Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Lélektani határon a fagyiár

Néhány cukrászda nem emeli a fagyi árát a lélektani határnak látszó száz forint fölé. Vörösék makói és deszki fagylaltja nem ugyanannyiba kerül, alkalmazkodnak a helyi vásárlóerőhöz. Füsti Molnárék viszont Szentesen és Csongrádon is ugyanannyiért mérik.
Néhány cukrászda nem emeli a fagyi árát a lélektani határnak látszó száz forint fölé. Vörösék makói és deszki fagylaltja nem ugyanannyiba kerül, alkalmazkodnak a helyi vásárlóerőhöz. Füsti Molnárék viszont Szentesen és Csongrádon is ugyanannyiért mérik. Füsti Molnár Lajos 35 évvel ezelőtt ötven fillért kért egy gombócért. Most azt mondja, olyan keserű az emberek élete, hogy nincs szívük árat emelni.

Makón 110 forintért ad négy dekagramm hideg édességet Vörös László. A Hóvirág cukrászda üzemeltetője nem viszi feljebb az árat, mert szerinte a makói vásárló nem kifejezetten fizetőképes, sok a munkanélküli a Maros partján. Deszki cukrászdájában viszont 120 forintért ad egy gömböt, ez az ár pedig versenyképes a szegediekkel. A szegedi Dugonics téri Z. Nagy cukrászdában ugyanennyiért adnak egy gömböt, tegnap tizennégy féle fagylalt közül lehetett válogatni.

Minden gyerek szereti

A szentesi Müller Dominik éppen kirándulásról érkezett haza Árpádhalomról, az óvodás kisfiú édesanyjával azonnal a cukrászdába ment. A citromhoz kért rolettit, mert így a fagyi hasonlít egy mesefigurára. Müllerné Szvák Katalin azt mondja, egy héten egyszer fagyiznak, az ár szerinte elfogadható. Ámbár ha egy család vasárnap délután elindul sétálni és betér a cukrászdába, egy ezrest biztosan elkölt fagylaltra.

A hódmezővásárhelyi Szőke cukrászdában egyelőre száz forint egy gombóc, de a tulajdonos, Szőke Zoltán május elsejétől vagy június elsejétől mindenképpen emelni fog. Tudomása szerint a vásárhelyi fagylaltkészítők többsége megmarad a száz forintnál, ő viszont mást gondol. Hozzáteszi, fontos, hogy az ember jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon. Nála tegnap húszféle hideg édességből lehetett választani.

Füstiéknél Szentesen marad a tavalyi száz forint gombóconként. Ifjabb Füsti Molnár Lajos a négy dekagrammnyi, szerinte mámorító édességért nem hajlandó többet kérni a szentesiektől. Mint mondta, a fagylaltok között nincsen kifejezetten kedvence, viszont csak olyat készít, ami neki is ízlik. Szülei viszik Csongrádon a cukrászdát. Idősebb Füsti Molnár Lajos a családilag megállapított gömbönkénti száz forintos árat azzal indokolta: éppen elég terhet ró a kormány a lakosságra, még erről a kis édességről is kénytelenek legyenek lemondani? Az alacsonyabb ár miatt várható némileg magasabb forgalom igazolja majd a számításait, ebben reménykedik Füsti mester.

A cukrász 35 évvel ezelőtt pályája kezdetén még ötven fillért kért egy gombóc fagyiért, igaz, akkor csak csoki, karamella, vanília és citrom volt a választék. Ahhoz képest jelentősen csökkent a forint vásárlóereje, és némiképp megnőtt a kínálat: sztracsatella, csokis keksz, áfonyás joghurt, római álom, angol puncs és még más is kapható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházigazgató-ügyben is egyet gondolnak

Azonos álláspontot képvisel a megyei közgyűlés két jobboldali frakciója a csütörtökön szóba kerülő… Tovább olvasom