Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Már megint lebeg a szentesi légi bázis

Szentes - Ideiglenesen Jakabszálláson fog működni a dél-alföldi légimentő-bázis, miután Csík Imre ingyen fölajánlotta saját repülőterét erre a célra. A Légimentő Kht. szerint a Bács-Kiskun megyei településről Békés megye nem érhető el az előírt 15 percen belül. A minisztérium is ígéri: 2008 második felében megépül a végleges, szentesi bázis.
A meglepetés erejével hatott a szentesiekre a hír, miszerint két éve tartó hadakozás után Jakabszállásra kerül a mentőhelikopter. Mint ismeretes, Kiskunfélegyháza, Szeged és Szentes pályázott a dél-alföldi régió légi mentési bázisára. A szakemberek végül a súlyponti kórházzal is rendelkező Kurca-parti település mellett döntöttek. Az eredeti tervek szerint tavaly őszre kellett volna felépülnie a 90 millió forintba kerülő mentőhelikopter-központnak, amelynek május óta van építési engedélye. Később az év végére ígérték az illetékesek a bázis átadását, a vásárhelyi úti repülőtér melletti területen.

A szentesi bázis megépítésének újabb dátuma: 2008 második fele.
Fotó: Tésik Attila

A helikoptert azonnal tudná fogadni a jakabszállási Csík Imre. A repülőtér tulajdonosa lapunknak azt mondta tegnap: a híradásokból hallotta, hogy Szentesen nem sikerült felépíteni a bázist, ezért Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek írt levelet, amelyben felajánlotta magánrepterét a gép elhelyezésére. A tárca vezetője jelezte, hogy élnek a lehetőséggel. Csík hozzátette: a korszerű létesítményben ideiglenesen vagy véglegesen biztosít hangárt, üzemanyagot is tud adni, a szomszédos szálloda pedig alkalmas a légi mentési bázis személyzetének elhelyezésére.

Érdeklődésünkre, miszerint milyen ellenszolgáltatást vár mindezért, azt válaszolta Csík Imre, hogy ingyen ajánlotta fel a repterét, karitatív jelleggel. Hozzátette: neki nincs vesztenivalója: már 73 éves, a repülőteret pedig ő építette magának a 60. születésnapjára. Szerinte Jakabszállás jó helyen van, Szentestől 50 kilométernyire, Kiskunfélegyházától 20 kilométerre. Közel az autópálya, ahol gyakran vannak balesetek.

Csík Imre karitatív célból ajánlotta fel repterét. Fotó: DM/DV 
A nyugdíjas férfinak megígérte a tárca vezetője: szakembereket küld majd, hogy megnézzék a területet. – Ünnepek voltak, jeges az út, eddig még senki sem járt nálam – mondta Csík Imre.

Szentes szabad demokrata alpolgármestere, Szűcs Lajos nem tart attól, hogy ha ideiglenesen Jakabszállásra kerül a helikopter, akkor az ott is marad. A kormány határozata szerint ugyanis Szentesen lesz a dél-alföldi régió mentési központja.

– Nem hiszem, hogy a kormány megváltoztatná a döntését – fogalmazott az alpolgármester, aki úgy gondolja, hogy őszre elkészülhet a légimentő-bázis. Ezt megerősítette az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályának munkatársa is. Popovics Andrea lapunk érdeklődésére tegnap arról tájékoztatott, hogy a tárca a dél-alföldi régió légi mentési feladatainak ellátására Szentest jelölte ki. Hozzátette: mivel a központ kialakítása csak 2008 második felében valósul meg, szükség van egy ideiglenes bázisra.

A mentőket nem kérdezték

A Légimentő Kht. igazgatója, Túri Péter azt nehezményezi, őket senki sem kereste meg az ideiglenes bázis ügyében. Annyit elismert: ha egy helikopter rossz helyen van, az még mindig jobb, mintha sehol sem lenne. Jakabszállással szerinte az a baj, hogy onnan Békés megyét már nem tudja az előírt 15 percen belül elérni a helikopter, míg Szentesről az egész Dél-Alföldet képes ellátni. Túri Péter akkor boldogan elfogadja a jakabszállási ideiglenes bázist, ha az illetékesek garantálják, hogy Szentesen már épül a légi mentési központ.

Olvasóink írták

 • 4. karcsi 2008. január 09. 23:29
  „Dodi savanyú a.... :)”
 • 3. Lala 2008. január 09. 01:55
  „kokány minisztérium légibázis nem lényeg de a trezor amit a betegek zöme ne tud majd használni az fontos.......”
 • 2. sevenof9 2008. január 08. 20:00
  „hoppa dolgozik a cenzura”
 • 1. dodi 2008. január 08. 16:34
  „Gratulálok Csik Imrének,igy legalább DR,Túri nem tudja lenyulni a több milliót,amit a Szentesi-egyes személyektől-kapott volna....légibázist egy lepukkant reptérre..(((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Államkincstár: mégis lesz iroda Szentesen

Szentes - Nem fogadta el Szentes polgármestere a Magyar Államkincstár területi vezetőjének válaszát… Tovább olvasom