Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Mágocsi vita az óvoda miatt

Nagymágocs - Tiltakoznak a szülők az óvodai csoportösszevonás miatt. Négy csoportból három lenne május 15-étől – ezzel évi 5,4 milliót spórolhatna a település. A falu vezetése már döntött, de jövő kedden felülvizsgálhatja határozatát, amely két pedagógus elbocsátásával is jár.
Nem értenek egyet az óvodai csoportösszevonással a nagymágocsi szülők. Eddig 119 – nem feltétlenül érintett – falubeli írta alá azt a nyilatkozatot, amiben tiltakoznak a 23 fős mini csoport megszüntetése ellen. Az aláírásgyűjtő szülők azt is sérelmezik, hogy nem vonták be őket a döntés előkészítésébe, csak utóbb tudták meg, miről határozott a helyi képviselő-testület márciusban.

– Egyáltalán nem tájékoztattak bennünket, a héten megtartott szülői értekezletet is mi kezdeményeztük – mondta lapunknak Királyné Szeles Katalin. A mágocsi anyuka szerint nem lehet ilyen hirtelen döntést hozni az érintettek bevonása nélkül. Azt szeretnék, hogy vonja vissza korábbi határozatát a képviselő-testület, és hagyjon időt az összevonás előkészítésére. A keddi fórumon arra is választ vártak a tiltakozók, hogy mi lesz a legkisebb csoporttal május 15-étől, ki lesz velük a jövőben, az óvónőknek ugyanis már felmondtak.

A mini csoport óvónőinek már felmondtak, de még kérdés, ki lesz a 23 csöppséggel. Fotó: Tésik Attila
A mini csoport óvónőinek már felmondtak, de még kérdés, ki lesz a 23 csöppséggel.
Fotó: Tésik Attila

– Erre sem kaptunk választ. Nekem két ikerfiam jár a csoportba, elég elevenek, az összevonással pedig még kevesebb figyelem jutna rájuk, hiszen majd 30 fős közösségbe kerülnének – nyilatkozta
Kádárné Abonyi Edit, aki szerint az óvoda egyik legjobb óvónőpárosát küldi el a falu vezetése.

– A csökkenő gyereklétszám és a várható megszorítások miatt kényszerültünk erre a döntésre. Április 28-án tartunk egy önkormányzati ülést, ahol felülvizsgáljuk, megfelelően határoztunk-e. Nem dőlt el még semmi – mondta lapunknak Stibál Róbert. Arra a kérdésre, miért nem kérdezték meg még márciusban a szülőket, azt mondta a polgármester: az önkormányzat kizárólagos joga, hogy döntsön ebben a témában, nem kell minden ilyen ügyben falugyűlést összehívni.

Kevesebb a gyerek – többek között ezért van szükség csoportösszevonásra az önkormányzat szerint. Fotó: Tésik Attila
Kevesebb a gyerek – többek között ezért van szükség csoportösszevonásra az önkormányzat szerint. Fotó: Tésik Attila

Ami a gyereklétszámot illeti, Stibál hozzátette, szeptembertől 80-81 gyerek jár majd az oviba. Ennek tükrében luxusnak tűnhet, hogy Nagymágocs 4 csoportot tart fenn az óvodában. Az összevonással egyébként – épp a végkielégítések miatt – idén nem tudna spórolni a falu, viszont 2010-től évi 5,4 milliós megtakarítást jelentene a községnek.

Perre készülnek

– Nem az állásom, hanem a gyerekek miatt aggódom. Borzasztó, hogy még mi sem tudjuk, ki fogja a csoportunkat továbbvinni három hét múlva – méltatlankodott a 49 éves Gödér Etelka, az egyik elbocsátott óvónő, akinek április végéig kell bejárnia munkahelyére. Társa május 15-éig marad állásban. Részükről sem lefutott az ügy, ugyanis munkaügyi bírósághoz fordulnak, mert szerintük szabálytalanul mondtak föl nekik.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Power 2009. április 30. 07:07
  „Juszt majd "lerendezi"? Úgy mint a libamáj-ügyet? :)
  Szánalmas emberek lehetnek, akik nem veszik észre, hogy a rendszerben van a hiba.”
 • 43. mocskos 2009. április 29. 18:09
  „Úgy hallottam, kihívták a televíziót, riportot fognak készíteni 15-20 anyukával, akik aláírásukkal tiltakoztak a csoportösszevonáskor. Én azt a pillanatot várom, amikor a testület dadog a Tévé Ügyvédjében. Nevetséges egy dísztársulat. Gondoljátok el, majd mészáros hatásszüneteit mikor Juszt László kérdőre vonja, vagy a szőke nikike affekta válaszát! Hát jobb lesz az mint a Hofi kabaré!Most már nem csak a falu nevet rajtuk, hanem az egész ország! Tudjátok mi jutott az eszembe? Viktor Hugo: Nyomorultak”
 • 42. erzsikeg98 2009. április 29. 11:46
  „VONA köszönöm szépen , és sajnálom föleg ha érintett vagy az ügyben”
 • 41. vona 2009. április 29. 11:02
  „Tegnap ujra megmutyiztak az ovodai csoport megszunteteset ! Es fogalmuk sincs mi lesz es KI? lesz majus 16-tol a 23 gyerekkel akik ovonenik nelkul maradtak!”
 • 40. erzsikeg98 2009. április 29. 10:50
  „Tudja valaki mi lett az ovi sorsa mert érdekelne még igy kivül állo szemmel is köszi előre is”
 • 39. vona 2009. április 29. 09:19
  „Kedves 140 ! Az onkormanyzat 40 millio megtakaritassal kezdte az evet es a gazdasagi valsag idelyenkeves ilyen onkormanyzat van aki olyan jol all mint mi! Ezt a helyi ujsagban irta meg az egyik onkormanyzati kepviselo a letezo osszes adofajtat behajtjak es egy csoportban 28-30 gyermek lesz! Annak ellenere,hogy ez torvenyellenes mert csak akkor lenne szabalyos,ha ketto ovodai csoport indulna viszont 3 csoport lesz a 84 gyerekre! A bermegtakaritas csak egy rosszul sikerult indok!”
 • 38. 140 2009. április 29. 09:07
  „Bocsánat, de tudja-e valaki, hogy a Nagymágocsi önkormányzat mennyi pénzből gazdálkodik?
  Mert annak tükrében lehet, hogy kicsit visszavennének a szülők a megnyilatkozásokból. Kíváncsi vagyok pl. arra, hogy a községben lakók közül (gondolok itt főleg a gazdálkodókra) ki fizet adót egyáltalán? Mert egy községben a jólét attól is függ, hogy a lakói mennyire tartják be az adózás szabályait. Ha egy családban 11 őstermelő van, akkor onnan nem várható adóbevétel. Szeretnék látni olyan falusi kőművest, szobafestőt, víz-, gáz- TV- stb. szerelőt, aki számlát ad a munkájáról.
  Ha ezek nincsenek, akkor pénz sincs, kedves Nagymágocsiak.
  Amúgy meg szerintem 20-22 gyerek nem túl nagy létszám egy csoportban.”
 • 37. whisky7 2009. április 28. 20:10
  „A szülő nem alulképzett , ő a gyereke által minősít és éppen azért alkot véleményt,mert rendelkezik éppen elegendő információval!!A pedagógust magánemberként is minősítheti,mivel az óvodán kívül a hétköznapokban,is találkozik vele és látja a viselkedést!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Krisztinandrásnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 36. mocskos 2009. április 28. 19:17
  „Hallom eldölt a gyerekek sorsa! Gratulálni szeretnék a két képviselőnek, Bruznyinczki Jánosnak és Mihályné Sárikának, akik ész érveket soroltak és tiltakoztak az összevonás ellen. Minden tiszteletem az övéké. A többiekről a véleményem nem változott csak további negatív irányba. A jövő évi döntés a mi kezünkben van, ezt azért ne felejsék el!”
 • 35. vona 2009. április 28. 14:49
  „Remelem ebben a percben most nagyon izzadnak a testuleti tagok!!!! Idaig erzik :)”
 • 34. erzsikeg98 2009. április 27. 12:51
  „Gyerekeken sporolni istenem hol élünk?”
 • 33. Zander55 2009. április 27. 06:17
  „Sajnos kis hazánkban senki nem foglalkozik azzal a ténnyel, hogy az összevonásoknak a gyermekek isszák meg a levét. Nem csak az óvodák, hanem az általános és középiskolákban 30 fő felett van a létszám. Az intézmények anyagi okokra hívatkozva kezdőket alkamaznak, adott esetben tehetségtelen tanárokat alkalmaznak, nem pedig pedagógusokat. A települési képviselőknek elkellene gondolkozniuk, mielőtt a leípítésekről döntenek. Esetleg a semmit tevésért kapott prémiumról is lemondhatnának, az értelmes cél érdekében.”
 • 32. Power 2009. április 26. 20:58
  „Ennyi a falusi kultúra? OFF? :)”
 • 31. vona 2009. április 26. 19:34
  „Power! OFF!!!! Ne masrol beszelj mar !Hat nem erted? Senki nem arra kivancsi amit leirtal! A kormanypartok elherdalljak a milliokat ezt alairom! De most mi itt ebben a cikkben nem ezert tiltakozunk nem ezert nyilvanitjuk ki a velemenyunket!Az egy masik cikk a dm-ben!Keresd meg es arra ird ezeket agondolatokat mert ez ide nem talalo!Koszi!”
 • 30. Power 2009. április 26. 19:14
  „Csutka!
  Nem egyről beszélünk. Az iskolákban sem jut 3-4 pedagógus egy órára a csoportos foglalkozásokra. Pedig milyen jó is lenne!
  Számon kell kérni a kormánypártokon, hogy hova tették a sok ezer milliárdot.
  Fel kell önmagunknak tenni a kérdést, miért nincsen pénz semmire ebben az országban?”
 • 29. mocskos 2009. április 26. 19:12
  „Power! Angliában hetente kapnak fizetést. De ne más országgal foglalkozzunk, elég nekünk a magunk baja.
  Főleg a községünké, és még ez a nyomor egy ideig marad. Nagyon sokan várjuk már az önokmányzati választást, ennek a brigádnak már a takarodót fújják. Új emberek kellenek a testületbe, azon kell gondolkozni kik lehetnek alkalmasak. Olyanokat kell keresni, akik pozíciójuk megszerzése után nem vetkőznek ki önmagukból, tudnak demokratikusak maradni, és olyan döntéseket hoznak, hogy a falu lakóit nem taszítják mégjobban a nyomorúságba, és végül, de nem utolsó sorban olyanokat, akik nem a saját érdekeiket teszik az első sorba, mások kárának pedig tapsolnak. Ebben a faluban a kis dolgok fel vannak nagyítva, a nagy dolgok peig el vannak hallgatva! De csak mostanáig! Az ügyes, talpraesett szülők kinyitották a falu szemét, és rádöbbentették az embereket arra, hogy az oszd meg és uralkodj szindrómát a falu lakóinak összefogásával meg lehet bénítani.”
 • 28. csutka 2009. április 26. 18:56
  „Power!
  Erről beszélünk.Mi is azt szeretnénk ha nem vonnák össze a csoportokat,mert akkor 2 óvonénire a mostani 20 gyerek helyett 28 gyerek jutna.”
 • 27. Power 2009. április 26. 18:21
  „26-nak: Angliában kisebb csoportokra osztva az osztályt, egyszerre 4-5 fő pedagógus foglalkozik a gyerekekkel. Nálunk hol van ennyi pedagógus? Elbocsátják őket.
  A szálkát észrevesszük, a gerendát meg nem látjuk.”
 • 26. csutka 2009. április 26. 18:13
  „Vezír remélem úgy lesz ahogy írtad és visszavonják.
  Power!aki itt helyben dolgozik ide is adózik vagyis ide is.De most az lenne a lényeg,hogy megmaradjon a 4 csoport.A gyerekeknek is jobb lenne ha 20-an lennének egy-egy csoportban.Ha összevonják a csoportokat akkor 28-an lennének.”
 • 25. Power 2009. április 26. 17:47
  „Sok minden "elő van írva"... számon kell kérni a kormánypártokon, hogy hova lett a sok milliárd és miért nincsen pénz semmire ebben az országban.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi paprikát ehetnek a felkelő nap országában

Szentes - Már tesztelik a felkelő nap országában a vásárhelyi és japán kutató által nemesített… Tovább olvasom