Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Lejtmenetben a helyi járatok

Szentes - Tavaly már 3 millió forintot sem költöttek az utasok a helyi tömegközlekedésre, az önkormányzat viszont közel 8 millióval támogatta a buszjáratok működtetését. A város pályáztatással keresne új szolgáltatót a feladat ellátására – 2013-tól hétvégén nem közlekednének helyi buszjáratok.
Hiába a járatritkítás és a helyközi járatok bevonása, továbbra sem lehet gazdaságosan működtetni a helyi tömegközlekedést: a Tisza Volán Zrt-nek 2011-ben 4,7 milliós veszteséget okozott a feladat ellátása. Azért csak ennyit, mert az önkormányzat támogatás formájában közel 8 millióval járult hozzá a költségekhez, illetve év közben a már citált járatritkítások miatt 20 ezer kilométerrel csökkent a hasznos út.

A menetjegyek és a bérletek forgalma egy év alatt harmadával esett vissza.
A menetjegyek és a bérletek forgalma egy év alatt harmadával esett vissza.

Idén ennél is magasabb, 8,4 milliós támogatást biztosít a város a buszos társaságnak. A Tisza Volán közzétett adatai alapján, amíg 2008-ban 554 ezer, 2010-ben pedig 478 ezer utasa volt a szentesi helyi járatoknak, 2011-ben már csak 429 ezer, ami 10 százalékos visszaesést jelent. Ennél is rosszabb a helyzet pénzügyi szempontból: 2008-ban még a 6,4 millió forintot is meghaladta az utasoktól származó bevétel, 2010-ben már csak 3,8 millió forint származott tőlük, tavaly pedig 2,7 millióra csökkent a szentesiek által jegyekre és bérletekre fordított összeg. A menetjegyek és a bérletek forgalma egy év alatt harmadával esett vissza.

Hogy folytatódik-e a lejtmenet, az attól is függ, hogy 2013-tól ki és milyen formában végzi majd a helyi személyszállítással kapcsolatos feladatokat – ha egyáltalán igényt tart a város a szolgáltatásra. A Tisza Volánnal kötött megállapodás ugyanis ez év végén lejár.

Szentesen a legolcsóbb a bérlet

Makót, Vásárhelyet, Csongrádot és Szegedet is figyelembe véve Szentesen a legolcsóbb a menetjegy és a bérlet ára (185 Ft, illetve 3755 Ft). Erről, a járatokról és a menetrendről sem lehet információt találni a város honlapján, de a Tisza Volán weboldalán sem egyszerű megnézni, honnan és mikor indulnak buszok Szentesen. 

 
Arról is határozott az ülésező képviselő-testület, hogy milyen feltételek alapján írjanak ki pályázatot a közszolgáltatás ellátására. Az anyagból kiderül, csak a pályázati felhívás közzététele 3 milliós teher lesz a városnak. Nagyságrendileg ennyit spórolhat az önkormányzat azon, ha jövő évtől hétvégéken nem közlekednek a helyi buszjáratok. A magyarázat szerint a Tisza Volán Zrt. által végzett utasszámlálási adatok alapján a hétvégi járatokon a napi átlagos forgalom nem éri el az 50 főt, a 9-es vonalon, amely a Berek és a városközpont között ingázik, a délutáni járatok 10 fő alatti utas számmal közlekednek. Ezzel szemben munkanapokon átlagosan naponta közel 500 fő utazik a helyi autóbusz járatokon.

Ha a hétvégi járatok megtartása mellett döntenek a városatyák, annyival bonyolódik a helyzet, hogy legalább egy évvel az ajánlati felhívás közzététele előtt az Európai Unió hivatalos honlapján is közzé kell tenni a pályázat előírt minimális adatait. Erre azért lenne szükség, mert az éves szinten 50 ezer kilométert meghaladó személyszállítási közszolgáltatás esetében ez az előírás. Ebben az esetben csak 2014 elejétől kezdhetne a kiválasztott szolgáltató, addig megbízással látnák el a feladatot.

Olvasóink írták

  • 2. nie 2012. június 26. 05:47
    „Biztos igaz, de aki utazik, azzal ki törődik? Kisebb buszok esetleg? Nincs mindenkinek autója, kerékpározni sem tud minden szentesi.”
  • 1. történész 2012. június 25. 17:14
    „Csökkenek az utasok.Hódmezőn csak azért kell növelni mert valaki meg akarja mutatni,hogy ő isten után az első.Sok buszban vásárhelyen alig alig lézengenek.A nép harcol, mert szabadságharcos légkörben él, de kár mert Szeged-szőreg viszonylatban sok az üres busz.reggel jön a Kübeki,Szigeti,Térvári busz és a két szőregi minek ??Emberek a ti adótokból mennek ezek a buszok a belvárosba 10 percenként szinte üresen az északi körúton..nem kell vitatni meg kell nézni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mákos guba, római álom: melyik a kedvenc fagyid?

Számos helyen nyalhajtjuk a fagyit Szentesen, kíváncsiak voltunk hol, milyen különlegességeket kínálnak az idei nyárra. Tovább olvasom