Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Manapság is divat a keresztség

Szentes - Gaál István református lelkész 1748. januárjában vezette be azt a szokást Szentesen, hogy a keresztszülők jelen legyenek a keresztelésen, és keresztszülői fogadalmat tegyenek - áll Labádi Lajos naptárában. A 265 évvel ezelőtti esemény kapcsán arra voltunk kíváncsiak, manapság mennyire divat a keresztelkedés Szentesen.
Dancsó Nóri novemberben keresztelkedett meg a Református Nagytemplomban. Édesapja, Dancsó József kérdésünkre elmondta, már régóta halogatták a keresztelést, de mindig közbejött valami. Mivel kislányuk szeptemberben a Kiss Bálintba megy majd tanulni, nem haboztak tovább. Az is adott egy löketet, hogy a nagycsoportos Nóri két kis barátja is keresztelkedés előtt állt, így a három ovis egyszerre hajtotta fejét a keresztvíz alá.

Dancsó Nóri novemberben keresztelkedett meg a Református Nagytemplomban.
Dancsó Nóri novemberben keresztelkedett meg a Református Nagytemplomban.

Jeles szentesi évfordulók

Jeles Szentesi Évfordulók 2013. címmel Labádi Lajos szentesi főlevéltáros állította össze azt a naptárt, amely számos, a városhoz köthető esemény évfordulójáról számol be.. Januártól havonta dolgozunk fel egy-egy évfordulós szentesi eseményt, mai vonatkozásait is bemutatva. 

- 1999-ben 7, 2000-ben 16, egy évvel később 25, 2002-ben és 2003-ban 20-20, 2004-ben 26, 2005-ben 20, 2006-ban 21, 2007-ben 15, 2008-ban 23 keresztelő történt a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközségbe. 2008-tól megugrott a keresztelők száma, 2009-ben 32, 2010-ben tízzel több, 2011-ben 37, 2012-ben 46 főt kereszteltek meg. Ebből jól látszik, hogy az elmúlt bő 10 évben a református keresztelések száma fokozatosan növekszik - tudtuk meg Kovách Pétertől, a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség egyik lelkipásztorától, aki szerint ennek oka részben az, hogy a szülők nagy rész a Kiss Bálint Református Általános Iskolába szeretné beíratni a gyermekét, és a beiratkozásnál előnyt jelent, ha a gyermek meg van keresztelve. A másik ok talán az, hogy a szülők egyre inkább fontosnak tartják, hogy a gyermekük Istenhez tartozó ember legyen. Több ember fontosnak tarja, hogy ő is és a gyermeke is „tartozzon valahová."

Mi a szerepe a keresztszülőknek?

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook oldala, nem csak szentesieknek!

 
A keresztszülők a szülőkkel együtt tesznek fogadalmat a keresztelés alkalmával arra, hogy a megkeresztelt gyermeket úgy nevelik és neveltetik, hogy felnőve a hitről a konfirmáció alkalmával vallást tevő, Jézus Krisztus útján járó, hívő, keresztyén ember legyen. Ez elsősorban a szülői, keresztszülői példamutatást jelenti a hit gyakorlásában, templomba járásban, valamint a hittanoktatásra való beíratását a gyermeknek. A keresztszülő feladata emellett az is, hogy ha a szülők valami miatt akadályoztatva vannak a gyermek felnevelésben, akkor ezt a szerepet átvegyék tőlük. Régebben, amikor sok szülő meghalt fiatalkorban, a gyermeket a keresztszülei nevelték fel. Ma már kevés ilyen estről tudunk. A keresztszülő, ha komolyan veszi a fogadalmát, nagy segítséget jelenthet a szülők számára a gyermekek felnevelésében a róluk való gondoskodásban.

A református keresztelési liturgia- mely a vasárnapi istentisztelet keretében zajlik-, énekből, a keresztelési parancs (Mt 28,18-20) felolvasásából, igehirdetésből és imádságból áll. Ez egészül ki az apostoli hitvallás elmondásával, illetve a szülők és keresztszülők keresztelési akaratának, hitbéli nevelési fogadalmának, valamint a gyülekezet segítő szándékának kinyilvánításával.

Ki volt Gaál István?

Gaál István valószínűleg 1723-ban született Érsemlyénben (ma Románia), később Debrecenben tanult. Hollandiai tanulmányútja után 1746. március 20-án elfoglalta szentesi lelkészi hivatalát. Miközben az erősödő katolicizmussal harcolt, megszigorította az egyházi fegyelmet: szigorú büntetést szabott ki azokra, akik huzamosabb ideje nem voltak templomban, vagy nem vették fel az úrvacsorát. Gyakorolta a fegyelmezést a paráznákkal és házasságtörőkkel szemben. Új szokásokat honosított meg az eljegyzések, esküvők és keresztelők terén. Rendet teremtett az egyházban; a nagy lakodalmak, dévaj mulatságok lassanként megszűntek, s a keresztelés békés családi ünnepséggé változott. Feljegyzéseiben olvashatunk az ezen időkben szokásos szentesi népviseletről, amelyekből megtudhatjuk, hogy a hajdúsági, debreceni, Kőrös, Kecskemét tájéki, Fejér megyei, sármelléki, pápai, Veszprém megyei és Léva környéki népviseletek mind egy időben honosak a városban, amely ekkoriban mindezen vidékekről beköltözött kálvinistákkal erősödött. 1768. január 21-én hunyt el. Az általa 1761-ben épített templom délnyugati oldalánál ásott sírba temették el. A jelenlegi nagytemplom építése során (1810-ben) sírhelyét áthelyezték egy névtelen templomi kriptába. A reformátusok 1957-ben emléktáblát helyeztek el mai is látható nyughelyénél. A Református Imaház Kiss Bálint utcai épületében falba épített domborművel emlékeznek rá, 1932. óta pedig utca viseli nevét Szentesen.

Olvasóink írták

 • 4. flagg 2013. január 16. 16:52
  „Az iskolába íratás miatt..”
 • 3. klj-54 2013. január 16. 15:08
  „A cím telitalálat!
  Nem a HIT hanem a divat amiért valaki megkereszteli apraját!
  Pedig ez így semmit nem ér, nem véletlen az a rend, hogy konfirmálni vagy bérmálkoznia kell felnőtt fejjel az embernek, ha valóban a vallását tartja.”
 • 2. nie 2013. január 16. 10:26
  „A KERESZTELKEDÉS SZÉP HAGYOMÁNY, AZ ÉLET VELEJÁRÓJA. DE SAJNOS SOKAN NEM HITBŐL, CSAK AZÉRT TESZIK, HOGY A GYEREK A REFORMÁTUS ÁLT. ISK. TANULÓJA LEGYEN, MERT ÁLLÍTÓLAG A VÁROS EGYIK LEGJOBB(?) ISKOLÁJA. a HIT LENNE A FONTOS!”
 • 1. petrov 2013. január 16. 07:27
  „... szigorú büntetést szabott ki azokra, akik huzamosabb ideje nem voltak templomban, vagy nem vették fel az úrvacsorát. Gyakorolta a fegyelmezést a paráznákkal és házasságtörőkkel szemben.

  "Király..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékfegyverrel raboltak - 100 ezer forintos nyomravezetői díj

Százezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője annak, aki segít kézrekeríteni a szentesi ötvösbolt kirablóit. Tovább olvasom