Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Már a 10-12 évesek is képernyő függővé váltak

Átlagosan 3 órát töltenek számítógép és/vagy tévé előtt a 10-12 éves magyar gyerekek, derült ki az egyik multinacionális cég egészséges életmóddal kapcsolatos kutatásából. A szentesi addiktológus szakember praxisában számos ilyen esettel találkozott, s megoldásként a számítógép és a tévénézés korlátozását javasolja.
– Amikor hazamegyek az iskolából, szinte azonnal leülök a számítógép elé, s játszom, minden nap. Hogy mennyi ideig, azt nem tudom, ilyenkor máshogy telik az idő, mint egyébként. De legalább addig, míg édesanyám haza nem jön. Akkor leülünk vacsorázni, majd leckét csinálok – mesélte az egyik 11 esztendős vásárhelyi kislány. Egy hasonló korú kisfiú is majdnem ugyanígy tölti délutánjait: az egyik legismertebb virtuális világ egyik szereplőjeként játszik. Mint mondta azért, mert avatarja érdekesebb kalandokat él át, mint amit ő bármikor átélhet a valóságban.

A két kisgyerek függősége nem egyedi, egy nemrégiben zajlott, a 10-12 éves diákok egészséges életmódjával kapcsolatos kutatás eredményeiből kiderült, a korosztályba tartozó magyar diákok naponta átlagosan 3 órát ülnek tévévagy számítógép előtt. A szülők ráadásul alábecsülik ezt, a 3 órát csak 2-nek érzékelik. A jelenség egyébként nem újkeletű, a korábbi generációk gyermekkorukban szintén hasonló időt tévéztek, még azokban az évtizedekben is, amikor csupán egyetlen csatornát lehetett fogni.

A komputeres játékot könnyű túlzásba vinni. A szerző illusztrációja
A komputeres játékot könnyű túlzásba vinni. A szerző illusztrációja

– A szülők sok esetben nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy gyermekeik mennyi időt vannak a képernyő előtt, úgy vannak vele, hogy ha otthon vannak, akkor jó helyen tartózkodnak. Pedig a számítógépet vagy a tévéképernyőjét naponta három órán át néző gyerekek már függővé váltak. „Megvonási tüneteik" lesznek, ha valamiért nem ülhetnek gép elé – mondta lapunknak dr. Rideg Sándor. A szentesi Dr. Bugyi István Kórház-Rendelőintézet addiktológiai és drogambulanciája vezető főorvosa hozzátette: a számítógépes játékok éppúgy fokozzák a stressz-szintet, mint a képernyők sugárzása, így kettős káros hatást gyakorolnak a gyerekek idegrendszerére. Számos ilyen esettel találkozott már a gyakorlatban. A függőség ellen – a főorvos szerint – a számítógép-használat és a tévénézés szülői korlátozása, illetve a felvilágosítás a leghatékonyabb megoldás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Susanna talán meghozza a tavaszt

Susanna is kiereszti a hangját, hátha megjön a tavasz. Szerdán a legvidámabb barakkról tudhatunk meg többet a Városi Könyvtárban. Tovább olvasom