Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Lebontanák a párttitkárok teraszát

Szentes - Új külsőt szánnak Szentesen a Fehér háznak nevezett szocreál főtéri épületnek. A képviselő-testületen múlik, hogy mennyire bontják el azt az emeleti teraszt, amelyről a helyi pártvezetés integetett a rendszerváltás előtti május elsejéken.
Paradox módon Panoráma presszónak hívták az 1973-ben átadott funkcionalista épület első emeletén megnyílt vendéglátóegységet, amelynek teraszáról, ha ült az ember, a vasbeton korlát miatt nem lehetett kilátni. Akkortájt a gyerekeknek apjuk nyakába kellett kéredzkedniük, hogy megcsodálhassák a Kossuth teret, az akkor még működő Petőfi Szálló homlokzatát vagy a forgalmas utcát. A terasz sokkal inkább szolgálta a pártvezetés céljait, mint a presszóvendégek igényeit: a rendszerváltásig minden május elsején az itt felállított tribünről integettek a pártfunkcionáriusok a Kossuth utcán végigvonuló szentesieknek. A szocializmus után pár évvel a Panoráma is becsukta kapuit, a teraszból pedig szimpla tető lett, az alatta kialakított – görög saroknak keresztelt – büfé otromba fedele. Most azt szeretnék Szentesen, hogy ez a csúfság részben vagy egészben eltűnjön a szem elől. Ha másért nem, azért, mert aki Csongrád felől érkezik, épp e terasz miatt nem láthatja az 1786-ban felszentelt görög ortodox templomot.

A terasz részben vagy egészben eltűnik, az oda vezető csigalépcső viszont megmaradhat. Fotó: Tésik Attila
A terasz részben vagy egészben eltűnik, az oda vezető
csigalépcső viszont megmaradhat. Fotó: Tésik Attila

– Több változat is készül a Fehér ház teraszának elbontására. A képviselő-testületnek kell majd eldöntenie, melyik tervet illesszük be a benyújtásra váró, a belváros rehabilitációjáról szóló pályázatba – mondta lapunknak Wittek Krisztina. Szentes főépítésze szerint a teraszra vezető csigalépcső megmaradhat. E pályázat részeként újíthatják fel az épület alsó két szintjét: új homlokzatot, nyílászáró- és az üzleteknél portálcserét terveznek. A szolgáltató rész tetőzetére növényzetet telepítenének. Ha akad befektető, a 24 méter magas épület tetején valóban nyílhat egy körpanorámás vendéglátóhely – építészetileg ugyanis kivitelezhető lenne egy ilyen látványosság.

Olvasóink írták

 • 17. Jobier 2009. november 09. 13:28
  „Nem csak a fehér Házat hanem még nagyon sok mindent le kellene bontani Szentesen.
  Sajnos a Kommunísták a 60-70-80 években teli vágták a kis Alföldi várost olyan 3-10 emeletes Házakkal biztos New Yorknak akartak konkurenciat csinálni.:-DDD”
 • 16. becsei.sandor 2009. november 04. 15:08
  „Novák István PRÍMA PRIMISSZIMA díjas építész indigóval gyártotta ezeket az épület remekeket.
  ( Lásd még Szarvas .... Stb.)
  TAlán érdemes volna tőle is megkérdezni ,hogyan alakítható az épület. (Szerintem.) Talán magas tetővel , új üzlet portálokkal harmonizálna a Kossuth tér többi épületével .A város építést mindenképp építészekre bíznám.
  Soha hőzöngő népszavazókra , még kevésbé zseniális politikusokra.
  Rombolásban már vannak jelentős sikereink , alkotásban még javulhatunk.”
 • 15. niemand 2009. október 24. 17:24
  „Ne azzal magyarázkodjanak, hogy mit nem lehet látni a lépcsőtől, legyenek öszinték. Igaz a régi párt funkcionárisok integettek a teraszról a felvonulóknak, de sokan a családtagjaik közül ma is a városunk vezetőségét alkotják, így lőttek az őszinteséknek. A "fehérház" nem szép, de ötlettel, izléssel, kreatíitással széppé lehetne tenni, de akkor necsak a Kossuth utcai lépcső lebontásáról gondolkodjanak az illetékesek.
  Különben, aki meg akarja látni a szépet, az értéket, legyen akárhol meglátja.”
 • 14. Hidegen 2009. október 23. 21:48
  „10. jtozsó! Ezzel a ´72-es évszámmal mit szerettél volna mondani? A kérdés hogy volt-e Szirbik a rendszerváltás előt tanácselnök? Volt. Akkor meg mit akarsz az évszámmal???:o”
 • 13. szemlelodo 2009. október 23. 21:36
  „Temetni és bontani azt tudunk ha anyagilag bele is rokkanunk.”
 • 12. delvidek 2009. október 22. 14:37
  „Sajnos ez az epület borzalmasan csunyara sikeredett annak idejen!”
 • 11. gerbera 2009. október 21. 22:55
  „Megáll az ész ,,,bontsuk már el a nagy postát mert nem látszik buszmegálló,azután meg a buszmegállót ,mert nem látjuk a víztornyot,,,( illetékesenek az agyukból okos gondolatok pattannak ki) ,,,szocimódra előbb építenek azután bontanak ,pocokmódra .Fehérház így szép ahogy van,lépcsővel, felesleges pénz kidobás, pénz hiány miatt a tervezett körforgalmat nem tudják megépíttetni ,mondotta a polgármester.És lám még is van,kölcsönből.”
 • 10. jtozsó 2009. október 21. 21:47
  „tevekecske
  Mielőtt leírsz valamit nézz utána,bizonyos adatoknak.
  Szirbik 1972-ben érettségizett.”
 • 9. tevekecske 2009. október 21. 20:10
  „Szirbik et. még tanácselnökként integetett onnan... Most tán kínos az emlék?
  Kár volt anno az épület helyén álló régi házakat lebontani, de akkor kellett a dísztribün. Még jó, hogy Szentesen nem templomot romboltak le, mint Budapesten a Regnum Marianumot a dísztribün és Sztálin szobra helyén.

  Sörpocaknak pedig teljesen igaza van!”
 • 8. sörpocak 2009. október 21. 18:41
  „Ekkora baromságot irni, hogy a terasz miatt nem látják az ortodox templomot! Azt lehet látni, mert nem takarja. Aki nem hiszi, nézze meg!De ugye szentesen a divat, hogy csak a központot kell fejleszteni, átépíteni. Ugyan elvtársak ott a városházán! Nézzenek már szét Szentesen, hogy milyen siralmasan néz ki a központon kívül! Szemét, elhanyagolt utak, rossz járdák. És ennek ellenére csak a belváros van? Fizető parkolással?”
 • 7. szbarat 2009. október 21. 16:04
  „Bontsák el a Civil"Médiabirodalom"Tv-vel együtt, nem illik a városképbe a lépcső....”
 • 6. csucsu2 2009. október 21. 14:13
  „Ha a kórház felöl jövök, akkor a postát nem nagyon látom, ha a stranf elöl, akoor a megyeházától a Horváth Mihály szobrát... bontani, bontani mindent, hogy jobban lásak, ha Csongrád felöl érkezem.
  A következő évben a Hmvh felöl érkezők miatt kellene bontani.
  Ilyen idióta érveket.
  Nem tudom a "felujítunk és szebbé teszünk, mert a megváltozott környezetbe nem illík már." nem jut az eszükbe?”
 • 5. osszeomlas 2009. október 21. 12:04
  „Meg még annyit, hogy kifejezetten örülnék, ha sok deszkás meg koris kölök máshol élné ki romboló hajlamát, úgyis épül nekik a pálya...”
 • 4. anerfairy 2009. október 21. 11:14
  „Ez is csak egy jó kifogás hogy nem látják a templomot a Csongrádról érkezők,pedig szerintem nem igazán az érdekel előszőr mindenkit hogy jaj de kár nem láttam messziről ezt a szép templomot.Inkább költenék másra a pénzt,na de mind1 ez az én véleményem. :P”
 • 3. Balotelli 2009. október 21. 09:49
  „Valóban a felújított tér szégyenfoltja az említett épület.

  "- Több változat is készül a Fehér ház teraszának elbontására. A képviselő-testületnek kell majd eldöntenie, melyik tervet illesszük be a benyújtásra váró,"
  Ki tudja miért politikus dönt ilyen témában, és nem a szakma??!!”
 • 2. osszeomlas 2009. október 21. 09:35
  „A bontással egyetértek, de szívem szerint az egész épületet erre a sorsa juttatnám. Viszont a cikkben van hiba ismét, a "fehérházi" épület soha az életben nem volt szocreál stílusú, ez az egyik legnagyobb tévhit sok emberben.
  "Erősen archaizáló és eklektizáló irányzat volt." ez az épület pedig egyik sem!”
 • 1. jtozsó 2009. október 21. 09:01
  „Szerintem,ha a lépcső ott marad a Csongrád felől érkező akkor sem látja a templomot,de ha csak a templom panorámája miatt akarják lebontani a teraszt,akkor pénzkidobás.
  A gépjárművel érkezőnek nem az lenne a kereszteződésben(legyen az kőrforgalom,vagy lámpa)a dolga,hogy a templomot nézze.
  Megteheti utána is ha leparkolt a Kossuth tér valamelyik részén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyártól üzemel az egészségház

Megkezdődött az egészségház építése Szentesen, a Vásárhelyi úton. Tovább olvasom