Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Medencében gyógyulhatnak majd a betegek Szentesen

Szentes - Hotel jellegű szolgáltatást kapnak majd azok a betegek, akik a megújult mozgásszervi rehabilitációs osztályon gyógyulnak januártól. A részleg kibővül és gyógymedencét kap.
Év végén zárul az a magyar–román közös projekt, amelyet a szentesi és a zsombolyai kórház a betegek akut ellátása és rehabilitációja érdekében kezdeményezett. Az összesen több mint 1,1 millió eurós pályázat számos elemből állt: a szentesi intézmény mozgásszervi rehabilitációs osztálya megújul, eszközöket szereztek be, a szakemberek tapasztalatokat cseréltek, konferenciákat tartottak.

Utolsó simítások a medencében. Fotó: Králik Emese
Utolsó simítások a medencében. Fotó: Králik Emese

– Vezető partnerként veszünk részt a projektben, a mozgásszervi rehabilitációs osztály, illetve a rehabilitációs ellátás fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt – részletezte Várkonyi Katalin, a szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója. – Az osztály mintegy 900 négyzetméteren megújul, bővül. 1-2 fős szobákban összesen 30 főt látunk majd el egyszerre, hotel jellegű körülmények között. Bízunk abban, hogy januárban már beköltözhetnek a páciensek, akiket jelenleg, az átalakítás idején a termálfürdő emeleti részlegén látunk el.

Az osztályt egybenyitják a korábbi ápolási osztállyal, kezelőket, vizsgálókat, tornatermeket alakítanak ki, de a minden részletre kiterjedő akadálymentesítés és a lift is a kényelmet szolgálja majd. A projekt egyik fontos beruházása a szentesi kórházban az alagsori terápiás gyógyvizes medence építése, ahol jövőre már vizes és száraz kezelést egyaránt biztosítanak a betegeknek. Várkonyi Katalin elmondta: azok a kezelések, amelyeket eddig csak a gyógyfürdőbe szállítás után kaphattak a betegek, a jövőben házon belül megoldhatók lesznek. Az aradi és a hódmezővásárhelyi kórházzal közösen hamarosan egy újabb magyar–román pályázatba vágnak bele. Annak népegészségügyi célja lesz: azt szeretnék, hogy a nők minél nagyobb számban vegyenek részt az emlőszűrésben. A kezdeményezésnek köszönhetően a szentesi intézmény egy, a legkorszerűbbek közé sorolt mammográfiás készülékhez és ultrahanghoz juthat.

Olvasóink írták

 • 3. nie 2012. december 18. 06:30
  „Barátfüle, köszönöm a felvilágosítást, valóban nem tudtam mindent.
  Remélem valóban nem kerül beteg a rehabról az ápolásira, bár minden megtörténhet!- még a humánus, szakszerű és eredményes rehabilitáció is.”
 • 2. barátfüle 2012. december 14. 14:06
  „Nie!
  Az ápolási osztály már a tavasszal átköltözött a traumatológia mellé.
  ".....vagy arra már nincs szükség a rehabilitáció után?"
  Kevered a fogalmakat. A mozgásszervi rehabilitáció a mozgásszervi betegségekkel foglalkozik. Az ápolási osztályra pedig azok az idős betegek kerülnek, akik krónikus betegségeik folytán nem képesek ellátni magukat. Állapotukon javítani lehet. Az életminőségük az osztályon némileg javul, de sajnos ők már gyógyultan nem szoktak kikerülni innen. A megnevezés innen adódik. Ezeket a betegeket ápolják. Ne akarj a rehabilitáció után az ápolási osztályra kerülni!”
 • 1. nie 2012. december 12. 20:20
  „Biztosan hasznos lesz ez a nagy átalakítás. Kérdésem: boríték nélkül is megkapja minden rászoruló időben a SZAKSZERŰ és HUMÁNUS kezelést és bánásmódot? ezen a területen is lesz változás - nem ártana. Hova kerül az ápolási osztály? vagy arra már nincs szükség a rehabilitáció után?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészültek a havazásra

A héten leesett az első hó, ami nem okozott fennakadást a közlekedésben. A téli hóügyeleti készenlétet december 4-én kezdte a Városellátó Intézmény. Tovább olvasom