Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Magára talált a szentesi zászlóalj

Szentes - A szentesi műszaki alakulat parancsnoka, Nyers József szerint magára talált a zászlóalj, biztos csapatának jövője. A szentesiek újabban már fahidat is építhetnek.
A szentesi II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj eddig alapvetően víztisztítással és hadihídépítéssel foglalkozott. Újabban fahidakat is építhetnek, melyet katonai szaknyelven úgynevezett alacsony vízi hadihídépítésként emlegetnek. Nyers József mérnök-ezredes, a zászlóalj parancsnoka elmondta: a hidak aljzata fémből, fedélzetük pedig fából készül, s a híd mindössze ötven centiméterre van a víz fölött. A Tiszán a vízállás váltakozása és a hajóközlekedés miatt nem építenek ilyen hidakat, a Kurcán viszont lehetséges. A parancsnok azt mondta, az önkormányzatoknak be kell szerezniük különféle engedélyeket, biztosítaniuk kell az anyagokat, és ha a zászlóalj engedélyt kap rá, megépíti a hidat. Szentes térségéből még nem érkezett ilyen igény az alakulathoz, de Boszniában már tíz fahidat építettek a szentesi műszakiak.

Partraszállás. Ma 700-an vannak a műszakiak, de további 200 katonát még várnak a hadseregbe. Fotó: Tésik Attila
Partraszállás. Ma 700-an vannak a műszakiak, de további 200 katonát még várnak a hadseregbe. Fotó: Tésik Attila

Egy esztendővel a dandár felszámolása után a parancsnok úgy ítéli meg, magára talált a zászlóalj. A két NATO Reagáló Erőknek felajánlott alegység birtokában biztos a csapat jövője, ugyanis a víztisztítás és a hadihídépítés lényeges szerepet tölt be a nemzetközi katonai szövetségben. Jelenleg 700-an vannak a műszakiak, két új alegység alakult, de további 200 katonát várnak a hadsereg kötelékébe. Ebben az időszakban 60 szentesi katona tartózkodik külföldön, Koszovóban negyvenöten, a világ más részein, ahol a Magyar Honvédség jelen van, így többek között Afganisztánban, Cipruson és Kabulban tizenöten szolgálnak. Nyers József ezredes három parancsnokot búcsúztatott, mielőtt az alakulat vezetésének tisztét megkapta. Lapunknak azt mondta, rendkívül büszke a katonáira, akikkel együtt élte meg a dandárból zászlóaljjá történő átalakulást. Úgy fogalmazott: minden erejével igyekszik a zászlóalj elismertségét megtartani.

Alakulatzászlót kaptak a várostól

Szentes város önkormányzatának képviselő-testülete alakulatzászlót adományozott a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnak. A város ezzel a szimbólummal fejezte ki elismerését a csapatnak, így kívánta a kapcsolatot erősíteni. A világoskék színű lobogón látható a város és a zászlóalj címere, a szalagon pedig ez olvasható: Szentes város önkormányzata 2008.

Olvasóink írták

 • 1. Acadian 2008. június 05. 15:45
  „A Tiszara indul mar a muszaki legeny
  Bucsucsokot int utana sok sok noi kez
  Barmerre jarunk a sziv a szivre var
  Leszel meg boldog te barnahaju lany...

  (Acadian ,obsitos utasz ormester)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb a fagyi a kisvárosokban

Szentes - Míg Szegeden 130-140 forintot is elkérnek egy gombóc fagyiért, addig a megye kisebb városaiban 120 forintért adják a cukrászmesterek a hideg édességet. Tovább olvasom