Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Megint kizárták a kizárt vadászokat

Fábiánsebestyén - Hatályba sem léphetett a Szegedi Ítélőtábla jogerős döntése, amely visszahelyez 14 fábiánsebestyéni vadászt tagsági jogaiba: a község polgármestere által elnökölt vadásztársaság ismét kizárta a tizennégyeket. A döntés távollétükben született. Az értesítést karácsony előtt kapták meg.
A Fábiánsebestyéni Önkormányzati Vadásztársaság közgyűlése szeptember 16-án titkos szavazással, minősített többséggel kizárta az egyesület tagjai közül Uram Zsolt Pétert. Az erről szóló határozatot a címzett egy héttel karácsony előtt kapta meg – ahogyan 13 másik társa is. Az indoklás szerint a vadásztársaság 2009 márciusáig jól működött, akkor azonban a tagság egy része – a 14 vadász – saját ellenőrzése alá vonta a vadászterületet, rosszul gazdálkodott, és két igazságügyi szakértő is a vadállomány „egészen elképesztő mértékű" csökkenését állapította meg, emiatt büntetőeljárás is indult természetkárosítás gyanújával.

A bíróság hócipője

„A ma már két táborra szakadt alperes működésére jellemzővé vált, hogy a tagok egymás ellen eljárásokat kezdeményeznek, köztük büntetőeljárásokat is" – jelzi finoman a Szegedi Ítélőtábla szeptember 18-i indokolása, hogy a hatóságoknak kezd elegük lenni a fábiáni háborúból. November 30-án egy másik bíróság, a Szegedi Törvényszék úgy döntött – nem jogerősen –, hogy a Kós György vezette társaság két közgyűlését nem szabályosan hívták össze, döntéseik ezért semmisek, és az ítélet hatályba lépésétől számított 60 napon belül tisztújító közgyűlést kell tartani. Most nem a vadászok voltak a felperesek, hanem a Csongrád Megyei Főügyészség.  

A kettészakadt civilszervezetről, az elnök és a tizennégyek konfliktusairól lapunk többször is írt. Utóbbiak azt állítják, a társaságot Kós György elnök, a község háziorvosa és polgármestere vezeti szabálytalanul, azóta van velük baja, amióta felszólították, számoljon el a szervezet gazdálkodásával. A polgármester a társaság ügyeit firtató kérdéseinkre legutóbb kijelentette: lapunknak nem nyilatkozik.

A 14 vadászt egyszer már kizárta a tagok sorából a társaság elnöksége, illetve „intézőbizottsága": 2011-ben. A kirekesztett vadászok pert indítottak, és a Szegedi Ítélőtábla tavaly kimondta: a kizárásról szóló határozat semmis. A tizennégyek törvényes tagok, mert „intézőbizottsága" a társaságnak az alapszabály szerint nincs, ha az öttagú elnökséget nevezik így maguk között, abból két tag korábban lemondott, egynek pedig tisztázatlan a tagsági viszonya. Ez az ítélet szeptember 18-án kelt – két nappal az újabb, fent ismertetett kizáró határozat után.

– Bár rólunk döntöttek, és ezek szerint újból tagnak tekintettek minket ítélet nélkül is, erre a közgyűlésre nem kaptunk meghívót. Nem tudom elképzelni, hogy a tudomásom szerint 22 tagú vadásztársaság hogyan tudott többségi döntést hozni 14 tag kizárásáról. Illetve nagyon is el tudom képzelni – mondja Bella László korábbi titkár, a kizártak egyike. – Ami a legfontosabbat, a mostani kizárás indokát, a vadállomány csökkenését illeti: a társaság szakértőjének állítását a helyszínen cáfolni tudom, bárki jelenlétében. Tényleg indult természetkárosítás gyanújával eljárás ellenünk a doktor úr feljelentése alapján, de a nyomozást a rendőrség megszüntette. Mi tagoknak tekintjük magunkat: határidőig, november 30-áig a vadászterület földhasználati díját, amely 670 ezer forint, mi 14-en befizettük, letétbe helyeztük a bíróságon.

Olvasóink írták

 • 17. falusi01 2013. január 08. 19:39
  „alpro1 ! Sajnos nem fog belebukni senki! Már pár éve is ezt hittük!”
 • 16. alpro1 2013. január 08. 08:20
  „Ebbe tuti bele fog bukni”
 • 15. baltazar 2013. január 07. 21:50
  „100 %, hogy nem lesz? Azt nem teheti meg szerintem. 2012-ben nem volt tartva, így meg kell tartania januárban.”
 • 14. indián04 2013. január 07. 21:19
  „Én ezt nem értem, idézet szerint "egészen elképesztö mértékü "csökkenés volt a vadálományba akkor hogy tudnak kossék rajta vadászni vagy 1-2 hónap alatt helyre jött? mert akkor ez egy csudadoktor. Vagy marad a hihetöbb verzió hogy ez is egy koholmány volt ." baltazár" -nak csak anyit mondanék hogy nem lesz közmeghalgatás "járvány veszély" miatt el marad.”
 • 13. baltazar 2013. január 07. 20:50
  „Január végén lesz közmeghallgatás. Ott esetleg rá lehet kérdezni.
  Sok érdekes dolog történt itt mostanában, amiről kevesen tudnak.
  - elsőfokon pert nyert a Szöllősi család
  - kiderült nemrég, hogy jogerős lett egy ítélet még 2008-ban, amiről írt a Délmagyar is régebben /2055653/ számú cikk.”
 • 12. alma8 2013. január 07. 20:21
  „Azért itt egy kis tiszta víz a pohárba. Farkas Sándor az zrt igazgatója mindig azt hangoztatta őt nem érdekli a vadásztársaság dolgai ezt a nézetét nagyon sokáig meg is tartotta míg nem elkövetkezett az ominózus nap és láss csodát és telefont ragadott és felhívta a vadászati hatóságot bemutatkozott hogy ő kicsoda országgyűlési képviselő hogy azonnal állítsák le a területen a vadászatokat és azonnal szüntessék meg a hivatásos vadászok munkaviszonyukat tette ezt annak tudatában amit kós súgott neki természetesen megint átverte kós mert nem mondta meg az igazságot neki de a vadászati hatóság elmondta hogy a bíróság visszamenőlegesen is visszahelyezte őket az állásukba jogellenesen lett nekik felmondva ki segített kósnak a felmondások megalkotásához (kis gané) (ügynök misi) bele is került ez a kis játék a vadásztársaság 1 milló forintjába amit nem kós fizetett ki egy forinttal se járult hozzá ja amikor a törvényeket be kell tartani kós nem elnök. Tisztelt országgyűlési képviselő úr felkérném most is vegye fel a telefont és próbálja rávenni dr kóst ugyan tegyen már eleget az ügyészség indítványának a bíróság ítéletének hívja össze a vadásztársaság közgyűlését és ott számoljon el a vadásztársaság közel 9 millió forintjával és válaszon új vezetőséget a társaság ha megtenné nagyon megköszönném .És lehet hogy ezzel a csatorna kérdés is megnyugtatóan megoldódna rövid időn belül.”
 • 11. baltazar 2013. január 07. 19:58
  „Ez itt nem jogi fórum, de van erre is megoldás.”
 • 10. KurtMeyer 2013. január 07. 17:49
  „Az ügyészség 2011 szeptemberében megállapította, hogy törvénytelenül működik a vadásztársaság. Ezért 60 napos határidő tűzésével felszólította a vt. képviselőjét(elnök-polgármester-orvos), hogy hívjon össze tisztújító közgyűlést.
  Ezt az ügyészi felszólítást az "elnök úr" teljesen figyelmen kívül hagyta. A Cs.-megyei Főügyészség 2012 januárjában ismét felszólította a közgyűlés össze hívására az "elnök urat" amely felszólítást (és most az eljáró bírót idézem) még válaszra sem méltatott. Ezért indított pert a föügyészség, hogy hívjon össze közgyűlést az elnök-polgármester-orvos úrrr. Mivel megijedt hogy a közgyűlésen leváltják, ezért ismét kizárta a 14 tagot, de ő hangoztatja úton útfélen, hogy ő mennyire törvény tisztelő állampolgár. Ezek miatt a hatóságnak történő ellenszegülés miatt, az amcsiknál már rég letartóztatták volna. Az általam leírtakról ÍRÁSOS DOKUMENTUMOK vannak.”
 • 9. baltazar 2013. január 07. 16:42
  „Ilyen esetben az ügyészséget szokták megkérni, hogy mondjon véleményt az alapszabályról, hogy az megfelel-e a törvénynek.Nincs jogom beleszólni a működésbe, de tudtommal ha nincs kötelező közgyűlés tartva egy egyesületnél, akkor az ügyészség megszünteti az adott egyesületet.”
 • 8. falusi01 2013. január 07. 16:26
  „Baltazár ezt azt hiszem neked nem kell elmagyarázni,hogy sajnos a közmeghallgatáson nem mer senki sem felszólalni,mert azonnal megszégyeníti a sok Dr-úr párti lakos. Közellenség lesz az egész családja,annak aki ellen mer szólni,és sajnos megissza a levét.Sajnos már az iskolában is történt olyan,hogy hátrányos megkülönböztetés érte az "ellenzéki" csemetéjét!”
 • 7. KurtMeyer 2013. január 07. 13:45
  „A vadászok is azt hitték, de az alapszabályuk szerint(amit az "elnök-polgármester -orvos" dolgozott ki,) csak az elnök hívhatja össze a közgyűlést. Ezért tud szórakozni a hatóságokkal is, amíg azok meg nem unják. A vonatkozó jogszabály szerint évente küzgyűlést kell össze hívni, de természetesen ez a királyra nem vonatkozik.”
 • 6. Mozimasiniszta 2013. január 07. 13:38
  „"a polgármester kijelentette : lapunknak nem nyilatkozik" - kevés szó, de sokat mondó...”
 • 5. baltazar 2013. január 07. 13:20
  „Most nem beleszólásként, de szerintem ha a 22 tagból 14-en összehívják a taggyűlést, és új vezetőséget választanak, az teljesen szabályos, és a bíróság is elfogadja. Szerintem nem 1 személy kizárólagos joga összehíni a taggyűlést. Sőt a 2/3-nak több felhatalmazása van tisztújításra.”
 • 4. KurtMeyer 2013. január 07. 12:16
  „Tisztelt baltazar!
  Nem fogja összehívni az "elnök-polgármester-háziorvos" a közgyűlést, hiszen ezért zárta ki ismét a társaság 2/3-át
  hogy újabb pert kreáljon. Természetesen az időhúzás a cél ismét. Ő nem vadász ember, nem is lesz soha(mert nem is érdekli a vadászat) neki az a baja hogy ellent mert neki mondani a társaság többsége. Ha megnézed a regnálása alatt miket tett tönkre, pusztán azért mert nem szólhatott bele a működésbe (pl.:szmk) hát az magáért beszél. Remélem 2014-ben a falu felébred.”
 • 3. baltazar 2013. január 07. 11:20
  „Akkor január 30.-ig lesz tartva egy tisztújító közgyűlés, amelyen új elnököt lehet választani.
  Addig lesz egy közmeghallgatás is Fábiánban. Hátha ott is lesz válasz 1-2 kérdésre. Pl., hogy miért a lakossággal fizettetik meg a vízórák cseréjét, holott ez szembemegy a törvénnyel.”
 • 2. KurtMeyer 2013. január 07. 08:25
  „Addig játszik az "elnök úr" a bíróság türelmével, ( az ítéletek sorozatos figyelmen kívül hagyása) még egyszer a bíróság megunja, de akkor lesz a polgármesternek ne mulass. Egyszerűen nem tud veszíteni, ami igen gyenge jellemre vall.”
 • 1. Emberségetavilágnak 2013. január 07. 07:11
  „Csiki-csuki.
  Kizárt, hogy ki ne zárják őket.
  Kösd fel a gatyád, Modi, darázsfészekbe nyúltatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesre várják a térség versmondóit

Ismét megrendezik a hagyományos vers-, próza- és mesemondó nemzetközi fesztivált óvodások, illetve általános iskolások részére. Tovább olvasom