Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Mágocson jártunk - Remény a Károlyi-kastélyban

Nagymágocsnak óriási előnyt jelenthet a Károlyi-kastély, kiváltására időnként akad jelentkező. A szociális otthonban most másfél száz ápoló dolgozik, a településen viszonylag kevés a munkanélküli. Az önkormányzat pedig fejlesztéseket tervez: bővítik az iskolát, és csatornaépítésbe fognak.
A néhai miniszterelnök rokonai által emelt kastély a Dél-Alföld egyik legszebb épülete. Ybl Miklós tervei alapján készült el a grófi család otthona, itt nevelkedett fel Károlyi Lajos, akinek nagyapjáról nemrégiben teret neveztek el a faluban. Lajos gróf a kárpótlás révén visszakapott földjein, mintegy 2200 hektáron ma egy helyi vállalkozó, Horváth Gyula termeszt szántóföldi gabonát. A kastély kétségkívül impozáns látványt nyújt, az épületet ölelő park kedvelt kirándulóhely, készült itt nemrégiben egy zenés film is.

Minden alkalommal kiderül: az olvasóinkkal való találkozás tartogat kellemes élményeket. A nagymágocsiak konkrét javaslataikat, véleményüket adták elő. Megtudtuk, hogy melyek a legkedveltebb rovataink, s hogy szívesen olvassák a településükről szóló információkat. Előfizetőink hűségesek: a legtöbben több évtizede járatják az újságot. A találkozón szóba került újra az a téma, mely a mágocsiakat a közelmúlt történései közül leginkább foglalkoztatja: a Felszabadulás tér átkeresztelése Gróf
Károlyi Imre térre. A jó hangulatú találkozón lapjainkat Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes, Bakos András rovatvezető, Németh Ildikó marketingvezető és Blahó Gabriella újságíró képviselte. Jelenlétével megtisztelte a rendezvényt Szirbik Imre szentesi polgármester, országgyűlési képviselő és Stibál Róbert mágocsi polgármester.

A kastélyban ma szociális otthon működik. A megyei önkormányzat által fenntartott intézményben 365 beteget ápolnak. A hely a célnak nem megfelelő, ezért a megyei elöljárók úgy vélik: helyes volna kiváltani a kastélyt. Időnként jelentkezik egy-egy cég nagyszabású tervekkel a kastély kiváltására, ám ezek a kezdeményezések a közelmúltban is kútba estek. Sajnos – mondja Stibál Róbert polgármester. A falu vezetője biztos abban, hogy Nagymágocson a Károlyiak egykori lakhelye a fejlődés záloga. Noha a befektetők üzletet látnak a kastélyban, rendre elállnak szándékuktól. Talán mert nem elég komoly üzletemberek – véli a polgármester. A kastély, az Ybl Miklós tervezte műemléki magtár, a templom, az egykori intézőlakban rendezett helytörténeti gyűjtemény és a legendás Felícián atya volt lakása mind-mind vonzereje Nagymágocsnak. Hírnevet szerzett a falunak az Arany Páva-díjas Pengető Citerazenekar és a Nefelejcs Népdalkör.

A gazdag múltú település jelenleg a többi dél-alföldi faluhoz hasonló problémákkal küzd. A környéken minden településen a lakosságnak legalább egyötöde munkanélküli, Mágocson „csak" 9,8 százalékos a munkanélküliség. A kastélyban százötven ember dolgozik, az önkormányzatnál és intézményeinél hetvenöt. Stibál Róbert örömmel mondta, szó sincs arról, hogy bezárna a mágocsi iskola. Jelenleg kétszáz diák tanul az intézményben, amelynek felújítására harmincmillió forintot szeretnének költeni a közeljövőben. Kerékpárút épül a temető és Ótompahát között, amely az ott élők komfortérzetét javítja, ezenkívül járdafelújításra is szeretne pályázaton pénzt nyerni a polgármester.

Elsők a futballisták

A faluban nagy népszerűségnek örvend a futball, a nemrégiben felújított pályán és az öltözőkben méltó körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek a helybéliek. Nagymágocs csapata a megyei ll. osztályban jelenleg az élen áll és mindent megtesz azért, hogy megtartsa első helyét. A megyei rangadókra rendszerint százan kísérik el a csapatot és szurkolnak a győzelemért.
A tizenkét fős testületben szinte mindenki függetlenként nyert megbízatást a legutóbbi helyhatósági választáson, mégis előfordulnak nagy viták az üléséken, a faluban élénk a közélet. A képviselők abban egyetértenek, hogy a kastély a falu fejlődésének záloga lehet, de nem várnak a csodára. Bár a legutóbbi befektető ingyen ígért a falunak csatornahálózatot, távolmaradásával arról üzent, nem vesz részt az üzletben. Stibál Róbert közölte: az önkormányzat előtakarékossági programot kezd a lakossággal együtt a csatornaépítés érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai kagylók pusztultak

Száz elhullott kagylót emelt ki a vízügyi igazgatóság a múlt héten a Kurca vizéből. A… Tovább olvasom