Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Még kérdés, ki állja a cechet

Szentes - Nem maradnak gáz nélkül a felújított szentesi lakások, de még további munkálatokra lesz szükség. Hogy mindezt ki fizesse, még nem világos egyik fél számára sem.
Bár ilyen hírek is keringtek a városban, egyelőre úgy tűnik: szó sincs arról, hogy elzárnák a gázt a szentesi Kossuth utca 30–32. és a Drahos utca 2. lakásaiban. Megírtuk: a felújítást 2009-ben kezdte meg a kivitelező Fenstherm Kft., és 2010-ben készült el. Most az okozza a problémát, hogy az új nyílászárók tökéletesen szigetelnek, így a gázkészülékek használata közben nem megfelelő az oxigén-utánpótlás. Szóba került, hogy szellőzőnyílásokat vágnak a lakások falán, amiről a tulajdonosok hallani sem akarnak. Számukra továbbra is nyitott kérdés: ki fizessen? A kivitelező húzta az időt; a mostani kálváriát az okozza, hogy közben 2010-ben életbe lépett egy új jogszabály, finanszírozza ő a pluszmunkát – állítják a lakosok. A gázszolgáltatónak más a véleménye. A közleményük szerint 2010. április 1-jén a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal figyelemfelhívó közleményt adott ki, amely csak megerősítette és egyértelművé tette azt a 2008-as rendeletet, amely világosan leírja, hogy a fokozott légzárású nyílászárók beépítése tervköteles átalakításnak minősül. A szolgáltató a veszélyhelyzetet okozó készülékeket ki kell, hogy kapcsolja – áll a levelükben. Azóta az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. szentesi üzemegysége levélben kereste meg a lakókat, amely szerint a tulajdonosoknak – saját költségükre – felül kell vizsgáltatniuk a rendszert, és új terveket kell készíttetniük, hogy csak néhányat említsünk a teendők közül. Az üggyel kapcsolatban nemrégiben lakógyűlést tartottak.

– Nem jutottunk sokkal előrébb. A gázszolgáltató, a lakásszövetkezet és a műszaki osztály képviselői is jelen voltak a megbeszélésen – számolt be a Drahos utcai Józsa Lajosné. – Biztos, hogy további munkálatokra lesz szükség, de azt még nem tudják megmondani: mekkora lesz a költség, és kinek kell ezt fizetni. Gondolom, hogy télen már nem kezdenek bele semmilyen módosításba.

– Még valóban nem született döntés azzal kapcsolatban, hogy kit terhel a további költség – támasztotta alá a MÁV-lakásszövetkezet elnöke, Fábján Sándor. – Az ügy még nagyon képlékeny, egyezkedni kell többek között a kivitelezővel is. Műszaki szempontból is több lehetőséget latolgatunk, keressük a lakók számára legoptimálisabb megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három díj a környezet védelméért

Szentes – Mostanában biztosan nem volt arra példa, hogy néhány napon belül három kitüntető… Tovább olvasom