Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Lassan kiürülnek a fészerek

Lassan kiürülnek a fészerek
A tél fele még hátravan, de sokaknak már fogytán a tüzelője. Számos családnál talány, miből vesznek még annyi fát, szenet, amivel tavaszig kihúzzák. Vannak, akik jobb híján rongyokkal fűtenek.
Mindig keveset vesznek

Nagymágocson a kispénzűek egyszerre csak 6500 forintért vesznek fát. – Ennyiért egyharmad köbmétert tudok vinni. Ez hamar elpislákol a kályhában – vélekedett Kerekes Imre utcai faárus.
Egyre többen tértek át az elmúlt években gázfűtésről fa- vagy széntüzelésre. Tavaly ősz elején akadozott a faellátás, több Tüzépen csak november végi, decemberi szállítással vettek fel előjegyzést a tűzrevalóra. Nemcsak ezért, hanem anyagi gondok miatt is voltak, akik csupán néhány mázsa fával vágtak neki a télnek.
Eperjes-Kiskirályságban Vida László és felesége nagy munkában volt tegnap a kertben. – Ez a feleségem testvérének a háza. Mi itt lakunk a közelben – mondta László.

– Mielőtt a sógornőm beköltözött volna, évekig lakatlan volt az ingatlan. A kert elburjánzott. Elvállaltuk, hogy kitakarítjuk. Rengeteg bokrot, surját kellett kiszedni. A vastagabb ágakat összevágom. Jó lesz a konyhába, a sparheltba, úgyis fogytán a tűzrevalónk – mondta Vida László. Vidáék ezen a télen már 25–30 mázsa fát és 6 mázsa szenet elfűtöttek. – Egyszerre 2-3 mázsa szenet veszek, autóval hozom haza. Vásárolnék én többet is, de csak ennyit enged a pénzügyi helyzetünk – sorolta a férfi.

Árpádhalmon az önkormányzat is segítséget nyújt a tüzelővásárlásban. – Olcsóbban jutunk fához az erdőgazdaságtól. Aki kér, annak önköltségi áron adjuk tovább – tudtuk meg Szarka Attila polgármestertől. – A szociálistűzifa-programban is részt vettünk. Egy-két esetben előfordult, hogy ezen felül is adtunk fát, mert bajban voltak a családok. Néhány lakos pedig írásbeli engedélyt kapott, hogy a kastélykertben, vagy a közútkezelővel való megállapodás alapján az utak mentén surjázzon.
 
Dragon György aprítja a gallyakat. Fotó: Kovács Erika
Dragon György aprítja a gallyakat. Fotó: Kovács Erika


Dragon György árpádhalmi otthonában dél körül még hideg volt. – Nem gyújtunk be, csak úgy két óra körül, hogy mire a fiunk hazaér az iskolából, meleg legyen. Spórolnunk kell a tüzelővel, alig maradt valami – mondta, és megmutatta a fáskamrát. Körülbelül egynapi hasábfájuk van, és gallyak, amiket a férfi napközben kályhakészre aprít. Dragon György is kapott ősszel engedélyt, hogy a Károlyi-kastély kertjében száraz, letört ágakat gyűjtsön. Pár nap múlva az a kis vésztartalék is elfogy. – A feleségem közmunkás, én nyugdíjas vagyok. Kevés pénzből élünk. Eddig körülbelül 20 mázsa fát tüzeltünk el, amiben benne volt az is, amit az önkormányzattól kaptunk. Szinte üres a fészer. Remélem, ismét kapok engedélyt a gyűjtögetésre – mondta a férfi.

Beszéltünk egy ambrózfalvi családapával is. Azt kérte, a neve ne jelenjen meg. Nem szívesen beszél nehéz helyzetükről. – A feleségem rokkantnyugdíjas, én anyaságin vagyok a három gyermekünkkel – mondta az apa. – Ha alkalmi munkát is találunk, havi 150 ezer forintból élünk öten. Ilyenkor télen azonban alig akad egy kis plusz. Így szinte semmi nem jut tüzelőre. Azzal fűtünk, ami van. Például rongyokkal. Ismerőseink is hoznak használhatatlan ruhákat, cipőket meg gumidarabokat. Igaz, hogy csúnya fekete füsttel ég, és szennyezi a környezetet, de a gyerekek nem fagyoskodhatnak! – mondta a férfi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fábián Sebestyén együtt ünnepel a faluval

Fábián Sebestyén együtt ünnepel a faluval
Ma ünneplik névnapjukat a Fábiánok és a Sebestyének. A két nevet egyben viselő Szentes térségi falu is számon tartja ezt az eseményt. Tovább olvasom