Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Már szentesi földben nyugszik Szeder Ferenc

Szeder Ferenc leánya és az Amerikában élő unokája vett részt tegnap a szentesi református középső temetőben a szertartáson, amelyen a szülőföldbe helyezték az 1952-ben a fővárosi börtönben gyanús körülmények között elhunyt országgyűlési képviselő, a Szociáldemokrata Párt elnökének hamvait. Az 1881-ben született Szeder Ferenc nincstelen agrárproletárként hagyta el Szentest, és fél évszázad múltán országosan ismert politikusként tért haza.
A református középső temetőben helyezték örök nyugalomra Szeder Ferenc hamvait. Fotó: Vidovics Ferenc
– Közülünk senki sem él önmagának, senki sem hal önmagának – idézett Pál apostol leveléből Gilicze András református esperes tegnap a szentesi középső temetőben Szeder Ferenc országgyűlési képviselő, a Szociáldemokrata Párt egykori elnökének újratemetésekor. Az urnát a kopjafás temető emlékkertjében helyezték el Szeder Ferenc leánya és unokája jelenlétében. Szirbik Imre polgármester is fejet hajtott a politikus emléke előtt.

Az 1881-ben Szentesen született Szeder Ferenc mostantól hazai földben nyugszik. Innen küzdötte fel magát a református földművelő család gyermeke az országosan ismert politikusok közé. Libapásztorként, napszámosként kezdte, majd tanúja volt az agrárszocialista mozgalmak terjedésének. Az 1890-es évek végén már a fővárosban próbált szerencsét. Kubikosként tengette életét, s a fizikai munkások között lett a szolidaritás, a szociáldemokrácia elkötelezett híve. Az SZDP vezetője és országgyűlési képviselője mindig harcolt a földmunkások életkörülményeinek javításáért. Szeder Ferenc meggyőződéses szociáldemokrataként ellenezte a fúziót a Magyar Kommunista Párttal. Valójában ez lett a veszte: 1948-ban kizárták pártból, majd két év múlva koholt vádak alapján bebörtönözték. A korabeli dokumentumok szerint ott halt meg gyanús körülmények között 1952 júliusában.

Szeder Ferenc leánya, a közgazdaságtanból doktorált, 82 éves Riskó Istvánné dr. Szeder Gabriella lapunknak azt mondta: az édesapja csodálatos ember volt, becsületet és emberséget lehetett tanulni tőle.

Autodidakta módon képezte magát, míg elfoglalta méltó helyét a Parlamentben. – A Rákosi-korszakban letartóztatták, és úgy halt meg, hogy nem is tudtunk róla. Agyonverték – emlékezett a leánya. Először a 301-es parcellában volt Szeder Ferenc földi maradványa, majd 1960-ban exhumáltatta a család, és kivitték Óbudára. Onnan hozták most haza. Az Amerikában magyar nyelvet és kultúrát oktató 46 éves unoka, Riskó Ágnes elmondta, hogy a nagyapját már csak korabeli források és elbeszélések alapján ismerhette meg. Azt tartja a legnagyobb dolognak vele kapcsolatban, hogy igen alacsony sorból küzdötte fel magát. – Nem hiszem – tette hozzá –, hogy nekem lenne-e ennyi akaraterőm. Neki semmije nem volt, csak a tudásvágya. Büszke vagyok a nagypapámra, úgy érzem, most nagyon jó helyen van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újratemették Szeder Ferencet

Szeder Ferenc leánya és az Amerikában élő unokája vett részt tegnap a szentesi református középső… Tovább olvasom