Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Lajos, a 20 éves hajkoronázó

Szentes - Nemzetközi és országos fodrászversenyt is nyert már a 20 éves Kovács Lajos, aki világbajnokságon is szeretné megmutatni tudását. A szentesi Zsoldos-szakközépiskola tanulója diszkókban, buszmegállókban hajt föl magának modelleket, hogy legyen kiken gyakorolni. Saját szalont is nyitna, de nem ebben a régióban.
Száltiszta, pontos munkát követel magától Kovács Lajos. Talán ezért sem lehet véletlen, hogy rendre a dobogó legfelső fokára áll, ha elindul egy hazai diákfodrászversenyen. A 20 éves – korábban Szentesen, most Vásárhelyen élő – fiatalember pazar évkezdést tud maga mögött: női divat kategóriában országos versenyt nyert, a miskolci kézműveskupán, amely nemzetközi megmérettetés volt, szintén az élen végzett, sőt még A nap hajszíne különdíjat is elnyerte. A szentesi Zsoldos Ferenc szakközépiskola fodrásztanulója szerint ezek csupán állomások, ő világbajnokságon is szeretné megmutatni a tudását. Erre jó eséllyel pályázik, hiszen alig akadt olyan verseny az utóbbi években, ahol ne szerepelt volna jól.

– Olyan szakmát szerettem volna kitanulni, ahol a szépség kifejezhető. Mivel a nők mindig adnak magukra, fodrászra az idők végezetéig szükség lesz – mondja Kovács Lajos pályaválasztásáról. Nagymágocson volt egy ügyes kezű fodrász ismerőse, az ő sikerei is ösztönözték 15 évesen, amikor úgy döntött, fésűt és ollót ragad. Két hónap után már versenyre jelentkezett, és meglepetésére jól szerepelt. Jöhetett a rengeteg gyakorlás, hogy azokban a 60 percekben, amelyek a versenyeken a rendelkezésére állnak, a vágás és a szárítás olajozottan menjen. Kívülálló nem is sejti, hogy ez mennyi lemondással és toborzással jár.

Száltiszta, pontos munkát követel magától Kovács Lajos, a fiatal fodrászbajnok. Fotó: Tésik Attila
Száltiszta, pontos munkát követel magától Kovács Lajos, a fiatal fodrászbajnok. Fotó: Tésik Attila

– Nemigen járok mostanában bulizni, mert a zsebpénzemet modellekre kell költenem. A versenyen nem elég egy jól sikerült hajköltemény, a sminkre és a ruhára is oda kell figyelni, mert az összképet értékeli a zsűri. Modellt sem könnyű találni, ezért kihasználok minden alkalmat. Diszkóban és buszmegállóban is cserkésztem már be jelöltet – avat be a részletekbe Lajos, aki Vásárhelyen Meszlényiné Marika mesterfodrász szalonjában sajátítja el a szakma csínját-bínját. Saját frizuráját csak mestereire bízza, ugyanakkor barátai haját szívesen lenyírja, még ha nem is jelent akkora kihívást, mint egy női hajkorona megalkotása.

– Természetesen szeretnék egyszer egy saját szalont nyitni, de csak 7-8 év múlva, addig külföldön gyűjtenék tapasztalatokat. Ami az üzletnyitást illeti, nem ebben a régióban gondolkodom – mondja a fiatalember, aki szerint nagyobb, turistákat vonzó városokban a többszörösét lehet elkérni a munkájáért, mint itt, az Alföldön.

16 diák mehet Franciországba

Kovács Lajos is pályázik arra a külföldi képzésre, amit a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola hirdet meg tanulói körében. Az intézmény a Tempus közalapítványnál 9,1 millió forintot nyert 16 diák franciaországi képzésére. Fűtésszerelők, festők, fodrászok, kőművesek, szerkezetlakatosok és élelmiszer-eladók jövő év elején 5 héten keresztül bővíthetik tudásukat 3 francia városban, ahol nemzetközileg elismert bizonyítványt is kapnak. A résztvevők a túra előtt 60+30 órás francia nyelvoktatáson is részt vesznek - ennek költségét is a támogatásból fedezik. Pintér Etelka igazgatónőtől azt is megtudtuk, hogy szeptembertől felsőfokú gépipari mérnök-asszisztens képzés is indul a Zsoldosban.

Olvasóink írták

  • 1. vona 2009. április 29. 06:18
    „Ismerem a sracot szemelyesen es megerdemelne ha sokra vinne az eletben! Sok sikert kivanok neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lara egyszer már lemaradt a szívről

Szentes - Egyszer már lemaradt arról, hogy új szívet kapjon Lara, az azóta már műszívre kapcsolt… Tovább olvasom