Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Marad a lajtos kocsi Eperjesen

Eperjes - Két éve lajtos kocsi hordja az ivóvizet Eperjesre, a megoldás még mindig távolinak tűnik. A falu nem tudja önállóan megoldani az arzénes víz problémáját.
Az arzénes ivóvíz továbbra is fejfájást okoz az eperjesieknek. Megírtuk: a vizet a szomszédos Gádorosról hordják reggelenként egy kisteherautóval. A lakosok naponta fejenként 5 litert kapnak, főzésre és ivásra ezt használhatják, ám nem él mindenki a lehetőséggel. A helyiek egy része úgy véli, hogy az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja. Az állapot két éve tart, és a megoldás, úgy tűnik, máig sem került közelebb.

Kiss Csaba polgármester háziorvosként nem tapasztalta, hogy a környéken az átlagnál magasabb lenne a daganatos megbetegedések száma. Annak ellenére, hogy az egészségügyi szervezetek mint lehetséges rákkeltő anyagot tartják számon az arzént.

– A lakosok először megijedtek, azt gondolták, fertőzött a csapvíz – mondta Eperjes első embere. – A lajtos kocsi 2008 óta hordja az ivóvizet.
Kruzslicz Mihályné a gádorosi vizet issza. A szerző felvétele
Kruzslicz Mihályné a gádorosi vizet issza.
A szerző felvétele

Az üzemanyagárat és a munkabért is beleszámolva ez évente 2 millió forintba kerül a falunak. A költség nem hozza könnyű helyzetbe az alig 600 lelkes települést. Tény, hogy a pénzt állami forrásból visszakapjuk, azonban erre évente kétszer lehet pályázni, és a községnek addig meg kell előlegeznie az összeget.

Kiss Csaba hozzátette: a dél-alföldi ivóvízminőség-javító program évek óta vajúdik. Bár a község Csongrád megyében van, a földrajzi elhelyezkedés miatt Eperjes ivóvízhálózatát – Árpádhalommal együtt – a 14 települést magában foglaló orosházi kistérség hálózatára lenne célszerű rákapcsolni. Mivel Békés megye az Unió által támogatott aradi vízátvezetés programhoz akar csatlakozni, de még ez is csak terv, Eperjes továbbra is kénytelen a felsőbb döntésekre várni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvják Szentes tüdejét

Szentes - Folyamatosan karbantartják az 54 millió forintból felújított szentesi Széchenyi ligetet, a… Tovább olvasom