Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Marad a magas rezsi a szentesi társasházban

Szentes - Az Apponyi téri tízemeletesben a tulajdonosok sokallják a fűtésszámlákat, náluk nem érvényes a rezsicsökkentés. Írtak az ombudsmannak. Megvizsgálta a dolgot, nem biztatja a lakókat.
Az alapvető jogok biztosának, Székely Lászlónak és a rezsidíjcsökkentést ellenőrző kormánybizottság vezetőjének, Németh Szilárdnak írtak egy szentesi társasház lakói – adtuk hívül februárban. Az Apponyi téri tízemeletessel többször foglalkoztunk. A gépészeti rendszer korszerűtlen, a tulajdonosok sokallják a fűtésszámlákat. Kazánról fűtenek, a szabadpiacról szerzik be a gázt, és mivel az 50 lakásos ház nem távfűtött, nem jogosultak a kedvezményes, 5 százalékos adósávra. Ők nem esnek bele a rezsicsökkentés körébe, panaszolták.

Székely László a napokban válaszolt nekik, és bár azt írja levelében: örül, hogy felhívták a figyelmét a rezsidíjcsökkentés speciális problémájára, ő sem tudja sok jóval biztatni a tulajdonosokat. A rezsicsökkentés a kazánüzemeltetőkre, közvetve tehát az érintett társasházakra nem terjeszthető ki, szögezte le. Azonban ha a társasház, illetve a lakásszövetkezet mint lakossági fogyasztó közvetlenül kötne szerződést a szolgáltatóval a saját fogyasztására, automatikusan részesülne a rezsicsökkentésben. Ez esetben a fűtés, valamint a gázkazán üzemben tartójával úgy kell módosítani a megkötött szerződést, hogy az a földgáz beszerzését ne tartalmazza. Viszont ha műszakilag nem oldható meg, hogy a fogyasztók az egyetemes szolgáltatás keretében szerződjenek és vételezzenek, ott a rezsicsökkentés nem érvényesül.

A lakók levelét jegyző Dömsödi József ügyvéd azt mondta: a kapott válasz ismeretében megpróbál egyeztetni a lakásszövetkezettel a lehetőségekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem épül meg az új kórházi tömb Szentesen

Visszavonta a kormány a szentesi kórháztól a már elnyert, közel 2,5 milliárd forintos uniós támogatást. Tovább olvasom