Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

Magyar Anna vizitált a szentesi kórházban

Szentes - A megyei önkormányzat támogatásával lélegzethez jutott a szentesi kórház, így nem került csődhelyzetbe – mondta Magyar Anna elnök tegnap Szentesen. Ezért az intézmény konszolidációja nem aktuális.
– A megyei önkormányzat, mint a szentesi kórház fenntartója, erőn felül igyekszik helytállni, ennek ellenére is nehéz helyzetben van az intézmény, mert az egészségügy lebontása folyik – mondta tegnap szentesi látogatásán Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke. Év elején a kórház 206 milliós tartozását faktorálással segítette a megye, így lélegzethez jutottak, és elkerülték a csődhelyzetet.

További 90 milliót biztosítottak a működési kiadásokra, és mintegy 50 milliót a röntgendiagnosztizáló rendszer korszerűsítésére. A megye adott pénzt a szennyvíztisztító-beruházásra és az ingatlan-karbantartásra is. – Ezért nem indokolt a konszolidáció – fogalmazott Magyar Anna, utalva Szirbik Imre szentesi polgármester önálló képviselői indítványára. Szerinte az MSZP–SZDSZ frakció tagjainak kár volt kivonulniuk a megyegyűlésről, inkább a parlamentben nem kellett volna megszavazniuk az egészségügy lebontását.

A kórházban százzal csökkent az ágyak száma, így jelentős bevételtől esett el az intézmény. A vizitdíj bevezetése óta pedig 15-16 százalékkal csökkent a járóbeteg-forgalom, amely következményeként 150 millió forinttal kevesebb lett az OEP-támogatás. A vizitdíjból 50 millió forint folyt be, de jelentősek az ezzel kapcsolatos kiadások is. Magyar Anna elmondta: az ő kezdeményezésére álltak ki annak érdekében, hogy a légi mentők dél-alföldi bázisa Szentesen legyen. A megye már elkészíttette a terveket a kórház területén a helikopter-leszállóhelyhez. Azt viszont elismerte az elnök: a helyi fejlesztésekben együtt tudnak működni kórháztulajdonos szentesi önkormányzattal.

Az adósságállomány nagyságára vonatkozó kérdésünkre Várkonyi Katalin főigazgató azt válaszolta: 780-800 milliót tesz ki a teljes összeg, ebből lejön a 206 milliós faktorálás. A lejárt tartozás 173 millió forint, de pozitívum, hogy nincs benne 60 napon túli.

Olvasóink írták

 • 3. westwood 2008. március 05. 18:27
  „nem tettek semmit csak annyi volt, hogy egy bank kifizette a tartozást, úgyhogy most lehet a banknak fizetni, persze szép kis kamattal”
 • 2. anonym 2008. március 01. 17:07
  „Igaza van !
  Mikola is változtatni akart, akkor nyilatkozott is róla !2001. júniusban Vásárhelyen !”
 • 1. EGY NEM TELJESEN TUDATLAN 2008. március 01. 11:01
  „Hány percig -napig lesz ez az állapot?! Ami ma nem lejárt tartozás az holnap már az lesz ha nem lesz többlet pénz forrás! Mekkora összeg kellenne a csőd helyzethez? Egy milliárd? Ha igy alakul meg is lesz? Csak a vak nem látja, hogy nem a jó szándék van a háttérben! Vajon a Fideszes önkormányzatok miért adják ki
  sorra üzemeltetésre a kórházakat?! Vajon a politikusok miért
  látogatják oly gyakran az eü.intézményeket sorra? Mikola úr,
  Orbán úr!? Más amit mondanak és más amit cselekednek! Kis is hazudik?! Sajnos sokan nem látják a fától az erdőt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légimentő-bázis – csak jövőre!

Szentes - Minden eddigi ígérettel szemben csak jövőre épül meg a légimentő-bázis Szentesen. Erről tegnap beszélt Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Tovább olvasom