Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Lódzi fotóművészek a Kurca-parton

Szentes - Két kiállítás – egy az ifjúsági házban, egy kamaratárlat pedig a Galéria Kávéházban – nyílt tegnap Szentesen a Lódzi Fotóművészek Társasága tagjainak alkotásaiból.
A művészek közül heten személyesen is eljöttek a Kurca-parti városba, ahol eltöltenek néhány napot. Néhányan életükben először léptek magyar földre, Zbigniew Gluszczak kivételével, aki szegvári származású felesége, Szűcs Ilona révén szinte hazajár a környékre. A látogatás előzménye, hogy egy éve a szentesi fotósok töltöttek néhány napot a lengyel városban.

A lódziak és a szentesiek számára egyaránt kiderült, hogy a két nemzetet sokkal több szál köti össze, mint gondolták. A vendégek vasárnap késő éjjel érkeztek, a Szentesi Fotókör tagjai a Lengyel utcában, az egy éve átadott lengyel emlékműnél fogadták őket. Van, aki egy fiatalkori szerelem emlékeként még ma is emlékszik számtalan magyar szóra.

Szentessel és környékével ismerkedtek a lengyel művészek. Fotó: Králik Emese
Szentessel és környékével ismerkedtek a lengyel művészek. Fotó: Králik Emese

A filmművészet kapcsán kedvenceik közé sorolták Sára Sándor, Mészáros Márta alkotásait, a szentesiek pedig gyerekkoruk egyik kedvenc rajzfilmjét, a Varázsceruzát említették. Kiderült, hogy a mesét lódzi alkotóműhelyekben készítették. A vendégeket tegnap Szűcs Lajos alpolgármester fogadta a városházán. Örömmel számolt be arról, hogy egy hete katowicei fúvószenekar vendégeskedett a városban, ma pedig a testvérvárosból, Skiernewicéből érkezik egy csapat a hétvégi lecsófesztiválra.

A fotós csoport Szentes és a környék nevezetességeivel ismerkedett. Szerdáig maradnak, ma Ópusztaszerre kirándulnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsófesztivál főzéssel és sztárokkal Szentesen

A paprika és paradicsom hazájában pénteken és szombaton idén 13. alkalommal rendezik meg a szentesi gasztroünnepet, a tradicionális lecsófesztivált. Tovább olvasom