Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Megdolgoznak a tüzelőért Nagymágocson

Nagymágocs-Ótompahát- Egy köbméter botfát már 4500 forintért is lehet venni Nagymágocson. Igaz, ezért keményen meg kell dolgozni. Aki nem sajnálja az idejét, és kellő erővel is bír, most olcsón beszerezheti a jövő évi tűzrevaló egy részét az erdészettől.
Török Ferenc nagymágocsi, Magyar Attila pedig Derekegyházon él. A két férfi jó barát és munkatárs is. Most két hét szabadságot vettek ki, hogy botfát gyűjtsenek.

– Több éve vagyunk kapcsolatban az erdőgazdasággal. Ha van olcsóbb fára lehetőség, miért ne élnénk vele? Megéri – mondta Török Ferenc.
 
Török Ferenc és Magyar Attila már a következő télre készül. Fotó: Kovács Erika

Naponta körülbelül 5-6 órát dolgozunk – tette hozzá Magyar Attila. – Reményeink szerint a két hét alatt fejenként 2-2 traktorpótkocsinyi fát gyűjtünk össze. Jó az idő, jó levegőn vagyunk, a társaság is remek, úgyhogy nem sajnáljuk, hogy erre megy el a szabadságunk egy része.

Tarvágás zajlik ugyanis Nagymágocs közelében az erdőben, Ótompahát alatt. Madárfüttyöt itt már alig hallani, de egy jókedvű favágó énekét messzire viszi a szél. A civilek a hivatásos favágók utáni területet tisztítják. A botfákat szedik össze és aprítják, ami jó áron lesz az övék.

– Ez a gazdasági célú erdőrész most érte el a vágáskort. Itt 45 éves kőrisfák, szürke nyárfák és 30-32 év körüli akácok vannak, illetve voltak – mondta Vízhányó László, a Dalerd Zrt. Csongrád megyei erdészeti igazgatója.

– Az erdőgazdaság az ipari fákat hasznosítja. A vékony darabokat pedig tűzifaként értékesítjük. Igaz, hogy a fűtőértékük kisebb, hiszen a fatest kevesebb, a kéreg pedig nagy, de úgy gondolom, jó kiegészítés a téli tűzrevalóhoz. A kemény kőrisből 1 köbméter 4440 forint, az akácból pedig 5080 forint.

A fagyűjtésre előre be kellett jelentkezni. Erről a lehetőségről a gazdasági célú erdők közelében élők mindig tudnak. Nagymágocs határában most mintegy 25-30 család dolgozik. Az engedéllyel rendelkezők átlagosan 300-500 négyzetméter területet kaptak, amit az erdész jelölt ki. A botfagyűjtőknek be kell tartaniuk a biztonsági előírásokat. A fát össze kell darabolniuk, majd kupacokba rakniuk, hogy a térfogatuk mérhető legyen. A vékony gallyakat pedig, ha nem viszik haza, el kell égetniük.

– Ez jó az erdőgazdaságnak, hiszen kitisztítják az erdőt. Jó azoknak is, akik dolgoznak, mert olcsóbban jutnak tüzelőhöz. Az erdő megújul, főleg sarjazásból nőnek majd a kis fák. Négy-öt év múlva már sarjerdő válik belőlük – tudtuk meg Vízhányó Lászlótól.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kacsamájból napközben még hozatni kellett

Kacsamájból napközben még hozatni kellett
Ajándék a törzsvendégeknek - mondta a Torkos Csütörtökről az akcióhoz csatlakozó szentesi étterem vezetője tegnap. Tovább olvasom