010. október 30. 18:04
  „A félreértések és a hozzá nem értések miatt:
  A kutyák jelölése vagy tetoválással,vagy chippel történik,most már többnyire chippel.
  A chipp leolvasó csak azonosítani tudja a kutyát,ezen kívül van egy un.származási lapja és egy oltási könyve,melybe rögzíti az állatorvos az oltások időpontját.
  Egy esetleges emberre történő harapás esetében az oltási könyv a bizonyíték,hogy a kutyus veszettség elleni oltása érvényes-e.”
 • 11. louise 2010. október 30. 17:08
  „nsada75, ez tetszik. Végre valaki, aki nem a másikat marja, hanem értelmes hozzászólást ír. A törvényeket én is átnéztem már, mert ugye mi kutyusunk a kis masszív közép termetével mindenkit elrémít, és már csak a kis hátsó lyukán nincs "lyukkosár". De hát a szegény bolondok félnek tőle, így rátesszük, és mikor megtámadják, tudom röhejes, de a szájkosárral együtt nyomkodja szegény a támadót, mert ha levesszük akkor mi kapunk fekete pontot a rendőr bácsiktól, nem az a kis méregzsákot sétáltató gazdi, aki póráz és szájkosár nélkül hozta le a kutyáját a panelből.
  Hozzá tenném a következő hozzászóló támadónak, hogy rendkívül jámbor, ami kis kutyusunk, és nem hogy bántson valakit, még rá sem veti a tekintetét a két lábon járó félelmekre :D

  Jaja, miénknek is chipje van, és nem dossziéja :D

  Monca, én örülök, hogy segítettél egy kutyuson, ne is foglalkozz a hülyeségekkel, amik már itt elhangzottak. Tudom nem a legjobb a lakás, de ha kidobott kutya és lakás lakó között kell választani, azt hiszem az a legértelmesebb, aki a másodikat választja.

  Viszont én nem a kutya gumi miatt büntetnék már végre Mo.on, hanem azért ahogy sokan bánnak a kutyájukkal. Gondolok itt a nem megfelelő tartás, szűk kennel, éheztetés, bántalmazás, piszok... Mert ugye, emberi ürülék is hasonló számmal van az utcákon, akkor az is szabályozni kellene, meg az összefirkált falakat, kitört fákat, ...

  Remélem hamarosan a 20 centi alatt is kell szájkosár a piranjákra!!!”
 • 10. jtozso 2010. október 29. 21:01
  „Monca
  Amennyiben Önnek a kutya lakásban tartása természetes,akkor nekem az elmúlt 30 éves kutyatenyésztési tapasztalatom és hozzáolvasott sok tenyésztési tartási krinológiai szakkönyvek,tanulmányok nem érnek semmit,de csak az Ön szemében.
  Amennyiben hoz egy szobakutyát bármikor megtudom mutatni Önnek,hogy mi a különbség a természetes körülmények között tartott kutya és a szobakutya között.”
 • 9. Totyika 2010. október 29. 14:11
  „Én megértem mindkét oldalt! És igazat adok mindkét oldalnak! De! A lényeg, hogy a kutya NEM tehet arról, hogy valaki belelép a kutyaszarba, hanem a gazda az okolható, hogy nem szedi föl. Én is kutyatartó vagyok, kertes házban lakom, a kutya kint is bent is, szoktam sétáltatni is a kutyát és minden alkalommal szarik, amit felszedek, nem érdekel, hogy messze van a kuka, hogy csúnyán néznek rám. De rohadtul dühít és szóvá is teszem az olyan kutyatartóknak akik ezt nem teszik meg. Természetesen akkor én vagyok a bunkó paraszt, hogy mi közöm van hozzá, na ezeket a kutyatartókat szankcionálnám de nem kicsit!”
 • 8. nsada75 2010. október 29. 13:07
  „város Önkormányzata a 20/2003 (IX.19) KT rendelet 13. § kimondja, hogy (1) Közterületen veszélyes vagy támadó természetű kutyát, illetve, nagykutyát pórázon és szájkosárral ellátva kell vezetni. Ha e szabályokat megszegve a kutya megtámad valakit, e tényt a szabálysértés elbírálása során súlyosító körülményként kell értékelni. Ez nem befolyásolja a kutya tulajdonosának kártérítési felelősségét A kutya tulajdonosa vagy felügyelője közterületen köteles magánál tartani a kutya oltási bizonyítványát és azt szükség esetén bemutatni. Közterületen a kutyát csak azonosításra alkalmas bilétával (jelzéssel) lehet sétáltatni.
  Több sebből vérzik ez az egy pontja is a rendeletnek, gyakorló kutya sétáltatóként ha a kutyámra felteszem a szájkosarat, a sok kóbor eb meg a panel házi kedvencek azonnal rárontanak, nem tudja magát megvédeni. Akkor a kutyában az enyémben már chip van beültetve, ha chippel ellátott kölyköket lehet már csak venni, akkor ne írják elő az oltási papírjait, ráadásul a kutya oltási papírjához sem a közterület felügyeletnek sem a rendőrségnek, amíg a kutya nem harapott meg valakit. Ráadásul ha állattartási rendeletet alkotnak a t. képviselők, az előkészítő munkát nem olyan jogászokra kéne bízni akik életükbe kutyával nem foglalkoztak behatóbban.”
 • 7. Monca 2010. október 29. 10:39
  „Nem kifogásokat kerestem és mellékesen nem vagyok felháborodva!!!!!Én feltakarítom a kutyám után az ürüléket bár mindenki ezt tenné,és természetesen nem viszem tiltott helyre, betartom az előírásokat!!!!A kutyakiképző telepről csak annyit,hogy tudom hol van.....a városnak egy kinti részén , elég messze a lakhelyemtől .....nekem nincs autóm,hogy kifuvarozzam oda magam és a kutyámat ahogy sokan teszik , sétálva messze van nem is beszélve a KERTES házban tartott ebekről és "felelős gazdáról" aki szabad kijárást biztosít a kutyáknak, már volt részünk kutyatámadásban arra felé, mikor mentünk a kiképző helyre!!!
  A lakásban tartásról annyit,hogy igenis természetes tartása a kutyáknak,hiszen mikor megszelídítette az ember akkor vele élt a barlangban,kunyhóban stb. közel az emberhez és nem elzárva tőle!!
  Azok akik a kertes házban tartják kedvenceiket persze,hogy kevesebb gondjuk van a sétáltatással....90% el sem viszi sétálni!!!!Láncon tartja!!
  Ha általánosítunk akkor tegyük azt!!!”
 • 6. jtozso 2010. október 29. 10:06
  „Tisztelt felháborodott felelős és felelőtlen kutyatartók!
  Egyszerűen nem értem a kifogásokat,azért nem mert van egy rendelet és be kell tartani és kész.
  Nagyon régen tartok kutyákat,szerénytelenség nélkül mondhatom,hogy tenyésztek,nem szaporítok.
  Természetesen kertes házban,soha nem volt gondom,hogy hol sétáltassam a kutyáimat,mert mindig tudtam,hogy hol lehet.Mindig volt és ma is van Szentesen kutyakiképző telep oda bármikor(hétköznap is) kilehet vinni a kedvenceket sétálni futtatni,vagy éppen tanítani.
  Szerintem természetes,hogy ne ott sétáltassam a kedvencemet ahol nem szabad.
  A felelőtlen kutyatartók meg ne hivatkozzanak arra,hogy még mindig jobb a lakásban tartani a kedvencet,mint a menhelyen,ugyan is a lakás az nem természetes tartása a kutyának,és nem is szereti,csak megszokja és a gazdi úgy látja,hogy milyen jó a kutyusnak,pedig mindenki higgye el ne úgy van.
  A kedvenc tartóknak meg azt üzenem,hogy ott sétáltassák a kutyusukat ahol lehet és takarítsanak is fel utána,mert a kiképző telepen is fel takarítjuk a kutyánk után az ürüléket.”
 • 5. Monca 2010. október 29. 09:44
  „1: a felelős kutyatartó nem viszi a játszótérre a kutyáját, és a futószőnyegre sem!!!
  2:a kutyáknak mozgásra van szüksége ezzel egyet is értek,de nem hiszem,hogy a kertes házban lévő kutya a nap 24 órájában szaladgál,annyit az én kutyám is van szabadban amennyire neki szüksége van!!!
  3: lehet,hogy én egy hülye gazdi vagyok aki a lakásban tartja kedvencét,de a menhelyről hoztam ki ahol egy kis kennelben volt többed magával,ott mennyi lehetősége volt szaladgálni?(természetesen nem a menhely hibájából,(az ott dolgozó emberek erőn felől teljesítenek és mindezt ingyen teszik) ,hanem a "felelős" gazdik hibájából akik az utcára dobják a megunt kutyákat,vagy nem keresik az elszökött "kedvenceiket" és most 300 árva kutyus várja,hogy legyen egy "hülye" aki, ha lakásban is tartja, de legalább szereti, aki reggel és este is elviszi futtatni!)Mivel volt jobb sorsa ott,kedves sörpocak???”
 • 4. sörpocak 2010. október 28. 19:57
  „Eddig mind 3 hozzászólóval egyet kell értenem.
  A ligetben nemsokára megszüntetik a tiltó táblát, a kutyások tiltakozására.
  Csakhogy!
  Akkor a kutyasz@rban kell majd futkározni, vagy a gyerekeknek játszani? Lehet tapasztalni Szentes tizenegynéhány játszóterének homokozójában az eredményt. Igaz, nincs is kirakva neylon zacsi és szemetes is kevés, mint a pesti emberhez képest.Ott már azért igyekeznek erre nagyobb figyelmet fordítani.
  Én mindenféleképpen megtiltanám a kutyák sétáltatását, bevitelét a ligetbe.
  Helyeslem, hogy hozzanak létre egy kutyafuttatót. Egyébb iránt sajnálom a négylábúakat, hogy olyan hülye gazdájuk van, akik nem kertes házban tartják őket, hanem a bérház akarhanyadik emeletén!
  Felelős kutyatartó nem kínozza a kutyáját egy egynéhány négyzetméterre bezárva egész nap.
  Aztán vagy reggel, vagy este sétáltatja a szerencsétlen állatot!
  Mindíg mondtam, amikor láttam,hogy nem a kutya a hibás, hanem a hülye gazdája.
  Természetesen a bérházi kutyák igénylik a szabad levegőt, a szabad rohangálást, de ne a felelőtlen gazdik igényeit kielégítve(gondolok itt a végtermék elhelyezésére).
  Nem vagyok kutya ellene, hiszen nekem is van egy a tizen macskám mellett , csak gondolják meg a bérháziak, mit érezhet a kedvencük egész nap bezárva...!”
 • 3. Monca 2010. október 28. 11:31
  „A sporttelepre nem lehet bevinni négylábút....a kutyapiszok miatt....és mi van az emberi ürülékkel?Sajnos többször belefutottam a sporttelepen és a ligetben is ,(erről nem beszél a média)!!Ezentúl azokat embereket is kitiltják, figyelik vagy rájuk nem vonatkozik szankció???”
 • 2. niemand 2010. október 28. 10:20
  „Szerintem, ha minden kutyatulajdonos eltakarítja a saját kutyusának a szemetét, sajnos nem természetes, akkor maradhatnának a ligetben.”
 • 1. Monca 2010. október 28. 08:01
  „Nekem is van kutyám és szedegetem a kutyagumit(nem kellene általánosítani ). Nagyon elszomorít, hogy más gazdik cikinek érzik össze takarítani amit a kedvencük kipottyant. Nem értem hogy ez miért nem természetes. Viszont az baromi kellemetlen, hogy félórát sétálok a kezemben a zacsikkal, mert nincs szemetes és ha végre találunk egyet, akkor is ferde szemmel néznek ránk,hogy miért dobjuk oda a kutyagumit?hát hová dobja az a felelős kutyatartó aki takarít a kedvence után? ezzel is kéne valakinek foglalkozni...!!!!!!!A kutyásokat mindenhonnan kitiltják és megjegyzéseket tesznek a kedvencüket sétáltató gazdikra, mi van azokkal akik a központban laknak?Hová vigyék a kedvenceiket sétálni?Sem a liget,sem a tér ?Nekünk sehol nincs helyünk?Ennek az országnak még rengeteget kell fejlődni!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panelgrafika Szentesen - Másfél milliót költött a város 4 épület csinosítására

Csongrád megyében egyedülálló módon fákat ábrázoló grafikákkal szépítették két szentesi panelház oldalfalát. Tovább olvasom