Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Már pásztáznak a kamerák

Szentes - Már tesztelés alatt áll az új térfigyelő rendszer, a város legforgalmasabb pontjain és a bűnügyileg fertőzött területeken elhelyezett 21 kamera június végétől munkába áll. A modern eszközökkel több száz méter távolságból leolvasható egy rendszám. Éjszaka is kifogástalan képet készít, a felvételeket pedig öt napig rögzíti a rendszer.
Öt kamera már összeköttetésben áll a rendőrkapitányság ügyeleti helyiségében kialakított vezérlőpulttal. A tesztelés alatt még nem rögzítik a felvételeket, egyelőre csak a működésüket ellenőrzik. Ottjártunkkor a bírósági körforgalomhoz kihelyezett objektív járőr üzemmódban, az az három másodpercenként forogva pásztázta az Erzsébet téri csomópont útjait, a másik négy szerkezet – a Mol kútnál, a posta előtt, a kórház és a közgé sarkánál – pedig fix képet közvetített. Mint megtudtuk, az adatok optikai szálon futnak be a kapitányságra, vagyis késleltetés nélkül, élő képen követhetik a történéseket a város rendőrei.

A modern eszközökkel több száz méter távolságból leolvasható egy rendszám.
A modern eszközökkel több száz méter távolságból leolvasható egy rendszám.

Arról, hogy hova kerüljenek a kamerák, egy előtanulmány alapján döntöttek a szakemberek: a legfontosabb szempont a ki- és bevezető utak, a legforgalmasabb csomópontok, valamint a bűnügyileg leginkább fertőzött területek ellenőrizhetősége volt. A kamerák több irányba forgathatóak, éjszaka is kifogástalan képet készítenek, a felvételeket pedig öt napig rögzíti a rendszer, amit – forgalmi adóval együtt – közel 27 millió forintból telepíttetett az önkormányzat. Az eszközök 32-szeres optikai zoomra képesek, egy rendszám akár több száz méteres távolságból is felismerhető a segítségükkel.

Mire megkezdi működését a térfigyelő rendszer, városszerte táblákat fognak elhelyezni, hogy tájékoztassák a lakosságot a kamerák jelenlétéről, illetve a kapitányság honlapján is feltüntetik, hogy honnan sugároznak képet. Információink szerint az összes kamerát felszerelték már, csupán az áramellátás biztosítása várat még magára, de a szerződés szerint legkésőbb július 4-ig kell üzembe helyezni a teljes kamerahálózatot. Néhol szükség lesz fák metszésére is, hogy a készülék 360 fokban belássa a területet. Egyelőre képlékeny még, hogy 24 órás felügyelet mellett működik-e majd a rendszer, vagy csak bizonyos időszakokban ül rendőr a monitorok elé. Balogh Szabó Imre, Szentes rendőrkapitánya utóbbi megoldás mellett érvelt, szerinte egy időkeretet kellene biztosítania a rendszert üzemeltető önkormányzatnak, a rendőrség pedig tapasztalatait felhasználva jelölné ki azokat a napszakokat, amikor érdemes személyesen is felügyelni a közterületi történéseket.

Olvasóink írták

  • 1. daffy 2012. június 06. 23:18
    „Laller ezt is kivágta Gejzával együtt.Az Optanetnek meg gratula.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakáció a nagyikkal

Azoknak a gyerekeknek sem kell kimaradniuk a nagymamával való vakációzás élményéből, akiknek a nagyszülei kevés szabadidővel rendelkeznek, vagy távol élnek. Tovább olvasom