Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Lütyő profi magyar bajnok akar lenni

Szentes - Egyéves profi pályafutása alatt rengeteg rajongót gyűjtött Nagy Imre, alias Lütyő. A Szentesi Kinizsi TE ökölvívójának nem a becenevétől és a fizimiskájától rettennek meg az ellenfelek, hanem azért, mert nagyon hajtós a ringben. Jövőre bajnoki címért bokszolna.
Akik látták, hogy az augusztus 19-i szentesi Szárnyas napokon rendezett ökölvívó gálán mit produkált a 21 éves fiú, nehezen felejtik: négy menetes mérkőzésén iszonyatos elszántsággal űzte-hajtotta ellenfelét, s zúgott a „Lűűűtyőőő! Lűűűtyőőő!". Éppen egy éve, szintén a sörsátras fesztiválon tűnt fel Nagy Imre, mint profi bunyós, s akkor is nagyot küzdött. Beceneve egy filmbeli figurát idéz: Lütyő alakját Louis de Funes keltette életre a Csendőr-filmekben. Imre ezt a találó elnevezést tatája édestestvérének köszönheti, aki gyerekkorában vigyázott az - állítólag - rossz és örökmozgó fiúra.

Nagy Imre, alias Lütyő.
Nagy Imre, alias Lütyő.

Hamed is így kezdte

Nincsenek feltételei, ki lehet profi bunyós – tudtuk meg Bertók Róberttól. Akinek komoly amatőr karrier előzi meg a profvá válását, a hivatásosok között is címmeccsekig viheti, de a tréner említett ellenpéldát is: Prince Naseem Hamed egyből profinak állt, majd világbajnok lett. Az, hogy mennyit kap egy magyar bajnok, nehéz kérdés, nem mindegy, hogy Lütyő bokszol a címért, vagy mondjuk Erdei Zsolt, magyarázta Bertók. Függ továbbá attól, áll-e a meccs mögött televíziós társaság, s hogy kihívó-e vagy címvédő valaki, de az is előfordul, hogy csak a mérkőzés után ülnek le tárgyalni a győztessel. Egyébként nem nagy összegekről beszélhetünk, százezres a nagyságrend, igazán nagy pénzek nemzetközi szinten vannak. A magyar bajnoki cím inkább egy ugródeszkát jelent, mondta az edző, aki az egyesületben főleg az amatőr tanítványaira koncentrál: idén már hoztak egy diákolimpiai érmet, s a közelgő ifjúsági és junior magyar bajnokságokon is szeretnének dobogós helyeket. 
Lütyő viszont a magánéletben egyáltalán nem rossz, azaz az utcán nem fitogtatja boksztudását. Három éve jár edzésre, s egy évvel ezelőtt mestere, a korábbi amatőr magyar bajnok ökölvívó, Bertók Róbert ajánlotta neki, próbálja ki magát a hivatásos sportolók között, mert az fekszik a stílusának. Négy meccsen van túl azóta, a profiskodást nem előzte meg amatőr versenyzői múlt. A statisztikája: 2 győzelem, 2 vereség. Az utóbbiak közül az egyiket áprilisban szenvedte el, igaz, rutinos ellenféllel szemben: Mohácsi Roland amatőrben magyar bajnok és Eb-5. helyezett volt. Lütyő sérülten küzdött, s a mérkőzés közben eltört az orra. - Amit tudtam, kiadtam magamból. Megmérettetésnek jó volt, még keressük a helyem a mezőnyben. Nem vetett vissza a vereség, előtte ugyanis volt egy sérülésem, az én hibám, hogy ennek ellenére elvállaltam a meccset – kommentálta Lütyő, aki a technikai K. O.-val zárult mérkőzést az orrtörés dacára sem akarta feladni. - Nem vagyok az a típus, hogy feladjam, de a bíró leléptetett.

Azt szereti, ha az elejétől ő diktálhatja az iramot, s az életben is kemény fából faragták. Az augusztusi meccsére munka mellett napi két edzéssel készült a klub jelenlegi egyetlen aktív profija, úgy, hogy a Hungerit Zrt.-nél anyagmozgatóként dolgozik két műszakban, 10-20 kilogrammos terheket emelget munkaidőben.

Jövőre bajnoki címért bokszolna.
Jövőre bajnoki címért bokszolna.

- Jövőre profi magyar bajnoki címért szeretnék bokszolni - fogalmazta meg célját. - Nem tudom, mennyi pénzzel jár, engem az motivál, hogy a legjobb legyek a súlyomban, 60 kg-ban.

Sörsátras meccsén szerinte már úgy kétszáz fős tábor szurkolt neki, a meccs után kollégáinak ajándékcsomagját is átvehette a ringben. A szurkolótábor a tavalyi debütálása óta gyarapodott ilyen szépre, s Lütyő úgy érzi, sokat segít a buzdításuk, amikor itthon bokszol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen kalandozott a Tisza nagykövete

Több figyelmet szeretne a Tiszára irányítani Hídvégi-Üstös Pál. Tovább olvasom