Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Megint ökoiskola a szentesi Bartha

Szentes - Másodszor kapta meg a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola a legmagasabb állami minősítést, az ökoiskola címet.
A szentesi alsó- és középfokú oktatási intézmények közül csak a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, amelynek képviselői a környezet és természet értékeinek védelmét fontosnak tartják. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium környezetvédelmi és vízügyi tárcával közösen meghirdetett pályázatán nyerte el a barthások közössége az ökoiskola minősítést. A földművelésügyi minisztérium a fenntartója a szentesi intézménynek, amely a minap kapta meg a fővárosban a legrangosabb állami elismerést.

Az iskolában a biológia–fizika szakos pedagógus, Török Ildikó a motorja a környezeti nevelésnek. A környezetvédelmi technikusi képzés munkaközösség-vezetője lapunknak azt mondta: 2005-ben már elnyerték ezt a minősítést, ám ennek a viselésére csak 3 évig jogosult minden oktatási intézmény. Most azért pályáztak, hogy megújítsák a már kiérdemelt elismerést. Mivel sikerült nekik, 2011. június végéig az ökoiskolák hálózatához tartozik a Bartha is a 211 most jutalmazottal együtt.

Az iskola gyakorlókertjében előszeretettel szorgoskodnak a diákok. Fotó: Tésik Attila
Az iskola gyakorlókertjében előszeretettel szorgoskodnak a diákok. Fotó: Tésik Attila

A Barthában a tantestület arra törekszik, hogy ne csak a szakmai képzésben legyen szerepe a környezeti nevelésnek, hanem a közismereti tárgyakba is beépítik ezt a szemléletet. A diákok folyamatosan szépítik intézményük környékét, de a város több részén is meglátszik fáradozásuk eredménye. Az iskolában tartottak már ökonapot, a következőt idén szeptemberre tervezik.

Védik a környezetet

Felmérések szerint hazánkban 100 ezer tanuló jár ökoiskolába, ahol mintegy 9000 pedagógus oktat-nevel ilyen szellemben. A minapi díjátadó ünnepségen 211 intézmény képviselője vette át a rangos állami minősítést. Ezekkel együtt összesen 354 iskola rendelkezik az öko címmel.

Török Ildikó azt is elmondta: mivel Szentesen rajtuk kívül egyelőre nincs ökoiskola, ezért felvették a kapcsolatot a csongrádi kistérség egyesített alapfokú oktatási intézményének ének-zenei általános iskolájával, amely az ugyancsak csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskolával szintén a díjazottak között van. A csongrádi gyerekekkel a barthások közösen vesznek részt különböző rendezvényeken. Megtudtuk: az erkölcsi elismerés ellentételezéseként két hazai nagy energetikai cég pályázatot írt ki. A képviselőik kilátásba helyezték, hogy az ökoiskolák előnyt élvezhetnek majd az értékes ajándékok elnyerésénél.

Olvasóink írták

 • 2. Ismerős 2008. június 20. 18:16
  „Én is csak gratulálni tudok az iskolának, tanároknak, diákoknak!
  Vegyék már észre, hogy nagyon is fontos iskola a Bartha Szentesen! Nem nagy hírneve ellenére rengeteg kiváló virágkötő, későbbi mérnökember, dísznövényes...stb. került ki a tanárok dolgos-gondos keze alól! Talán az ilyen pályázatokkal, próbálkozásokkal megerősítik az iskolára irányuló figyelmet.
  Csak így tovább!”
 • 1. Egyvoltdiák 2008. június 12. 01:18
  „Gatulálok az elismeréshez az iskolának és Tanár Nőnek!
  Egy volt diákja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vitáztak a szentesi képviselők

Szentes - Vita nélkül fogadták el a képviselők a rendkívüli ülésen azt az előterjesztést, amellyel… Tovább olvasom