Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Levegőben lóg a szentesi mentőbázis

Szentes - Több minisztériumi ígéret ellenére máig sem döntöttek hivatalosan arról: hova kerül és mikortól működhet a régiós légimentő-bázis. A késlekedés nehezen érthető, a beruházást ugyanis jóváhagyta a fejlesztésre forrást biztosító unió is.
Még július végén tett ígéretet az egészségügyi tárca arra, hogy egy-két héten belül döntés születik a dél-alföldi légimentő-bázis ügyében: hova kerül, milyen forrásból, mikorra épül meg. A minisztérium ezután a múlt hétre ígérte határozatuk hivatalos bejelentését – ez a mai napig sem történt meg.

Miután július 30-án az összes szakmai szolgáltató, felügyeleti szerv és érintett város, valamint a mentőszolgálat képviselői is egyöntetűen Szentest javasolták a légi bázis helyszínéül Szeged helyett, nehezen érthető a szaktárca válasza a késlekedés okáról. Azzal magyarázták tegnap a döntés bejelentésének eddigi elmaradását: még tart a szakmai egyeztetés. A szentesi bázis felépítését szorgalmazta közben a légi mentésben érintett négy megye – Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok – közgyűlése is a miniszterelnökhöz írott levelében.

Szirbik Imre szentesi polgármesternek július közepén ígéretet tett Horváth Ágnes miniszter, hogy a döntést közös sajtótájékoztatón jelentik majd be. Szerdán a polgármester azt mondta lapunknak: egyelőre nem kapott értesítést a minisztériumból, hogy mikor kell készülnie a közös bejelentésre. Szentes a szakma szerint azért lenne alkalmasabb bázisként, mert onnan az eddig ellátatlan területek túlnyomó része is elérhető lenne 15 percen belül, a bevetési kör pedig – Szegeddel szemben – nem nyúlna át kihasználatlanul, gazdaságtalanul felerészt Szerbiába és Romániába. A szegedi reptérnél kisebb forgalom is egy szentesi bázis mellett szól.

A döntés elmaradása azért is furcsa, mert a beruházás nyolcvanmilliós költsége bekerült az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt beruházásai közé, része ugyanis a mentőszolgálat fejlesztésére szánt 11,5 milliárd forintnak. Ezt a programot az Európai Bizottság időközben már jóvá is hagyta, így elvileg a forrása is megvan a beruházásnak. Az ehhez kapcsolódó pályázatokat információnk szerint szeptembertől írják ki.

Bár az egyhangú szakmai álláspont miatt szinte borítékolható, hogy a tárca is Szentes mellett teszi le a voksát, a bázis kialakítása legalább három hónapot vesz igénybe – amit természetesen sikeres pályázásnak és a kivitelező kiválasztására közbeszerzési eljárásnak kell megelőznie. Több forrásunk szerint a légi bázissal kapcsolatos döntést még a héten bejelentik.


Három év

2004. augusztus 1.: Megszűnt a légimentés a dél-alföldi régióban.
2005. március: A mentőszolgálat vezetője szerint év végére újraindulhat a helikopteres mentés.
2007. január: A szentesi önkormányzat és az OMSZ Légimentő Kht. megállapodtak, hogy a reptér mellett épül fel a bázis. Ehhez a város díjtalanul átadta a szükséges területet.
2007. április: Először Szekszárd került szóba mint a dél-alföldi bázis helyszíne, majd a tárca és a mentőszolgálat bejelentette: a szegedi reptéren lesz a bázis. Ezt azzal magyarázták, ott megvan a kellő infrastruktúra számos eleme, a város pedig állja az építési és fenntartási költségeket.
2007. május: Jogerős építési engedélyt kaptak a légi mentők a szentesi reptéren, a polgármester pedig 10-15 milliós támogatást ígért az építéshez.
2007. július: A szakmai szervezetek egyhangúlag Szentest javasolták légi bázis helyeként.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros kocsit nyert a szentesi Kovács Dániel

A 18 éves szentesi Kovács Dániel eredetileg mindössze egy tiszteletjegyet szeretett volna nyerni a… Tovább olvasom