Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Ma döntenek a szentesi kórházigazgató sorsáról

Ma eldől, hogy a helyén marad-e a szentesi kórház főigazgatója. Az ellenzék szerint Borzi Márta az MSZP belső hatalmi harcainak áldozata lett, a szocialista frakcióvezető szerint viszont aki látta a szakértő jelentését a kórház pénzügyeiről, az nem mondhat ilyet. Zárt ülésen dönt a megyei közgyűlés, de a tárgyaláson jelen lesz Borzi Márta és védője, Bárándy Péter is.
Dr. Borzi Márta marad vagy megy? Fotó: Tésik Attila
Zárt ajtók mögött tárgyal ma reggel kilenctől a Csongrád megyei közgyűlés a szentesi kórház főigazgatójával szemben indított fegyelmi vizsgálat eredményéről. A képviselők január 26-án döntötték el, hogy vizsgálatot indítanak. Bár konkrétumok akkor sem hangzottak el, annyit az ülés után sikerült megtudni Frank József elnöktől, hogy önkormányzati biztost nem kell kinevezni, viszont Piri József elnökletével, Simicz József és Bartha László közreműködésével fegyelmi bizottság kezd dolgozni. A kérdés az, megsérült-e a számviteli fegyelem az intézményben, szakértő segítségét is igénybe veszik. Az is kiderült: az önkormányzat belső ellenőreinek a kórházból „súgtak". Ezután ők átnézték a számlákat, és amit megállapítottak, azt most a bizottság ellenőrzi le. Az intézmény 30 napon túli tartozásállománya 18 millió 377 ezer forint volt januárban, és ez az összeg nem számít szokatlannak egy ekkora kórház esetében.

Akkor úgy tűnt, az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja. Ám február 27-én, a megyei költségvetésről tartott sajtótájékoztatón az elnök már azt mondta, a szentesi ügy komolyabb, mint amilyennek az első pillanatban látszott.

Bárándy is ott lesz

A közgyűlés ma a szegedi megyeházán fegyelmi tanácsként ül össze. Megtárgyalja a vizsgálatról készült összefoglalót, a szakértői jelentést, mérlegeli, vétkesen szegte-e meg vezetői kötelezettségét az igazgatónő, és döntést hoz: vagy felmenti a vád alól, vagy megbünteti az igazgatónőt. Büntetés lehet, hogy felállítják székéből, vagy időszakosan csökkentik a bérét. A mai ülés azért is érdekes, mert ilyenkor az eljárás alá vont tisztségviselő védője is jelen lehet, és Borzi Mártát Bárándy Péter, a volt igazságügy-miniszter védi. Kerestük Bárándy Pétert is, ám tegnap nem sikerült elérni.


A vizsgálat eredményéről kérdeztük tegnap Borzi Mártát, Siket Judit megyei főjegyzőt, Piri Józsefet, ám egyikük sem nyilatkozott. Baláspiri Csaba, a konzervatív frakció vezetője azt mondja, szerintük az MSZP belső hatalmi harcainak áldozatává vált a kórházigazgató, és emlékeztetett arra, hogy ez azért furcsa, mert Borzi Márta épp az MSZP–SZDSZ-frakció által megbízott pénzügyi szakértő cég munkatársaként került pár éve Szentesre, válságot kezelni.

– Minden képviselő elolvashatta a fegyelmi bizottság jelentését, a szakértő véleményét, sajnálom, ha ebből bárki azt a következtetést vonja le, hogy az ügy hatalmi harcról vagy politikáról szólna, a közgyűlés igenis jól döntött, amikor megindította a fegyelmi vizsgálatot, volt rá oka – mondta Simicz József, az MSZP–SZDSZ-frakció vezetője. Kérdésünkre azonban ő sem árulta el, mi az az ok.

Információink szerint a számlákat, a szállítókkal kötött szerződések dátumait vizsgálta a bizottság, szintén nem megerősített hír, hogy a tartozásállomány már nem 18 millió, hanem több. Mint megtudtuk, a vizsgálat elindítása óta az igazgatónő felmentette megbízatásából Tóth Edit orvosigazgatót, és nyilván ez is összefügg az üggyel.


Szakmai ártalom

Tegnap egész nap nagyon szerettem volna beszélni Bárándy Péter ügyvéddel, a korábbi igazságügy-miniszterrel. A titkárnő azt mondta, amint visszatér az ügyvéd úr Pécsről, megmondja neki, hogy kerestem. Később is érdeklődtem, ismét azt mondta, mindenképp értesíteni fog estig. Sokszor mondanak ilyet az újságírónak, aki tudja, jobb, ha inkább maga jelentkezik. De hát ez most – gondoltam – más: az ország egyik leghíresebb ügyvédi irodájában megmondták, hogy legyek nyugodt, visszahívnak. Hét előtt pár perccel azért megint odatelefonáltam, és akkor kiderült, már a titkárnő és az ügyvéd úr is hazament: mégiscsak el lettem felejtve. Persze nem történt semmi. Csak annyi, hogy megint tanultam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két bombariadó Szentesen

Miután valaki telefonon robbantással fenyegetőzött, kedd este 11-ig több mint száz ember várt a… Tovább olvasom