Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Még fejetlen a kistérségi társulás

Szentes - Háromszor jelölték, ellenjelöltje nem volt, mégsem választották meg Szirbik Imrét a szentesi kistérség társulási tanácsának élére. Szegvár polgármestere elvállalná a tisztséget, de csak akkor, ha szorosabb lesz az együttműködés, mint az elmúlt 4 évben.
Lassan két hónapja nem tudnak egyezségre jutni a szentesi kistérség polgármesterei, hogy ki vezesse a társulási tanácsot. A fejlesztési tanács élére megkapta a bizalmat Szirbik Imre, de a feladatellátást irányító társulási tanács elnöki posztjára hiába jelölték háromszor, úgy sem kapta meg az elegendő szavazatot, hogy nem volt vetélytársa.

Nagytőke frissen megválasztott polgármestere, Varga Lászlóné csak annyit mondott lapunknak, hogy „no comment". Nagymágocsi kollégája, Atkári Krisztián úgy fogalmazott: rugalmasabb elnökválasztásra számított, és nem az új vezetőkön múlt, hogy nem született határozat. Szerinte mindegyikőjüknek fontos lenne, hogy az önkormányzati feladatellátás finanszírozása terén több információhoz jussanak, de egyelőre ez a szempont nem érvényesül.

Szirbik Imre: Nyilvánvalóan politika

Egyértelmű, hogy politikai okok vannak a háttérben – véli Szirbik Imre, aki lapunknak elmondta: amikor a nyílt jelölésre kerül sor, mindenki egyhangúlag dönt, a titkos szavazáson pedig hárman rendszeresen tartózkodnak.

– Csalódott vagyok, mert eddig nem volt pártcsatározások színtere a kistérségi tanács. Számos szociális és közoktatási feladatot társulásban látunk el, ezek központja pedig Szentes. Ha a kistérség egyetlen városa kiszáll ebből az együttműködésből, a kistelepülések, vagyis mi kerülhetünk bajba – mondta lapunknak Kiss Csaba, Eperjes polgármestere.

Bár titkos szavazáson döntenek a településvezetők a kistérségi elnöki posztról, lapunk információi szerint Szegvár, Fábiánsebestyén és Árpádhalom első embere vétózta meg Szirbiket, akinek legalább 6 támogató voksot kellett volna begyűjtenie a 8 leadott szavazatból. – Az érdekeink nem eléggé érvényesültek az előző ciklusban, ezért többen azon gondolkodunk, hogy váltani, fiatalítani kell a kistérség élén. Ettől még nem szenvedne hátrányt Szentes – mondta lapunknak Gémes László. Szegvár polgármestere elismerte, hogy az ő neve is felmerült a poszt kapcsán, de mindenáron nem elnökölne. Csak akkor vállalná a tisztséget, ha szorosabb együttműködés lenne a települések között, és ezen törekvésében a többség támogatná.

Olvasóink írták

 • 10. becsei.sandor 2010. december 07. 14:40
  „A birtok hektárban 70,de az félkézzel,mobilon műveltethető. A földalapú támogatás nyomtatványt
  van aki kitöltse a családban. Nézz drágám nincseimre,Lázáros kincseimre,a mellényem sem tépő-
  záras,már Gombos az is,ahogyan Ady Bandi mondotta.”
 • 9. falusi01 2010. december 06. 17:45
  „Kósnak mi a baja Szirbikkel? A képlet egyszerű! Aki nincs velem,ellenem! Sajnos ebben a faluban ez az elv érvényesül. A Kós-Farkas kapcsolat is csak a közvélemény felé mutatkozik jónak.”
 • 8. studyfy 2010. december 06. 13:00
  „Teautas, abban igazad van, hogy a kampány időszakban a helyi FIDESZ és Farkas a melléfogások sorozatát mutatták be. Ha ezek ellenkező előjellel sülnek el, valószínűleg Farkas nyer. Pályázatok és támogatások területén biztos előrébb tartana a város, de Farkas, hogy bírt volna ellátni négy - amúgy néha egy-egy teljes embert is igénybevevő - beosztást:
  - országgyűlési képviselő
  - polgármester,
  - Kinizsi Zrt elnök- és vezérigazgató,
  - 70 hold saját birtok.
  Az fizikailag és elméletileg is lehetetlen vállalkozás, hogy mind a 4 területen 100 %-ot tudjon nyújtani. Akkor miből ad le?
  Elsődleges a saját birtok, ebben biztos vagyok. Utána mindenféleképpen meg akar felelni Orbán feltételeinek, hiszen ez egy nagyon lényeges szempont, tehát második a parlament. És akkor jön a nagy kérdés, hogy melyik fontosabb a Kinizsi vagy Szentes? Szentes sosem kapott nála prioritást, a Kinizsihez pedig ezer anyagi és erkölcsi szál köti. Így a Kinizsi a 3. és Szentes a 4. az elméleti sorrendben, ami így kristálytisztán sosem jelentkezne, de négy év múlva, 2014-ben ha visszatekintünk, az eredmények ezt a sorrendet fogják mutatni.”
 • 7. Teutatas 2010. december 05. 22:01
  „Mondjuk ki nyíltan, Szirbik nem megnyerte a választást, hanem Farkas veszítette el. Szirbiknek most vége, az első nagy veszteséget könyveli el, mondjuk, hogy Kósnak mi a baja Szirbikkel azt nem értem.”
 • 6. turpi 2010. december 01. 12:07
  „Én úgy tudom, hogy általában a nagyvárosok köré csoportosulnak a települések, pl. vásárhely, igaz más a góré ott:)”
 • 5. baltazar 2010. december 01. 08:56
  „Én meg mInthogy jelenleg egyetlen egy pártnak sem vagyok "embere", ezért szeretném elmondani azt a híres történelmi tézist, hogy a történelem bizony gyakran ismétli önmagát. Ugye emlékszünk még arra,amikor az egész ország nem szerette a narancsot és pirosba öltözött az ország.
  A mai napig nem tudom megfejteni,hogy az emberek miért is szavaztak végül a narancsra. Sok rosszat tettek egyes szoci politikusok, ezért kialakult egy helyzet. Ennek a helyzetnek a nyertese lett a narancs.De nem látom,hogy kifelé jönnénk a válságból a váltás után.A magánnyugdíj kérdésében nem értek egyet.
  Ezért 2014 hozhat egy új helyzetet megint. Akkor is lesz egy nyertes majd.
  A kistérségi együttműködésnek viszont tényleg nem a politikáról kellene szólnia.Az EU-s pénz fogy,a következő években ki kellene használni,amíg lehet.A polgármestereknek pedig együtt kell tudni működniük ezért.
  Én az embert nézném a kistérség élén,nem a politikai hovatartozását. Mint ahogy tették is ezt sokan ősszel.”
 • 4. becsei.sandor 2010. november 30. 21:38
  „Minthogy nem vagyok érintetje,csak mint érdeklődő olvastam néhány tanulmányt arról,hogy mi
  mozgatja a szado-mazochistát,a morális mazochistát,hogy magának fájdalmat okozva szenvedjen.
  Freud szerint akkor is válalják az áldozat szerepét,ha ez nekik csak fájdalmat okoz.Minden empá-
  tia készségemet latbavetve sem értem bénaimre mazochizmusát,de elfogadom ilyennek.
  Halk megjegyzéseim. Nem csak a piszkoskomcsi Apró Antal unokavejének Gyurcsány Ferencnek a
  nevét,de a még nálluknál sokkalta kommunistább elveket valló,nemteljesen jelentéktelen költő :
  Petőfi Sándor nevét is nagybetűvel írjuk.Természetesen csakakkor,ha magyarok vagyunk,és nem
  frusztrált,kezelésre szoruló pszihiátriai betegek.Ha az utóbbi ismérveknek vagyunk birtokosai,
  akkor viszont tökéletesen mindegy,hogy mit és hogyan írunk.”
 • 3. bénaimre 2010. november 30. 21:00
  „Végre valaki megmutatja,hogy van más lehetőség is. Egyébként gratulálok a történelmi gondolathoz,hogy tényleg útlevél kell szegvárra,mert szentes európahírű szociálista "fellegvár", jelzi a petőfi szálló előtt lévő Vörös kordon,igazi poszt kommunista jelképként és mint köztudott európa felé útlevél szükséges a balti államok felöl. A patyomkinos korszaknak vége,végre valahára más szellemiség fog uralkodni legalább a kistérségekben,ha fejlődnek akkor el lehet gondolkodni azon,hogy ki mit hol rontott el a hibás döntéseivel,hibás szavazásaival,és cselekedeteivel. Legalább a kistérségi embereknek jut valami más is nem csak a diktatórikus hatalom,és emberszámba veszik Őket. Az elmult 8 év alatt a kistérségeket nemhogy fejlődtek volna,hanem satnyultak,és ki irányította ezen térségeket. Gratulálok az ilyen törekvéseknek. Lehet hogy még le is fognak körözni minket városlakókat,és csináltathatjuk az útlevelet szegvár irányába.”
 • 2. becsei.sandor 2010. november 30. 16:53
  „Igen,meg erősíthetem,anyósommal beszélgetve valóban felmerült Gémes László neve is, a mama
  szerint Szentesről nézve Szegvár külföld,útlevél és vízum köteles a beutazás. Ezért tartózkodom.”
 • 1. baltazar 2010. november 30. 12:19
  „Hát igen.A pártérdek mást diktál.Pedig nem pártérdekekről kellene hogy szóljon a kistérségi társulás. Így biztosan nem lehet együtt dolgozni sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradóbarát a Legrand

Szentes - Véradóbarát munkahely címet vehetett át a hétvégén a fővárosban rendezett országos… Tovább olvasom