Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 7°C Még több cikk.

Még több friss víz a Kurcába

Még mindig engednek a Hármas-Körösből friss vizet a Kurcába, hogy eltűnjön a rucaöröm és egyéb zöldnövényzet. Az önkormányzat ebben a szezonban ötmillió forintot költ a főcsatorna vízutánpótlására.
A vízutánpótlás ellenére megint van rucaöröm a főcsatornában. Fotó: Tésik Attila
A Kurca szentesi szakaszán megint megjelent a vízi növényzet, amely, ha teljesen beborítja a főcsatornát, oxigént vesz el a halaktól. Erről jelenleg nincs szó, de tényleg csúnya látványt nyújtanak a zöld szigetek a víztükrön. A helyi környezetvédők nem véletlenül ostorozzák minden nyáron a természet ellen elkövetett merényletet, hozzátéve: ha élővíz lenne a Kurca, nem szaporodna el benne a rucaöröm és egyéb növényzet. Mindezt cáfolta a polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa, Korom Pál, aki szerint ha 8-10 milliárd forintért üzemképes állapotba hoznák a bökényi duzzasztót, onnan sem ingyen kapnák a vízutánpótlást a szentesi főcsatornába.

Együttműködés a horgászokkal

A vezető főtanácsos arról is beszámolt: ebben a szezonban példás az önkormányzat, a vízügyesek és a horgászok együttműködése. A város és a sporthorgászok illetékesei éppen a napokban írták alá az együttműködési megállapodást, miszerint a horgászok is hozzájárulnak a vízutánpótlás költségeihez, ha ez szükséges lesz.

A szakember elmondása szerint most azért van a meder felszínén a rucaöröm, mert az elmúlt napok szélvihara Szegvár irányából a ligethez közeli szakaszhoz fújta. A Nádas sétánynál viszont azért jelent meg ismét a vízi növényzet, mert a felsőpárti városrészben még mindig volt illegális szennyvízbekötés a Kurcába. Ez pedig a nagy melegben elősegítette a rucaöröm szaporodását. Az önkormányzat, a vízügyesek és a horgászok levonták a tavalyi tömeges halpusztulás tanulságait, és igyekeznek megelőzni a bajt. Korom Pál elmondta: a város ötmillió forintot különített el a vízutánpótlásra, ez 500 ezer köbméter betáplálására elegendő. A múlt héten is adagoltak vizet a Hármas-Körösből a Kurcába, ahová a tervezett mennyiség 40 százalékát juttatták be eddig. A fennmaradó hányadot is felhasználják annak érdekében, hogy eltűnjön a főcsatornából a zöld. A víz minősége egyébként nem indokolná a frissítést, az önkormányzat a nyáron négyszer vizsgáltatta, negyedmillió forintból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Atomrobbanás vár a tűzoltókra Dániában

Az országos katasztrófavédelmi igazgatóság a szentesieket kérte fel egy nemzetközi gyakorlaton való… Tovább olvasom