Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Madárvédettek lesznek a vezetékek

Szentes - A madárpusztulások megelőzése érdekében Szentesen és környékén is jelentős beruházásba kezd 2013-ban Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME): az elektromos szabadvezetékek oszlopait leburkolják, madárkiülőket helyeznek el, és madár-eltérítővel jelölik meg az ütközésveszélyes vezetékszakaszokat.
Térségünkben is tapasztaltak olyan madárpusztulást a szakemberek, ami miatt indokolttá vált az elektromos szabadvezetékek madárvédetté alakítása. Az MME részéről Solt Szabolcs programvezető lapunknak elmondta, a Szentes térségében megjelölt célterületen első sorban az itt fészkelő és átvonuló nagy- és közepes testű madárfajok (gémek, darvak, gólyák), nappali ragadozómadarak (vércse mérettől az egerészölyvön keresztül a sasokig), valamint a szalakóta említhetők a leggyakrabban megtalált, kiemelt természetvédelmi jelentőségű áldozatok között. Emellett a közepes testű fajok közül pl. a varjúfélék, leginkább a szarka, illetve a kisebb testűek közül pl. a gerlék, és a seregély tartoznak a leggyakoribb áramütött áldozatok közé.

Madárvédettek lesznek a vezetékek.
Madárvédettek lesznek a vezetékek.

Az MME által 2008-ban készített országos konfliktus-térképeken magas prioritásúként jelölt, valamint a felmérések során tapasztalt madárpusztulások tükrében kiemelkedően veszélyes egyéb szakaszok utólagos madárvédelmi célú átalakításához kezdünk hozzá a dél-alföldi régió 20 kV-os vonalhálózatán – magyarázta Solt Szabolcs. A Hódmezővásárhely – Orosháza – Nagymágocs – Fábiánsebestyén – Szentes – Csongrád városok és nyugati irányban a Tisza által körbezárt területen az elektromos szabadvezetékek oszlopait leburkolják, madárkiülőket helyeznek el, és madár-eltérítővel jelölik meg az ütközésveszélyes vezetékszakaszokat. – A probléma nem csak a természetvédő szervezeteket aggasztja. Az áramszolgáltató vállalatoknak is sok gondot és anyagi kárt okoznak a madarak által okozott zárlatok – emlékeztetett a szakember.

A megkezdett előkészítő munka eredménye, hogy az MME közel 12 millió forint uniós támogatást nyert a szentesi fejlesztés kidolgozására: a pályázatok előkészítési időszaka 2012 júliusától 2013 márciusáig tart, a kivitelezés pedig 2013. április – 2015. június között zajlik majd, mintegy 300 millió forint értékben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botladozik a nemzeti lovasprogram

Sok a nyitott kérdés azzal kapcsolatban: hogyan lehetne a gyerekeket bevonni a lovaglásoktatásba. Tovább olvasom