Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Maguk vágják a botfákat a rászorulók Nagymágocson

Nagymágocs - Tüzelőnek való kis fákat vághatnak ki a rászorulók a nagymágocsi önkormányzat engedélyével. A nehéz anyagi helyzet mellett még egy feltételt kötött ki a település: a jelentkezők segítsenek azoknak, akik életkoruk, egészségi állapotuk miatt saját kezűleg nem tudják az út menti botfákat kivágni.
Az elmúlt napok fagyos időjárása miatt a szokásosnál is nagyobb étvágyúak voltak a kályhák. Sok családnál már alig van tüzelő. Nincs ez másként Nagymágocson sem.

– Önkormányzatunk is pályázott a szociális tűzifaprogramra. A Belügyminisztérium támogatásával 62 erdei köbméter fát osztunk ki január végén a rászorulók között, erre pályázni kell majd. Tudjuk, hogy addig is szükség van a segítségre. Jó a kapcsolatunk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel, idén is engedélyt kaptunk az állami utak mentén a surjázásra – tudtuk meg Szebellédi Endre polgármestertől.

A surját, vagyis a kis botfákat maguknak a rászorulóknak kell kitermelniük. – Egy fiatalember keresett fel, hogy szívesen surjázna. Kért egy területet, ahonnan két olyan családnak is vágna ki botfákat, akik koruk, fizikai állapotuk miatt nem tudnak baltázni, fűrészelni. A surjából természetesen neki is jutna. Ez az eset adta az ötletet, hogy elindítsunk egy olyan programot, aminek a légyege: aki segít embertársainak, annak segít az önkormányzat is – folytatta a polgármester.

Domsik Lajos is vállalta, hogy a környezetében élő rászorulókat is segíti. A szerző felvétele
Domsik Lajos is vállalta, hogy a környezetében élő rászorulókat is segíti. A szerző felvétele

– Az önkormányzat engedélyével már az előző években is szedtem fát a nagymamámnak. Egy ismerős családban az anyuka mondta, hogy jó lenne nekik is ilyen tűzrevaló, de ő nem győzi erővel, és nincs, aki segítsen neki. A lánya még iskolás, az anyukáját pedig gondozni kell. Felajánlottam a segítségem. Bementem az önkormányzathoz, megkaptam az engedélyt. Így három család jut tüzelőpótláshoz – mondta Czakó Krisztián.

Domsik Lajos közmunkásként dolgozik az önkormányzatnál. Otthon fával és gázzal fűt. – Nagyon sok fa elment most, hogy ilyen hidegek voltak az éjszakák és a nappalok is. Én is jelentkeztem erre a lehetőségre. Jól lehet gallyal is fűteni. Az én környezetemben is vannak, akiknek elkél a segítség, ők már nem tudnak fát vágni – mondta.

A rászoruló nagymágocsiaknak az önkormányzatnál kell jelezniük, hogy surjázni szeretnének. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Orosháza és Szentes irányába, valamint a lapistói út mentén adott engedélyt az önkormányzatnak a botfák kitermelésére. Csak a 10 centiméternél vékonyabb fákat lehet kivágni, a biztonsági szabályok betartásával. A területet az önkormányzat jelöli ki a surjázóknak, és rendszeresen ellenőrzik is majd a munkát. Korábban ugyanis történt visszaélés. Egy rászorulónak megengedték, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő elvadult orgonás egy részét kivágja. A szomszédos erdő tulajdonosának jelzése szerint azonban nem ott, hanem az ő erdejében vágott ki a család fákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükség van az önkormányzati segélyekre

Az év második felétől az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk a lakásfenntartási támogatást. Sokan szorulnak továbbra is az önkormányzati segélyekre. Tovább olvasom