Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Majdnem elvitték Sanyi bácsi disznóit

Szentes - Úgy tudta a szentesi Molnár Sándor, az önkormányzat reggel elviszi a disznóit, mivel nem tartja be az állattartási rendeletet.
Ám a szállítók helyett a hivatal dolgozói jöttek, figyelmeztetni: ha nem tartja be a szabályt, tényleg a beígért szankció következik. A portán rend van, de öt helyett tizenöt disznó röfög, és nincs zárt trágyatároló. Ez nem egyedi eset a Kurca partján.

A Nagyhegyen élő Molnár Sándor hívta munkatársunkat azzal, hogy reggel „jönnek az önkormányzattól, és elviszik a disznókat". A 356-os számú portán, a vakolatlan falú építmény mögött, az udvaron az ólakban disznók röfögtek, a kerítésre felrakott légycsalogatón ragadtak a tavalyi rovarok is. A gazda azt magyarázta, hogy ugyan nincsen zárt tárolója, de csak azért akarják tőle elvinni a disznókat, mert a szomszédot zavarja a trágya. Az önkormányzattól kapott már felszólítást tavaly októberben, hogy szállíttassa el a várostól bérelt területen tárolt trágyát az utca másik oldaláról, de eddig nem tudta, mert tüdőgyulladása volt. Azt állította, azt mondták neki, hogy ha nem csökkenti az állományt, elveszik tőle a disznókat. Nem eladásra tartja, mert az nem éri meg, inkább a hússal fizet különböző munkákért, amiket elvégeznek neki a barátai – magyarázta.

Öt helyett tizenöt disznó röfög a nagyhegyi háznál. Fotó: Tésik Attila
Öt helyett tizenöt disznó röfög a nagyhegyi háznál.
Fotó: Tésik Attila

Amikor megérkeztek a városháza munkatársai a helyszíni szemlére, kisebb vita alakult ki az állattartási rendeletben foglaltakról. Molnár Sándor azt nem értette, miért éppen vele történik ez a Nagyhegyen, amikor itt mindenki tart állatot, különben is, ez tanyavilág. Ígéretet tett arra, hogy ezentúl rendszeresen elszállíttatja a trágyát, szándéknyilatkozatot tett arról, hogy majd egyszer megépítteti a zárt tárolót, de határidőt nem jelölt meg. Az asszony – aki azt kérte, ne írjuk le a nevét – javasolta Molnár Sándornak, hogy tegyen rendet a portáján, mire az visszakérdezett: „milyen rendet?" A közterület-felügyelet vezetője, Kóczán István emlékeztetett arra, hogy a Nagyhegy egy része belterület, a kérdéses porta is ezen fekszik – következésképpen Molnár Sándorra is vonatkozik a rendeletben foglalt korlátozás. A gazda öt helyett tizenöt disznót tart – tegnap a városháziak érkezésének idején az udvaron kémlelte a jószágokat néhány leendő vásárló. Molnár végül azt mondta, kénytelen túladni az állatokon, különben elviszik.

Szállítás helyett utolsó figyelmeztetés Molnár Sándornál: portánként csak öt sertés tartható. Fotó: Tésik Attila
Szállítás helyett utolsó figyelmeztetés Molnár Sándornál: portánként csak öt sertés tartható.
Fotó: Tésik Attila

A város adott türelmi időt az állattartóknak. A tartásról szóló rendelet 2003 szeptemberében született meg, 2005 óta van érvényben, és 2007 január elsejétől ír elő bizonyos korlátozásokat – tájékoztatta lapunknak Csányiné Bakró Nagy Vera. Az aljegyző elmondta, hogy eszerint portánként legfeljebb öt disznó tartható, a trágyát pedig zárt tárolóban kell elhelyezni. A rendelet más állatokra vonatkozó adatokat is tartalmaz, kimondottan csak a családi szükségletre elegendő számú állat tartását engedélyezi. E szerint négy juh és kecske, öt sertés, 5 nyúl és ezek nem ivarérett szaporulatai, valamint száz csirke és tyúk, tíz liba, kacsa, pulyka, gyöngyös tartható. Az aljegyző tapasztalatai szerint egyre többen igyekeznek betartani a korlátozásokat, melynek eredménye érezhető, a változás viszont nagyon lassú.

Ha végképp nincs megegyezés

Az önkormányzatnak nem célja, hogy bárkitől is elvegye az állatait, a jogszabályt megszegők előbb több tízezer forintos pénzbírságra számíthatnak. Ha végképp nem sikerül a rendeletben foglaltaknak érvényt szerezni, úgy a város elszállítatja az állatokat. Megfelelő helyen tartják, ellátják a jószágokat, értékesítés után pedig a pénzt a tulajdonosnak adják. Ilyenre még nem volt, és remélhetőleg nem is lesz példa – mondta az aljegyző.

Olvasóink írták

 • 5. anonimsu 2008. október 25. 11:35
  „én azt nem értem hogy ha a gazdának pl lenne 15 db disznója a trágyár ráérne 2 havonta elvinni! ja és ha van őstermelő papirja akkor még adhatna is el ! várom válaszaitokat!”
 • 4. Hofisan 2008. április 11. 22:22
  „Elftársak! Ezt a disznók is tudják?”
 • 3. Babe Rick 2008. április 10. 17:50
  „Talán külön kellene venni a város belvárosi és külvárosi részeit. Nem lehet ugyanazt a szabályt alkalmazni a főtér környékére és a nagyhegyi szántóföldnél lévő házra, ez idiótaság, dilettantizmus. a belvárosból valóban ki kell tiltani az állattartást, de a többiek, ha rendesen el tudják látni az állatokat, akkor miért ne tarthatnának 7-8 disznót eladásra, vagy a gyerekeiknek télire.”
 • 2. csingiz 2008. április 10. 00:44
  „Tisztelt Hivatal! Most akkor a felsorolt állatok összessége, vagy tételesen tarthatóak egyik a másik helyett? Márhogy családonként.”
 • 1. itt lakó 2008. április 06. 16:58
  „Tisztelt Hivatal.
  A városban is jobban szétnézhetnének a Somogyi Béla utcában,
  a Csillag utca torkolatától jobbra harmadik háznál tehenet,vagy
  teheneket tartanak.Csak ha a házelőtt elmegyünk észrelehet
  venni az"illatot".A rendelet szerint nem tudom,hogy lehet-e tartani
  a városban teheneket,és milyen feltétellel,főleg akkor,ha az illetőnek
  van tanyája és onnan hordja a szükséges almot és takarmány egy részét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Muzulmán ima a berekháti általános iskolában

Szentes - Iránban született, Hollandiában lett gyógyszerész, most motoros kerekes székeket javít… Tovább olvasom