Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Marad a biztos a szentesi kórházban

Szentes - Elfogadta a Csongrád Megyei Közgyűlés az ötmilliárdos kötvénykibocsátással kapcsolatos szerződési feltételeket, az összeg februártól áll az önkormányzat rendelkezésére. A tegnapi ülésen ismét terítékre került a szentesi kórház ügye: döntöttek a patológia felújításáról.
Zárt ülés keretében döntött az ötmilliárdos kötvénykibocsátással kapcsolatos szerződésről Csongrád megye önkormányzata. Magyar Anna, a közgyűlés elnöke lapunknak elmondta: az összegből a már meglévő, és a kötvényformánál kedvezőtlenebbül kamatozó hitelek egy részét tervezik kiváltani. Emellett a következő években esedékes költségcsökkentő beruházásokhoz szükséges önerőre is fedezetet nyújt ez a hitelforma, amit egyelőre svájci frank alapon vesznek fel – ám a devizanem a törlesztés során bármikor megváltoztatható.

Vita a szentesi kórházról

Többen is hozzászóltak a szentesi kórházzal kapcsolatos előterjesztésekhez, a testület szótöbbséggel a százmilliós projekt megkezdése mellett döntött. A közgyűlés meghosszabbította a kórházhoz kirendelt önkormányzati biztos megbízatását, továbbra is havi jelentést várnak munkájának eredményéről. A jelentéssel kapcsolatos vita során Szirbik Imre képviselő, szentesi polgármester nehezményezte, hogy a konszolidáció során a fele annyi betegágyat jegyző makói kórházhoz 300, míg Szentesre csak 100 milliós hitel érkezett.

A közgyűlés három pénzintézet ajánlatát vizsgálja, a szerződés feltétele, hogy az összeg február 18-áig a közgyűlés számlájára érkezzen. A tőketörlesztésre halasztást igényeltek. A lejárat vége 2028.

Az ülés nyilvános részén elismerésben részesítették a megye sportéletéért kiemelkedő munkát végzőket: Vajda Attila kenus, Pál Marianna kézilabdázó és Ménesi Gábor, a Makói FC elnöke vehette át a plakettet. Elnöki dicséretben részesült több megyei hivatali dolgozó, valamint Baráth Lajos, a makói kórház igazgatója is.

Döntött a közgyűlés a képviselők költségtérítésének ügyében, néhányan ugyanis jelezték: autóbusszal vagy vonattal utaznak a megyeszékhelyre, így részükre biztosíthat bérletet az önkormányzat. Megválasztották a kórházi felügyelőtanácsok önkormányzati képviselőit, és számottevő vita nélkül elfogadták a 2007–2010 közötti időszakra vonatkozó ingatlangazdálkodási koncepciót. Ennek kapcsán Halmai László bizottsági elnök hangot adott személyes tapasztalatainak: az intézményeket végiglátogatva szégyenletesnek minősítette több ingatlan műszaki állapotát, melyek közül kiemelte a vásárhelyi Kozmutza Flóra-iskola és a szentesi Zsoldos Ferenc szakközépiskola elhanyagolt épületeit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betlehemi jászol a szentesi főtéren

Szentes - Ízléses tárgyakat kínálnak a szentesi Kossuth téren felállított kis házakban az árusok. A standokat az önkormányzat készíttette a karácsonyi vásárra. Tovább olvasom