Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Lépcsőzésben ezüstérmes a fábiáni tűzoltólány

Fábiánsebestyén - 30 kilós menetfelszereléssel a hátán lett második egy lépcsőfutó versenyen a 20 esztendős fábiánsebestyéni Jaksa Petra, akit kiskora óta érdekel a katasztrófavédelem. Ezt tanulja az egyetemen, munkája a falu mentési központjához köti, és akkor is szolgálatba helyezte magát, amikor ő maga szenvedett balesetet.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Kevesebb mint 5 és fél perc alatt gyalog feljutni a 23. emeletre szép teljesítmény. Még dicséretesebb, ha ezt nem egy kisportolt férfi, hanem egy 20 éves nő teszi, ráadásul úgy, hogy közben egy közel 30 kilós tűzoltó-felszerelést cipel. A fábiánsebestyéni Jaksa Petra vitte ezt véghez egy országos versenyen, ahol második lett.

– Fábiánsebestyénben nőttem fel, az általános iskolában is indultam katasztrófavédelmi versenyeken. A csongrádi Batsányi-gimnáziumban érettségiztem, akkor már tudtam, hogy csak ez érdekel. Végzős vagyok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katasztrófavédelmi szakirányán – mesélte. Gyakorlatias embernek tartja magát, aki a tanultakat a való életben is szereti kipróbálni, ezért nagyon örült, amikor év elején állást kapott a falu mentési központjában. Ide futnak be a hívások, ha a helybelieknek orvosi, rendőri vagy tűzoltói segítségre van szükségük. Petra az önkéntes tűzoltók csapatát erősíti, amely szerinte sokrétű munka, tele kihívással.

Jaksa Petra 30 kilós felszerelésben 5 és fél perc alatt jutott fel a 23. emeletre. Fotó: Králik Emese
Jaksa Petra 30 kilós felszerelésben 5 és fél perc alatt jutott fel a 23. emeletre.
Fotó: Králik Emese

– Magyarországon nő nem lehet hivatásos tűzoltó, önkormányzati kötelékben, önkéntes alapon azonban végezheti ezt a munkát. Örülök, hogy kipróbálhatom magam, nagyszerű érzés segíteni – jelentette ki. A sors a legnagyobb rendező, derült ki, élete első vonulásakor ugyanis saját magát kellett mentenie. A falutól nem messze – szerencsére csak könnyebb sérülésekkel járó – balesetet szenvedett, mire a riasztott kollégák kiértek a mentési központból, Petra már munkához látott. Először fogalmuk sem volt, hogy ő is a sérültek közé tartozik, mesélte nevetve. Szereti a kihívásokat, kíváncsi, mire képes, ezért jelentkezett májusban a tűzoltók, nemrég pedig a katasztrófavédők lépcsőfutó versenyére.

Jaksa Petra azt vallja: a katasztrófavédelem nem munka, hanem hivatás. Fotó: Králik Emese
Jaksa Petra azt vallja: a katasztrófavédelem nem munka, hanem hivatás.
Fotó: Králik Emese

– A főváros egyik kollégiumi épületében rendezték, védőruhában, oxigénpalackkal, légzőkészülékben versenyeztünk. Naponta 4-5 kilométert futok, az egyetemi csapatban kézilabdázom, ez biztosítja a fizikai erőnlétet számomra. A most elért időből nagyjából másfél percet szeretnék lefaragni – árulta el. A diplomamunkáját olyan témakörben szeretné írni, ahol ötvözheti az egészségügyet a katasztrófavédelemmel.

Olvasóink írták

 • 10. makospite 2013. október 23. 22:41
  „Nem a teljesítményt vettem célba, hanem a helyi viszonyokhoz mérten értelmetlennek tűnő feladatot. És remélem a kislánynak nem kellett a felkészülés során erőnléti edzésként felszerelésben elfutnia a Fábiánsebestyénhez legközelebbi olyan magyar településre, ahol van egyáltalán 23. emelet egy épületben, hogy ott lépcsőzhessen. És igen. Ha belegondolok... Sajnos savanyú a szőlő, mert én valószínűleg az ötödik emeletig sem jutottam volna fel.”
 • 9. falusi01 2013. október 23. 15:10
  „Le a kalappal a hölgy teljesítménye előtt! makospite ! Ezt azért nagyon leegyszerűsítetted! Ez egy erőnléti verseny! Savanyú a szőlő?”
 • 8. JeromosGabaly 2013. október 23. 11:01
  „Katasztrófavédelmi lépcsőfutás.....Weheheee! R Ö H E L Y ! Ez olyan mint a spec. tűzoltósport átnevezése katasztrófavédelmi versenysporttá??? Az előbbiről van kb. 30-40 évnyi tapasztalat, de az utóbbi mit takar??? Atomvillanás előli oldalgurulást? Gamma sugárzás visszaverését gyalogsági ásóval?? Ólommellényben akadályfutást????
  Legkevesebb 130 éves lehet az első és szervezett magyarországi tűzoltóság, és szinte velük egyidősek a tűzoltózenekarok is, de a hagyományok szisztematikus elpusztítása elképesztő méreteket öltött. Már nincs tűzoltó, csak katasztrófavédelmi zenekar!!!!
  Amúgy a hölgy teljesítménye dícséretes, gratulálunk neki!”
 • 7. makospite 2013. október 23. 00:06
  „Fábiánsebestyénben különösen fontos, hogy gyorsan fel tudjon valaki futni felszerelésben a 23. emeletre, hiszen valamelyik felhőkarcolóban bármikor történhet valami...”
 • 6. csillogás 2013. október 22. 19:05
  „Gratulálok, csak így tovább! :)”
 • 5. kisrono 2013. október 22. 16:56
  „Óriási gratula!Megsüvegelendő a teljesítmény,de maga az akarat is!Fehér holló a mai nők között,akinek nem az az életcélja,hogy partiképes legyen és elvetesse magát vkivel,aki majd hajlandó kitartani,hanem ő saját maga tesz magáért!Plázacicák,hávécsék:íme egy tudatos,temperamentumos IGAZI nő! (telefonszámod elkérhetem? :))”
 • 4. Hahotaklub 2013. október 22. 15:39
  „De kis ügyi :-)!”
 • 3. Jozsoci 2013. október 22. 15:14
  „Azt hiszem, még fénykoromban sem tudtam volna tartani vele a lépést. Semmilyen szempontból. Gratulálok!”
 • 2. vári 2013. október 22. 13:15
  „Óperenciás
  Nem minden a szaporodásról szól.”
 • 1. Óperenciás 2013. október 22. 10:41
  „Nagyon szép teljesítmény, gratulálok!

  Ugyanakkor meggyőződésem, hogy az csak duma, hogy "szeretem a kihívásokat" szöveg.
  Bennünk élnek az ősi ösztönök.
  A nők pl. azért vállalkoznak az ilyen kemény feladatok teljesítésére, hogy bizonyítsák a férfiaknak,
  hogy milyen kitűnően alkalmasak a leendő gyermekeik kihordására, tehát érdemes őket párnak választani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turisztikai akcióterv Szentesen

Szentes idegenforgalmi koncepcióját 2011-ben dolgozták ki a szakemberek és fogadta el a képviselő-testület, amelyben négy irányelvet, fő csapásirányt fogalmaztak meg. Tovább olvasom