Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Madárként látják a világot a szentesi testvérek

Szentes - Légi filmezésre alkalmas multikoptert épített a szentesi Király Róbert, a testvérével látványos felvételeket készítenek. Nem szeretik, ha drónnak hívják a kis szerkezetet, azon pedig csak nevetnek, ha azt kérdezik tőlük: lehet-e vele leskelődni.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Tíz éve foglalkozom modellezéssel, mindent a saját tapasztalataim alapján, illetve internetes fórumokról tanultam – mesélte a Szentesen élő Király Róbert. A repülőgépek és helikopterek után új ötlete támadt: januárra egy hatrotoros, kamerával felszerelt multikoptert épített, amely légi filmezésre és fotózásra alkalmas. Magát a gépet Róbert irányítja, a ráerősített kamerát a testvére, Király Zoltán. Tulajdonképpen ő az operatőr, aki a földről irányítja, hogy merre nézzen az objektív, magyarázták. A légi filmezés nem az ő találmányuk, de az, hogy alkatrészekből, teljes egészében ők építik össze házilag, ritkaság.

Róbert a gépet, Zoltán a kamerát irányítja. Fotó: Králik Emese
Róbert a gépet, Zoltán a kamerát irányítja. Fotó: Králik Emese


A hadsereg kedvéért költöztek

A két fiatalember katona a szentesi műszaki ezrednél, több mint egy évtizede élnek a Kurca-parti városban. A Szabolcs megyei Kisvárdán nőttek fel, a hadsereg kedvéért váltottak lakóhelyet.

– Az elemek több országból érkeztek, a megvásárolt tartalék holmikkal együtt összesen 7-800 ezer forintot fordítottam rá. A háromtengelyes, giroszkóppal stabilizált kamera bármilyen körülmények között precízen képes a célra tartani – árulta el Róbert. Azon a kérdésen, hogy nem szokták-e őket leskelődéssel gyanúsítani, a testvérek csak nevettek. Hazai törvény a multikopterrel történő filmezésre egyelőre nincs, csak a rádiófrekvenciák használatáról, valamint a felvételek készítésének szabályozásáról, de uniós irányelvek léteznek a légi filmezéssel kapcsolatban. Nagy felelősség a működtetése, rájuk ugyanazok a szabályok érvényesek, mint például egy fotóriporterre. A repülő kamerának inkább ipari létesítmények, magas épületek, mezőgazdasági területek átvizsgálásánál vagy a különleges képi világa miatt mozifilmekben, videoklipekben lehet jelentősége, hallottuk tőlük.

Mi a drón?
A drón (az angol drone, azaz here méh szóból) elsősorban katonai feladatokra alkalmazott, pilóta nélküli repülőeszköz, ön- vagy távirányítással rendelkezik. Többször is felhasználható.


Nem szeretik, ha a szerkezetüket drónnak nevezik, mert ahhoz a kifejezéshez számos negatívum társul, sokkal jobban kedvelik a multikopter nevet. A kis eszköz 40 kilométer per órás sebességre képes, vízszintesen és fölfelé is 1 kilométer távolságra tud eltávolodni az irányítójától. Attól nem kell tartani, hogy elvész, mert mint egy elektronikus postagalamb – ha beletáplálják az indulás GPS-koordinátáját – bárhonnan visszatalál. A filmjeik a Facebookon Airfotofilm néven találhatók meg. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Kurca-part Kalandpark

Már fogadja a vendégeket Szentes legújabb látványossága, a Kurca-part Kalandpark. Tovább olvasom