Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Légi mentés: helykeresők

Szentes - Jakabszállás mellett Békéscsaba is bejelentkezett: ingyen adna helyet a dél-alföldi régió ideiglenes légimentő-bázisának, amíg Szentesen felépül a végleges mentési központ. A csabaiak ugyanis attól félnek, hogy véglegesen Jakabszálláson marad a légibázis.
Szirbik Imre szentesi polgármester értelmetlennek nevezte a békésiek döntését. A kormány tavaly szeptemberben döntött arról, hogy Szentesen lesz a légimentő-bázis, azóta semmi sem történt az ügyben.

A kormány döntése szerint Szentesen épül fel a dél-alföldi régió légimentő-bázisa. A vásárhelyi úti repülőtér mellett az önkormányzat területet és anyagi támogatást ajánlott fel a központ kialakítására, amely mintegy 90 millió forintba kerül. Ehhez már 2007 tavasza óta megvan az építési engedély, csak a kezdés várat magára. Legutóbb azt írtuk az Egészségügyi Minisztérium illetékesétől kapott információ alapján, hogy ez év elején elkezdődhetnek Szentesen a munkálatok, és várhatóan 2008 második felében szállhat fel az első helikopter.

Pénzes Henriettáért fél órával később ért Szegedre Pestről a helikopter, mint ha Szentesről indult volna. Fotó: Segesvári Csaba

A jakabszállási Csík Imre közben ingyen felajánlotta a repülőterét a légi mentés átmeneti bázisának, amelyet elfogadott Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Lapunk megkereste a tárca sajtóosztályát, megszületett-e már a megállapodás Csík Imrével, és mennyibe kerül a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson az ideiglenes központ kialakítása. Úgy tudjuk, hogy egymillió forintos bérleti díjat kért Csík Imre. Kerestük a vállalkozót, de külföldön tartózkodik.

A szaktárcától választ vártunk arra a kérdésre is, hogy a szentesi légimentő-bázis kialakítására megvan-e már a fedezet. Popovics Andrea, a sajtóosztály munkatársa azt tanácsolta: forduljunk az Országos Mentőszolgálathoz, mert szakmailag ennek a szervezetnek az illetékesei vizsgálják meg a Jakabszálláson felajánlott ideiglenes repülőteret. Hozzátette: az OMSZ köti meg a megállapodást, így az esetleges átalakításhoz szükséges anyagiakról, valamint a szentesi mentőbázissal kapcsolatban is a mentőszolgálat tud felvilágosítást adni.

Pestről küldtek helikoptert

A megerőszakolt és felgyújtott magyarcsanádi Pénzes Henriettát 2006. július 20-án a szegedi klinikáról kellett Budapestre szállítani mentőhelikopterrel, amit a fővárosból küldtek Szegedre. A helikopter 40 perc alatt ért Szegedre – tudtuk meg Túri Pétertől, a Légimentő Kht. ügyvezetőjétől. Ha Szentesen már lett volna légi bázis, akkor a megyeszékhelyre az utat 10-15 perc alatt tette volna meg a gép.

– A délkelet-magyarországi légi mentési szolgáltatás beindításával kapcsolatban egyelőre nincs új fejlemény, az előkészítő munka, egyeztetés az érintettek részvételével jelenleg is zajlik – fogalmazott Győrfi Pál kommunikációs igazgató. A Légimentő Kht. ügyvezetője, Túri Péter ugyanakkor elmondta: már megnézték a jakabszállási repülőteret, ahol szerinte a működésükhöz szükséges feltételeknek mintegy 70 százaléka van meg. A szemléről jelentést készített a felettes szervnek, amelynek döntenie kell arról, vállalja-e a felmerülő költségeket.

– Semmilyen labda nem pattog most nálunk – állította Túri. Ha biztosítják számukra a hiányzó feltételek megteremtésére az anyagiakat, akkor ők mindent megtesznek, hogy a helikopter mielőbb felszállhasson az ideiglenes állomáshelyről. Lapunk felvetését, miszerint kidobott pénznek számíthat Jakabszálláson átmeneti központra költeni, tetemes összeget fizetni bérleti díjként, Túri nem kívánta kommentálni. Korábbi álláspontját azonban megerősítette: azonnal el kellene kezdeni a végleges bázis kialakítását Szentesen.

Uniós forrásból akarja a kormányzat előteremteni a szentesi légimentő-központ felépítésének költségeit – tudtuk meg Szirbik Imrétől. A szentesi polgármester lapunktól értesült a váratlan fejleményről: a Békés Megyei Önkormányzat a minapi ülésén döntött arról, hogy a békéscsabai repülőtéren meg kell teremteni az ideiglenes légimentő-bázis feltételeit. Szirbik szerint értelmetlen a békési döntés.

Békéscsaba ingyen adná

A Békés Megyei Közgyűlés alelnöke, Farkas Zoltán lapunknak azt mondta: attól félnek, hogy a kormány véglegesen Jakabszálláson hagyja a légibázist. Ők a repülőterüket ingyen ajánlják fel a szaktárcának a három megye – Bács, Békés és Csongrád – betegei érdekében mindaddig, amíg Szentesen felépül a mentési központ.

Olvasóink írták

 • 13. István DáNIEL 2008. február 28. 18:00
  „Elnézést,hogy Tököli lakosként hozzászólok.A pontositás kedvéért,-ami köztudott,mind miniszteri,mind LMKHT szinten-,az az,hogy Csik Imre valóban nem kért semmit a reptér,hangár,tankoló használatáért!

  Mindazonáltal,az is igaz-és a T.cikkiró arra gondolhatott,csak tévesen irta-hogy Vass Géza-a hotel tulajdonosa.valóban pénzt kér az étkeztetésért,és a panzió használatáért,azt hiszem önköltséget.
  Gondolom,Szentesen is valamit majd fizetnek az ételért,a majdani felépült épületek áram,gáz,viz,telefon,stb használatáért,de ez már csak ilyen világ,bizony,ezek pénzbe kerülnek..))”
 • 12. békési 2008. február 26. 21:26
  „Tisztelt Olvasó!

  Mándoki úr (rejtély, hogy ki ő, de valszeg egy szerencsevadász) alant első kézből hazudott. Kár volt ilyen nagy mellénnyel dübörögni, kedves Antal. Miniszter asszony egy békéscsabai sajtótájékoztatón - sajnos miniszterhez nem méltó módon, kicsit cinikusan - elismerte: jakabszálláson, bizony pénzt kérnének a légimentőktől. "Semmi sincs ingyen..."
  A felvétel megtekinthető: www.beol.hu Ennyi, csapó, függöny.”
 • 11. Mándoki Antal 2008. február 19. 19:49
  „Tisztelt Olvasó!
  Ékes példája-sajnos rossz példája-annak,hogy a t.ujságirónő NEM győződött meg állitása valóság tartalmáról!!

  Első kézből állithatom,hogy Csik Imre nem kért,nem kér,és nem fog kérni egy fillért sem,a reptér,a hangár,a tankoló használatáért..
  Felajánlását-bármennyire is hihetetlen-karitativ célból tette!!

  Aki ennek az ellenkezőjét állitja,az hazudik!

  Tisztelettel:Mándoki Antal”
 • 10. Hatala 2008. február 19. 17:39
  „Mekkora baromság!Ki irta-mondta-hogy Csik Imre 1mill kérne??
  Ez egy baromság,mondhatni "KACSA"épp úgy,mint a Békéscsabán LÉGIMENTŐ BÁZIS..))”
 • 9. elegem van 2008. február 16. 00:10
  „Vicc az egész, de qrva rossz vicc!!! Már rég kész kéne legyen, de még csak megy a vita a nyilvánvaló baromságokról (ingyen havi 1 millió 70% készültség) ! Mi ez? Egy tényleg eredeti korhű magyar történet!”
 • 8. jános vagyok 2008. február 14. 10:13
  „vagy Szolnokról, vagy Kecskemétről, vagy Matkópusztáról, vagy Kecelről, vagy a nagyanyád udvaráról??? Azért vazze, mert a szakma nem javasolja. Ezért. Olyan ez, mint a magyar foci, mindenki ért hozzá és beleszól. A sok "szakértő" vajon a MÁV-nál is megmondja majd, hogy álljon a váltó? Te! Szerinted miért nem lesz soha óceánjáró Szegeden, meg Szentesen akár? Hiszen van folyó, van ott egy-két hajó is? Mert nem fér el a Tiszán, meg a Kurcán. A MALÉV-ot miért nem hiányoljátok Jakabról, Békéscsabáról, Szegedről? Hmmm??? Azért nem mennek oda, mert ad1: a szakma nem indokolja, ad2: nincsenek meg a feltételek. Kedves Lajos83, hát ezért. És nagyon igaza van Imrének, vicc az egész...”
 • 7. imre 2008. február 14. 10:06
  „Egy vacak helikopter bázis létesítés (bázis? A fenét, egyetlen helikopternek!) miért volna Szegednek megerőltető? Akár Szentesnek is. A látványfürdő pénzéből. Épüljön bázis Szentesen is, meg Szegeden is. Hogy Kóka gépe le tudjon szállni itt is, ott is.”
 • 6. imre 2008. február 14. 09:54
  „A Nagy-Alföldön élünk, sehol egy hegy, egy szakadék, s ilyen kérdéseken tökölnek az illetékesek. Mi a fészkes fenét kell várni, mit döntenek Budapesten? Csak szájalás megy a régiók önállóságáról. Hol az értelmiség hangja? Szeged egy értelmiségi város, mi több, egyenesen metropolis.”
 • 5. lajos83 2008. február 14. 09:20
  „Miert nem szallhat fel Szegedrol a helikopter, ahogyan ezelott is tette??!!?? Mert ott minden adott??!!!???”
 • 4. imre 2008. február 14. 08:49
  „Az egész légibázis ügy egy nagy újmagyar tragikomédia. Magyarország tükörképe. A béka feneke alól.”
 • 3. hoppáhoppá 2008. február 14. 07:42
  „hoppácska! Nem Volvokat osztogatnak, hanem Volgákat fosztogatnak?! Ennyire ingyen a haverom is tud segíteni... Ej, ej miniszter asszony, ebből most hogy jön ki? Nem érzi már kínosnak a tárca a hazudozást, ködösítést, időhúzást? Nincs ennek a nőnek egy főnöke??? Mondjuk az, aki 2004 óta ígérgeti a végleges megoldást? Szegény Popovics kisasszony mennyi hülyeséget hord össze... hiteles a tárca kommunkáció... Győrfi úréknak túl sok köze nincs a dologhoz, de könnyű rájuk tolni a szart...”
 • 2. vicces 2008. február 14. 07:29
  „Ismét egy ujabb bizonyíték arra, hogy Csongrád megyében mennyire kapzsi emberek laknak. Remélem az APEH meg vizsgálja a repterét ingyenesen fel ajánlott úr /ha szólíthatom így / anyagi helyzetét.”
 • 1. 6664 2008. február 14. 05:25
  „"ingyen felajánlotta a repülőterét" és "egymillió forintos bérleti díjat kért" Biztosan én vagyok buta, de ezt nem értem. 90 millió Ft-ba kerül a szentesi bázis kialakítása? Ami mondjuk 9 havi bérlet. Viszont Jszálláson is csak 70% van meg a szükséges feltételekből. (Mennyibe kerül és kinek ezt 100%-ra fejleszteni?) A szaktárca sajtóosztálya a cikk szerint nem adott választ arra, hogy megvan-e a fedezet... Ahelyett, hogy a honvédség Afganisztánban klinikát épít a magyar EüMinisztérium "megtakarított" pluszbevételéből, ennek egy darabjából igazán áldozhattak volna a magyar szentesi légibázisra. Megint minden más érdek előbbre való, mint a magyar, különösen ha dél-alföldi...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a szentesi Hősök erdeje

Szentes - Befejeződött a szentesi Hősök erdejében a több száz kivágott tölgyfa pótlása. Az 1933-ban létesített kegyeleti park korhű helyreállítására eddig nyolcmillió forintot fordított az önkormányzat. Tovább olvasom