Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Lovagkeresztet kapott Vajdovich István

Szentes - Annak idején nem akart fogorvos lenni, ma nemzetközi hírű szakember. A szentesi Vajdovich István professzor 2007-es nyugdíjazásáig vezette a helyi kórház szájsebészeti osztályát, eredményeiért a márciusi ünnep alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét kapta.
Az édesapja orvosként praktizált Szegváron, Vajdovich István az ő példáját szerette volna követni. Sebésznek készült, a szegedi egyetem orvosi karára jelentkezett. Eleinte nem töltötte el örömmel, hogy olyan csoportba került, amelyről úgy határozott az egyetem vezetése: utolsó évesként mindenkinek a fogorvoslásra kell szakosodnia.

– Úgy gondoltam, megteszem, ha kötelező, de később visszatérek a sebészethez. Az élet azonban úgy hozta, hogy a záróvizsgák után megnősültem, majd munkába álltam a szentesi kórházban, és fokozatosan beleszerettem a fogorvoslásba. Szerencsés voltam, remek kollégák vettek körül, olyan nagyságoktól tanulhattam, mint Bugyi István professzor. A szájsebészet járatlan terep volt, ahol a fiatal orvosok újat alkothattak. Az én érdeklődésemet ez keltette föl – mondta Vajdovich doktor. Akkoriban az orvosegyetemeken nem volt szájsebészeti tanszék, így a gégészeten és a sebészeti műtőkben leste el az ismereteket. Az, hogy a szájsebészet, ezen belül az implantológia terén nevet szerzett magának, az orvostudomány más területeinek is köszönhető volt. A 80-as években szerzett arról tudomást, hogy az alumínium-oxid biokerámiát nagy sikerrel alkalmazzák csípőprotézis-beültetéseknél, illetve hogy Németországban fogászati implantátumokat is készítenek ebből az anyagból. Utánajárt a dolognak, és egy cég hamarosan hazánkban is gyártani kezdte a professzor elképzeléseinek megfelelő implantátumokat.

– Ez újdonság volt Magyarországon. A páciensek állkapcsába ültettük az
alumínium-oxid biokerámiából készült apró implantátumokat, amelyeket a csont tökéletesen körbenőtt. Néhány betegem 25–28 éve él ezzel.

A Vajdovich István vezetésével kifejlesztett implantátumokat sok fogorvos és szájsebész használja. A szerző felvétele
A Vajdovich István vezetésével kifejlesztett implantátumokat sok fogorvos és szájsebész használja.
A szerző felvétele

A fogorvostudomány és a szájsebészet területén két évtizeddel ezelőtt hatalmas fejlődés következett be. Vajdovich professzor ekkor két társával megalapította a DentiSystem nevű céget. Népes szakembergárda foglalkozik a fogászati implantátumok fejlesztésével, tökéletesítésével. Munkájuk minőségét jellemzi, hogy termékeiket a beültetésekkel foglalkozó fogorvosok, szájsebészek közül itthon sokan használják, de külföldön is – például Svájcban, Olaszországban, Romániában vagy Oroszországban. Vajdovich István a munka mellett könyveket ír, egyetemen oktat, államvizsgáztat, akkreditált képzéseket vezet.

Azt hitte, nyugdíjasként sok szabadideje lesz

– A rendelőm mindig nyitva áll a kollégák előtt, jöhetnek hozzám tapasztalatot cserélni, tanulni. Annak örülnék, ha a Denti-rendszer, amelyet megalkottam, és a szakmai ismeretek, amelyeknek a birtokában vagyok, minél szélesebb körben elterjednének. Örömmel tölt el, hogy jó a szakmai reputációm. Az évtizedek óta végzett munkám elismeréseként a szentesi kórház főigazgatója fölterjesztett a lovagkereszt kitüntetésre, amelynek március 11-én az Iparművészeti Múzeumban volt az ünnepélyes átadása, igazán rangos társaságban. Felemelő érzés volt – fogalmazott Vajdovich professzor. – Mindig azt hittem, sok szabadidőm lesz, ha nyugdíjba megyek. Tévedtem. Az ember soha nem hagyhatja abba a tanulást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott és rabolt - őrizetben a 17 éves gyanúsított

Néhány órán belül sikerült felderíteniük egy vasárnap délelőtt elkövetett rablást a szentesi rendőröknek. Tovább olvasom