Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Még hiányzik az idősotthon működési engedélye

Szentes - Hiányzik még az elvi működési engedély ahhoz, hogy beköltözzenek a lakók a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba. A szentesi önkormányzat egymilliárd forintért építtette a százszemélyes intézményt, ahová eddig 57 idős embert vettek fel. Az igazgató bízik abban: az idén birtokba vehetik új otthonukat a lakók.

Eredetileg őszre tervezték a szentesi Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon megnyitását. Az önkormányzat egymilliárd forintos szociális létesítménye el is készült: a szobák és más helyiségek már berendezve várják a lakókat. A képviselő-testület korábban kinevezte az intézmény igazgatóját, Bolyánné Szamosközi Gabriellát, aki pályázattal nyerte el az állást. De van már gazdaságvezetője és főnővére is az otthonnak.

A csúszás okáról azt mondta lapunknak az igazgatónő: a különböző eszközökre, textíliákra és egyéb kellékekre kiírt közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt, nem lehetett korábban hozzákezdeni az üzemeltetéshez szükséges szakhatósági engedélyek beszerzéséhez. Ezek vannak most folyamatban. Ha mindegyiket sikerül megkapniuk, akkor a közigazgatási hivatal már kiadja a parkerdő otthon elvi működési engedélyét. Korábban meghirdették az állásokat is, amelyekre sokszoros volt a túljelentkezés. A jelentkezők közül szakmai bizottság választotta ki a leendő alkalmazottakat: összesen 54 személyt foglalkoztatnak majd az intézményben, közülük 31-en kerülnek szakdolgozói státusba.

Bolyánné Szamosközi Gabriella igazgató reménykedik abban, hogy idén megnyílhat az otthon Fotó: Miskolczi Róbert
Bolyánné Szamosközi Gabriella igazgató reménykedik abban, hogy idén megnyílhat az otthon Fotó: Miskolczi Róbert

A bentlakásos részleg – mint azt megírtuk – 100 idős ember befogadására alkalmas. Bolyánné Szamosközi Gabriella tájékoztatása szerint eddig 104 kérelem érkezett hozzájuk. A vonatkozó jogszabály alapján azonban csak azokat vehetik fel, akiknek az egészségi állapota napi 4 órás gondozást igényel. A kérelmek elbírálása jelenleg is tart. Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján a szegedi illetékesek úgy ítélték meg: a 104 személy közül egyelőre csak 57-et vehet fel a szentesi intézmény.

Az utóbbi időszakban 13 elutasító határozat is született. Az igazgató elmondta azt is, hogy az idős emberek fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen, ennek elkészítését az intézmény vezetősége is segíti. Egyébként pedig továbbra is várják az érdeklődők jelentkezését a bentlakásos otthonba, és az 50 személyes nappali ellátást nyújtó részlegbe. Minden pénteken délelőtt 10-től 12-ig fogadóórát tartanak az intézményben, ahová bárki bemehet szétnézni, és választ kaphat az őt foglalkoztató kérdésekre.

Bevétel is kellene

A parkerdő otthonnak jelenleg is vannak kiadásai, bár még nem üzemel. Már jelentkeznek például fenntartási költségek, a portaszolgálat is pénzbe kerül. Kedvező viszont, hogy az önkormányzat nyolc személyt foglalkoztat az otthonban a közmunkaprogram keretében a kert gondozására és az épület takarítására. Kellene azonban már a bevétel is. A lakók térítési díja is szükséges az intézmény zavartalan működtetéséhez. A képviselő-testület döntése alapján havonta 88 ezer forintot kell fizetniük az idős embereknek a teljes ellátásért. A vonatkozó rendelet szerint a nyugdíjaknak csak a nyolcvan százalékára tarthat igényt az intézmény.

Olvasóink írták

 • 11. ........... 2008. október 17. 11:34
  „nem...édes!!!!!!!!!!!!!!!!...a szőlő”
 • 10. Egy leendő dolgozó 2008. október 16. 21:08
  „Mi van? Talán savanyú a szőlő?”
 • 9. dion 2008. október 16. 14:09
  „De okosak vagyunk, ha mást kell kritizálni...”
 • 8. ......... 2008. október 15. 19:37
  „Sajnálni tudom szegény időskorúakat, mert nagyon gyenge eresztés az otthon vezetése.Aki eddig utálta az időseket, az már nem fog megváltozni akkor sem, ha hatalmat érez a kezében.Sajnos akiket visznek magukkal a volt kollégákat, ugyan olyanok, mint ők.Jobb lenne nem engedni az idős emberek közé az ilyen embereket.”
 • 7. napsugár 2008. október 14. 08:49
  „Szerintem is...”
 • 6. vogx 2008. október 13. 23:19
  „Valójábanban a szakember kifejezés túlzás....”
 • 5. dion 2008. október 10. 13:24
  „Úgy látom van itt egy pár ember, akinek megfelelőbb szaktudása lett volna a meghirdetett állásokra. Biztosan, ha a többi szaktudását kritizálja... Csak azt nem tudom, hogy akkor miért nem ők jelentkeztek oda arra a munkára??? Ha meg "Én??? Oda?? Soha!!!" a válasz, akkor meg milyen alapon kritizálják a felvett szakemberekeket, vagy azokat, akik őket felveszik?????”
 • 4. szentesi 2008. október 09. 09:17
  „a Dr Sipos Ferenc Idősekotthona már akkor csődbe ment, amikor ezt a nőt megválasztották igazgatónak...”
 • 3. wendel 2008. október 08. 21:18
  „Jó szakemberek?
  fellélegzik a lezüllesztett Otthon , amikor ezek a a szakemberek átvonulnak az új munkahelyükre!!
  Nem lennék ott lakó!!”
 • 2. XYZ 2008. október 07. 20:49
  „Egyetértek az 1-sel. Ha minden olyan szuper, akkor miért csúszik a kezdés ennyit, vagy jó munkához idő kellett volna? Ilyen lesz a beigért minőségi ellátás is, igy válogatták össze a jó szakembereket is?!”
 • 1. zombor 2008. október 07. 18:27
  „Engedély? Hm...nevetséges- az Sztk-nál 3 hét alatt nyilt 1 új húsbolt!!! Ott" minden" rendben van?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zebrával nyúlhat meg a korzó Szentesen

Szentes - A szentesi képviselő-testület úgy döntött, nem érdemes 2011-ig várni, amíg megépül a… Tovább olvasom