Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Lebontják a szentesi peront

Szentes - Lebontják a szentesi vasútállomás peronját, és a régi, korinthoszi díszítésű tartóoszlopok felhasználásával építenek új tetőt. A közelmúltban ugyanis a vasúttársaság vezérigazgatója Szentesen járt, és szóvá tette: a mostani vasszerkezet nem illik az épülethez. Újat építenek helyette a város segítségével.
A hetvenes években épült vasszerkezet a szentesi vasutasok szerint eddig egyetlen vezérigazgatónak sem nyerte el a tetszését. Valkay Csaba, a Vasúttörténeti Alapítvány kurátora úgy emlékszik, hogy az elmúlt négy évtizedben a társaság vezetői közül többen megfordultak az állomáson, és mindegyik szóvá tette, nem illik ide. A közelmúltban aztán Heinczinger István járt a vontatási főnökségen, természetesen megtekintette az állomást is. Szemtanúk állítása szerint a vezérigazgató is egyetértett, amikor Szirbik Imre felhívta a figyelmét arra, mennyire nem illik össze a régi monstrum és a még régebbi, de szép állomásépület.

Az acélszerkezet – kritikusai szerint – megérett a cserére. A korábbi, díszes építmény oszlopait újraöntik Fotó: Tésik Attila
Az acélszerkezet – kritikusai szerint – megérett a cserére. A korábbi, díszes építmény oszlopait újraöntik
Fotó: Tésik Attila

 A polgármester lapunknak azt mondta, szóban arról állapodtak meg, hogy a MÁV megvizsgálja a vasútállomás felújításának lehetőségét, de legalábbis a homlokzat és a peron rekonstrukcióján elgondolkodnak a társaság ingatlankezelőjének munkatársai. A város viszont vállalja, hogy a tartóoszlopokat újraönteti. Szirbik szerint a régi oszlopok nincsenek jó állapotban, öntőmintának azonban kiválóak. Erre mindössze néhány millió forintot kell majd költeni. Az új elemek korhű kivitelben díszíthetik a vasútállomást.

Az 1928-ban épült állomás eredeti tervei ma is megtalálhatóak a városháza műszaki osztályán. Az 1930-as években megjelent folyóirat, a Ganz-közlemény szintén tartalmaz olyan felvételeket, melyeken egyértelműen kivehető a régi szerkezet. A gépészeti főnökségen ma összesen hat darabot őriznek az egykori tartóoszlopokból. Egy oszlop kiállítási tárgyként áll a sínek közelében, másokat a garázsban őriznek, akad kettő a főnökség bejáratánál is. Kemenesi Csaba, a motorgarázs vezetője elmondta, a korinthoszi díszítés helyenként megsérült, viszont maradéktalanul helyreállítható. A régi peront hét elem tartotta, különlegessége volt a konstrukciónak, hogy a csapadékvizet az oszlopok belsejében vezették el, így kímélve az utasokat.

Olvasóink írták

 • 6. utas 2008. június 28. 22:42
  „Régi ez a cikk, de nekem új:) A vonatok piszkosak, nincs pénz a takarításra, sopánkodnak a vasutasok. A pénzünket viszont nem adják vissza, hogyha késik a vonat, hogyha nem tudunk a WC-re elmenni, mert épp nem működik. Hogy lehet ki küldeni egy vonatot nem működő WC-vel?
  És igen, hogyha Szirbik elvtárs is vonattal közlekedne, lehet, hogy nagyobb gondot fordítanának a higiéniára, a tisztaságra.”
 • 5. Döcögő 2008. május 30. 23:37
  „A vágányfelújítást és egy normális menetrendet kellene csinálni. Én elhiszem, hogy Szirbiknek elég 13 órára bejárni a parlamentbe, de akkor sem vonattal megy. Évtizedek óta rossz a vasúti közlekedés, pedig volt még akkor a tanácselnök.”
 • 4. Zombi 2008. május 30. 20:27
  „"Nem illik össze" - Szirbik úr ennyi év után felfedezte a tojást! Éppen jókor, amikor semmire nincs pénz és eladósították az országot. A lelkiismeretével is foglalkozhatna ennyit, akkor nem kellett volna leszavazni, az első két "igen" szavazatát egy nemmel.”
 • 3. Helyesbít 2008. május 28. 10:45
  „Annyival helyesbíteném a dolgot - amire egyébként az újságírónak is illet volna figyelni -, hogy Valkai Csaba "i"-vel írja a nevét és nem "y"-nal.”
 • 2. szemlelodo 2008. május 28. 06:08
  „Ráday Mihály ugyan tudja-e?!”
 • 1. joy 2008. május 28. 05:01
  „Hát, igen.
  Nagyon heles!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakéri a forintjait a szentesi önkormányzat

Szentes - Új tulajdonosa lett a korábban veszteségesen működő Rehab Kht.-nak, amelyet a szentesi önkormányzat alapított még 2005-ben. Tovább olvasom