Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Március 15. az ifjak ünnepe

Szentes - Szentesen Katona Tamás történész emlékezett vissza a forradalmi napokra a városi ünnepségen. A mai fiatalokra is olyan feladat vár, mint az akkoriakra, fogalmazott.
Szentesen a Kossuth- és a Horváth Mihály-szobornál koszorúzott a város vezetése, a pártok, a fegyveres testületek és a civil szervezetek. A zord időjárás miatt idén nem a Kossuth téren, hanem a zeneiskola hangversenytermében tartották a koszorúzást követő ünnepi megemlékezést. Szirbik Imre polgármester 1848 szellemét méltatta, úgy fogalmazott: a március 15-e mindig is az ifjak ünnepe maradt. - A forradalom lángja akkor melegít, ha a szürke hétköznapokon is annak szellemében cselekszünk. Azt tanácsolom: időnként vegyük elő újra és újra a 12 pontot és éljünk azoknak a gondolatoknak az iránymutatásai szerint - fogalmazott a város vezetője.

Március 15. az ifjak ünnepe. Fotó: Králik Emese (galéria)

A városi ünnepségen Katona Tamás történész arra emlékeztette a megjelenteket, hogy Szentes a történelmi Magyarország közepén helyezkedett el. A professzor rendkívül színesen, sok humorral fűszerezve beszélt a forradalom napjairól. A hallgatóság előtt megelevenedtek és hús-vér emberként jelentek meg a történelem nagy alakjai: Petőfi, Táncsics, Jókai, Vasvári. A forradalmi ifjak 12, ostorcsapás-szerű pontban foglalták össze a kor eszméjét, az újító gondolatokat, mondta. A hallgatóság arról is értesülhetett, hogy a legendával ellentétben Petőfi nem szavalta el a Nemzeti dalt a múzeum lépcsőjén - négy másik helyszínen viszont igen. - Magyarország egy sikeres ország lehet, a mai fiatalokra sem vár kisebb feladat, mint az 1848-as ifjakra - jelentette ki Katona Tamás.

Az ünnepi műsor keretében a város szülötte, Gáspár Tibor színművész Petőfi Sándor A honvéd című versét mondta el, majd a bácskatopolyai Cirkalom táncegyüttes lépett föl, őket a Csalóka zenekar kísérte a megemlékezésen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatarendbe álltak a múzeumban

A Koszta József Múzeumban a nemzeti ünnepünk előtti napokban 48-as témanapot hirdettek.
Tovább olvasom