Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Lassan visszahúzódik a belvíz

Szentes - A legesősebb napokon több mint 10 ezer hektár földet borított belvíz Szentes környékén, mára ez 7000-re csökkent. Pár esőmentes nap kellene még, hogy a helyzet normalizálódjon.
Szentesen és a város környékén elterülő földeket a nagy esőzések idején elárasztotta a belvíz: október 22. és 24. között több mint 10 ezer hektárt lepett el a víz, hol 5, hol 40 centis mélységgel – tudtuk meg Kádár Mihálytól. Az ATIVIZIG főmérnöke elmondta, hogy a teljes működési területükön ez közel 23 ezer hektár volt „csúcsidőben".

Fotó: Ativizig
Veteményeseket és fóliasátrakat is elárasztott a belvíz Szentes környékén. 
Fotó: Ativizig

Szentesen és tágabb környékén már kezd visszahúzódni a belvíz, jelenleg Pankota térségében a legkritikusabb a helyzet. Az elárasztott területek között akadnak kukorica- és napraforgótáblák, legelők, szántók, valamint korábban tanyai ingatlanokat, bejárókat is veszélyeztetett a víz. A védekezési munkák jelenleg is zajlanak, a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat 9, úgynevezett közbenső szivattyútelepet, míg az ATIVIZIG két torkolati átemelőt működtet, ezek közvetlenül a Tiszába továbbítják a vizet. A két egység, a 9 közbenső és a 2 torkolati átemelő összesen hozzávetőlegesen napi 2 millió köbméter vízzel birkózik meg – közölte Kádár Mihály.

A szakember elmondta: a meteorológia a közeljövőre nem ígér csapadékot, és nagyon szurkolnak azért, hogy ez a jövendölés valóra váljon. Néhány száraz napra ugyanis még szükség lenne, hogy normalizálódjon a helyzet Szentesen és környékén, illetve az ATIVIZIG teljes működési területén.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig 250 kiló kupak gyűlt össze Dia javára

Gyűlnek a kupakok a hároméves pusztaszeri kislány, Gazsó Dia javára. Mint megírtuk, a rendszeres epilepsziás görcsök miatt a kislány szürkeállománya elsorvadt. Nem tud ülni, állni, járni, a mozdulatai ösztönösek. Tovább olvasom