Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Lehetnek 1200 hektárnál nagyobb birtokok

Szentes - A Fidesz-frakcióban is zajlik még a vita a földtörvénytervezetről, és tévedés, hogy a kormány el akarná lehetetleníteni a nagy területen gazdálkodó, sok embernek munkát adó agrárvállalkozásokat – nyilatkozta lapunknak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungerit cégcsoport takarmánykeverő üzemének hétfői avatásán.
Egy állattartó, élelmiszer-ipari nagyüzem takarmánykeverőjét avatja. A közelben működik a 3600 hektáron gazdálkodó Kinizsi Zrt., Csongrádon ott a Héjja Testvérek Kft. közel 3000 hektárral. A készülő földtörvényt az 1200 hektáros fölső határ miatt sokan bírálják – mivel tudja vigasztalni például párttársát, Farkas Sándort, a Kinizsi vezetőjét?

– A törvény tervezete a tulajdonlást és a haszonbérletet szabályozza. Azt szeretnénk, ha földet nálunk csak magyar, helyben lakó, földműveléssel foglalkozó gazdálkodó vásárolhatna. A hazai agrárközéposztályt erősítjük ezzel. Jogi személyek, gazdasági társaságok tulajdonában pedig ne lehessen termőterület, haszonbérelni tudják. Valóban, szerepel a tervezetben az 1200 hektáros határ – de ehhez még hozzájöhet a tagok, tulajdonosok saját földje, azt is lehet bérelni. Ez azt jelenti, hogy húsz kilométeres körzeten belül van arra lehetőség, hogy 1200 hektár fölé tudjanak menni. Akik jószágtartással foglalkoznak, azokra nem érvényes ez a korlátozás, távolabb is bérelhetnek takarmánytermő területet. Még zajlanak a viták erről. A Fidesz-frakció legutóbbi ülésén arról volt szó, hogy az állattartókat és a vetőmag-előállítással foglalkozókat mindenképpen olyan helyzetbe kell hozni, hogy elegendő területtel rendelkezzenek. Szerintem találunk jó megoldást. Nem azért jöttünk, hogy a magyar mezőgazdaságban bármit, ami az elmúlt évek keszekusza viszonyait túlélte, lebontsunk. Héjjáék összefogása mintaszerű, olyan termelőkapacitásokat mentettek meg, amelyeket másutt veszni hagynak, és 110 embernek adnak munkát. A fábiánsebestyéni Kinizsi is eredményes, bővítette öntözhető területeit. Az ilyen vállalkozásokról példát kell venni. Az én fogalmaim szerint ezek a családi vagy szövetkezetből átalakult gazdaságok nem nagybirtokok, vezetőik sem oligarchák vagy zöld bárók. Kötődnek a helyi közösségekhez, és rendesen megdolgoztak a boldogulásért.

Fazekas Sándor: „Nem azért jöttünk, hogy a magyar mezőgazdaságban bármit, ami az elmúlt évek keszekusza viszonyait túlélte, lebontsunk.
Fazekas Sándor: „Nem azért jöttünk, hogy a magyar mezőgazdaságban bármit, ami az elmúlt évek keszekusza viszonyait túlélte, lebontsunk." Fotó: Karnok Csaba

– A Fejér megyei Kajászón vasárnap néhány helyi gazda tiltakozásul visszafoglalta azt a területet, amelyet földbérleti pályázaton ítélt oda másnak az állam. Mit gondol erről az akcióról?

– Kevés az információm, de itt szó sem lehet „visszafoglalásról": elfoglalták azt, ami a másé, az államé, amely bérlet útján hasznosította. Ez birtokháborítási ügy, a hatóságok el fognak járni, a nemzeti földalap intézkedik. A törvények mindenkire vonatkoznak: azokra is, akik épp ezekre hivatkoznak az ilyen akciók során.

– Döntött a kormány, állami feladat lesz az öntözés. Az eddigi felelősről, a vízgazdálkodási társulatokról azt mondta Illés Zoltán államtitkár, hogy az előző kormányokhoz kötődnek. Azóta e szervezetek körül megfagyott a levegő. Mikor dől el a sorsuk?
– Jövő év második felében föláll az öntözési hivatal, amely az egész szakterület gazdája lesz. Ehhez képest kell addig az új rendszerben a társulatok szerepét megtalálni, illetve tisztázni, hogy megmaradjanak-e vagy ne. Szerintem az öntözési stratégia társadalmi, tudományos vitája során a vitás kérdések megválaszolhatók.

Olvasóink írták

 • 5. Qllancs 2012. november 17. 16:44
  „más:
  orbánné --az I. orbán kormány ideje alatt ! kapott :377, + 984 + 94 + 145 .. hektár földet :
  Fejér megye 1 / 4 az övék !!!!!
  Felcsúton . orbán tata : szintén ..József nádor bírtokát, majorját + kastályát kapta meg .Amit most luxus szállónak építenek át--állami pénzből...mert a felcsúti stadion ba..jönnek a vendégek, labdarugók stb. Meg ott van az Etyeki - filmgyár ..és a külföldi szinészek, producerek ott laknak majd. 2011,jul.ban”
 • 4. Qllancs 2012. november 17. 16:35
  „Vajon MIÉRT a legnagyobb földbirtokos : ?? Csányi S. 16 700 hektár, Leisztinger T?, és Nyerges Zs ./Mol / És Simicska elv. ???? 10 ezer hektár földel ????? 4 ember kezében a magyar föld 70 % -a ????
  Miért CSAK fideszes ..de nem gazdálkodó..kapott állami földeket ???pl. polg.mester, műkörmös ?
  Borsod .m. Pásztorné, Jánosi K. műkörmös : 246 hektár---2,5 akkora mint a Margit..sziget!

  v. Budai gy unokaöccse --aki Pesten él , és ide 200km re " nyert" földet ??? se gépe..se födműves multja nincs..közalkalmazott !
  " fideszes államtitkár : 496---465--434 hektárt
  EZEK NEM MŰVELIK ! mert pl . 25 féle jogcímen lehet támogatást kérni !!

  Ez évente .több tízmillió ft is kap..és egy kapavágást se kell csinálni !és 20 évig az övé !! 1 hektár : 25 000.-bérleti díjba kerül. 1 X ,
  nem kell beművelni --csak évente 1-2 X lekaszálni . Ennyi ! haszon : évente !!!
  1 hektár : 100 000.-ft támogatást kap, 500 hektárból kb. : 30 millió ft lehet szakítani !
  + -- elővásárlási jog , + ha eladják : 3-400 % haszonnal lehet.”
 • 3. klj-54 2012. november 17. 16:10
  „@bakosandras:
  Értem én András, hogy te kérdeztél:)
  Én erre reagáltam röviden:
  "Fazekas Sándor: ,,Nem azért jöttünk, hogy a magyar mezőgazdaságban bármit, ami az elmúlt évek keszekusza viszonyait túlélte, lebontsunk."”
 • 2. bakosandras 2012. november 17. 14:14
  „De itt én kérdeztem... .:)”
 • 1. klj-54 2012. november 17. 13:27
  „A fidesznek azt sem hiszem el amit kérdeznek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárcakímélő fitnesz a szabadban

Két játszótér közelében fitneszgépek segítségével is hódolhatnak a szabadtéri sportolásnak a szentesiek.
Tovább olvasom