Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Lapistón úgy érzik, a világ végén élnek

Szentes-Lapistó - Szentes elhanyagolja Lapistót – panaszolják a helybeliek, akik jobb utakat, kényelmesebb közlekedést szeretnének. Az önkormányzat önerőből nem tud lépni, pályázati pénzekre számítanak.
A városrész lakói évek óta arra panaszkodnak, hogy bár Szenteshez tartozik, mégsem csak 15 kilométer, hanem mintha egy világ választaná el Lapistót a várostól.

– Talán 300-an lakunk itt kint, és szeretnénk, ha egy kissé kényelmesebb körülmények között élhetnénk. A legnagyobb problémánk a közlekedés – panaszolta Vida Mihály. – Lapistó nyugodt, csendes hely, biztosan sok fiatal család költözne ki, ha meg tudná oldani az óvodába és iskolába járást. Reggel két busz is megy be Szentesre, vissza azonban csak dél körül indul, így az anyukák, miután elvitték a gyerekeiket, órákig várnak a buszmegállóban. Számtalanszor kértük a közlekedési társaságot, hogy legalább a Derekegyházra menő busz jöjjön néha erre. Ígéretet már mindenhonnan kaptunk. Talán két éve még azt is összeíratták velünk, kinél hány darab járdalapra lenne szükség, de a javítás elmaradt. Szeretnénk az itt lakó gyerekeknek és az itt nyaraló unokáknak játszóteret is.

Sok az elhagyatott, gazos porta Lapistón – magyarázza Vida Mihály. A szerző felvétele
Sok az elhagyatott, gazos porta Lapistón – magyarázza Vida Mihály.
A szerző felvétele

A környékbeliek hozzátették: a kisbolt kedden és vasárnap zárva van. A lapistóiak szívesen bejárnának a városba bevásárolni, nekik is jól jönnének az akciók és a kedvezőbb árú boltok, de a rossz közlekedés miatt ettől a lehetőségtől is elesnek.

– Az igaz, hogy önálló községként nem maradnánk talpon, de úgy érezzük, a város nem fordít ránk elég figyelmet. Sokszor panaszkodtunk az ivóvíz minőségére, de megemlíthetnénk azt is, hogy télen nem sózzák nálunk a mellékutakat. A gazdátlan portákon patkányok vernek tanyát, ami sok bosszúságot okoz – sorolták a helyi lakosok.

– Nem feledkeztünk el Lapistóról, arra várunk, hogy a számunkra megfelelő pályázatokat kiírják – hallottuk a városrész önkormányzati képviselőjétől, Szűcs Lajos alpolgármestertől. – Az önkormányzat saját erejéből sajnos nem tud ilyen nagy beruházásokat finanszírozni, de a szükséges önerő megvan. Ha pénzt nyerünk a játszótér építésére, vagy bármilyen egyéb célra, elkezdődnek a munkálatok. A járda ügyében történt előrelépés: akik igényeltek járdalapot, kaptak, így kijavíthatták azt a portájuk előtt. A közlekedés régi probléma. Időnként egyeztetünk a Tisza Volánnal, elmondjuk, mit szeretnénk, a cég pedig fontolóra veszi, hogy anyagi szempontból megéri-e egy kérés teljesítése – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 5. Power 2011. szeptember 17. 15:27
  „Az ígéretek majd egyszer beteljesülnek, feltéve, ha majd egyszer valamikor pénzt nyernek...”
 • 4. jmkrisz 2011. szeptember 15. 15:44
  „Ha mondjuk az egyik vállalkozó szellemű lakó venne egy 10-15 fős kisbuszt, akkor a személyszállítás is megoldódna, meg még pénzt is keresne vele.
  Meg lehetne ezt a problémát oldani, nem csak a sült galambot várni. Főleg, ha már bebizonyosodott, hogy évek óta nem jön.”
 • 3. jq 2011. szeptember 15. 09:56
  „Bizony, a magántulajdonban levő porták állapotát nem az önkormányzaton kéne számonkérni, hanem a tulajdonosán”
 • 2. Beroesz 2011. szeptember 14. 15:02
  „Magyartés is ugyanilyen. Mondok jobbat: az önkormányzatnak nem feladata a rendetlen porták rendben tartása, beavatkozni csak akkor lehet, ha az már folyamatos és figyelmet érdemlő veszélyt jelent a lakosságra. Hogy jobbat mondja, az önkormányzatot kifejezetten megbüntetik, ha nekiállnak gazos portákat kaszálni, mivel az önkormányzat nem fektethet be mások tulajdonába.

  A helyi lakosok szerepvállalása elengedhetetlen.”
 • 1. sugerabugera 2011. szeptember 14. 13:48
  „Nem kell panaszkodni,ők legalább minden nap elmehetnek "Kongóba".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skabá fesztivál Bácskai Mihály emlékére Szentesen

Szentes - Nemrégiben hunyt el a Horváth Mihály Gimnázium egykori igazgatója, a drámatagozat… Tovább olvasom